Συνέντευξη  με τον γλύπτη Χρήστο Τσουμπλέκα

- Γιατί επιλέξατε μεταξύ των τεχνών τη γλυπτική ως μέσο έκφρασης;


Τη γλυπτική την επέλεξα γιατί προσφέρεται για τη σύνθεση και την αλληλοσυμπλήρωση περισσότερων μέσων. Σε ένα έργο γλυπτικής τα επιμέρους στοιχεία του χρώματος, της επιφάνειας, του όγκου, του ρυθμού, συνυπάρχουν σε ένα όλο μέσα από μια μεταβαλλόμενη αναλογία ρόλων.

- Μιλώντας για ρόλους, πιστεύετε ότι η γλυπτική έπειτα από έναν αιώνα ανατρεπτικών χειραφετήσεων έχει τον ρόλο της στο σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι;
Γνώμη μου είναι ότι η τέχνη αυτή ανταποκρίνεται σε ανάγκες του συνόλου και του ατόμου που μπορεί να είναι κυμαινόμενες αλλά είναι και συνυφασμένες με την αινιγματική υλικότητα του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, και αυτή η ιδιότητα είναι που την κάνει να μπορεί μέσα σε ένα εύρος από την τραχύτητα έως την εκλέπτυνση να αποκρίνεται σε διαφορετικά υποκείμενα.


- Τι σας απασχολεί στο έργο σας;
Το έργο μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρικό και στην παρούσα φάση το ζητούμενο είναι η ισορροπία μορφής και περιεχομένου, προϋπόθεση για την ποιητική διάσταση του έργου ως αποτέλεσμα συμβατών συστημάτων ύλης και εννοιών.

Χρήστος Τσουμπλέκας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://www.facebook.com/Materiaprimarts/
https://www.facebook.com/christostsoumplekas/

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑΣ
  Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Bologna (Ιταλία) με ειδίκευση στη γλυπτική σε πηλό, πέτρα, μέταλλο, και από το Κρατικό Ινστιτούτο Τέχνης “Gaetano Balardini” στη Faenza (Ιταλία) με ειδίκευση στην κεραμική.
Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά, Αίγινα, Faenza, Baricella, και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.     Ήταν συνδιοργανωτής του Συμποσίου Γλυπτικής Λίθου του Δήμου Παληανής Κρήτης και έχει συμμετάσχει σε συμπόσια γλυπτικής που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου (2006-2007, 2011), τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά Σερρών (2021) και τον Δήμο Πατρέων (2022). Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 2018 οργάνωσε τον χώρο τέχνης Materia Prima ως το προσωπικό του εργαστήριο γλυπτικής. Παράλληλα, ο χώρος φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάζοντας το έργο καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ανοικτός σε προτάσεις καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, με στόχο να φέρει σε επαφή δημιουργούς και κοινό στην πόλη του Ηρακλείου και να προσφέρει βήμα παρουσίασης ποικίλων μορφών σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.
Από 23 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου 2022, το Materia Prima φιλοξενεί την έκθεση
Dust to Dark, Χρήστος Τσουμπλέκας – Ιωάννα Σπανάκη, Γλυπτική – Μονοτυπίες.
Dust to Dark είναι η σύμπραξη δύο καλλιτεχνών που καταθέτουν τις αλληλεπιδράσεις τους μέσα από τα υλικά, τα αναγνώσματα και τις κοινές εμπειρίες γύρω από το περιεχόμενο και τη μορφή του εικαστικού έργου.
Είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας φιλίας και συμπόρευσης, μιας αναζήτησης από το υπαρκτό έως το φαντασιακό που παίρνει σχήμα και μορφή.

 

Pin It