Συνέντευξη με τον ζωγράφο Μανώλη Μπίτζο

1) Κύριε Μπίτζο, είστε χρόνια ζωγράφος, γιατί ζωγραφική και όχι μια άλλη τέχνη; Τι σας ώθησε σε αυτή;

 

Ειλικρινά δεν ξέρω να απαντήσω σίγουρα. Μαλλον η ζωγραφική με βρήκε. Από μικρός με ένα μολύβι ή ένα στύλο όλο και κάτι ζωγράφιζα. Το απέναντι σπίτι, το αυτοκίνητο έξω από το παράθυρο μου, ένα δέντρο, την θάλασσα, καράβια και ούτω κάθε εξής. Αυτό σιγά-σιγά φούντωνε, εξελίχθητε και με τους σωστούς δασκάλους πήρε μια κάποια μορφή.

2) Η θεματική σας κάθε φορά αλλάζει. Πως διαλέγετε την θεματική σας, τι σας επηρεάζει;
Αυτό θεωρώ ότι δεν μπαίνει σε καλούπι. Δεν ξεκινώ να ζωγραφίσω με σκοπό την θεματική. Ουσιαστικά προκύπτει ανάλογα τις εποχές, την διάθεση, την έμπνευση… Ξεκινώ και όπως εξελιχθεί. Με οδηγεί το πινέλο, τα χρώματα ή την διάθεση. Τώρα αν όλα αυτά αποδώσουν αρκετό υλικό, έχουμε και θεματική. Ξέρετε έχω και πίνακες που δεν κατατάσσονται, είναι θεματική από μόνοι τους.

3) Στην συγκεκριμένη έκθεση, θεματική σας ο ποιητής Νίκος Καββαδίας; γιατί Καββαδίας;
Έχω μια αδυναμία στους βιωματικούς συγγράφεις και ποιητές. Τι εννοώ: Αυτοί που στην συγγραφή τους βλέπω το είναι τους, την ζωή τους, την ιδεολογία και τα πιστεύω τους. Όπως ο Ρίτσος, η Γώγου, ο Καρυωτάκης, η Πολυδούρη, ο Καββαδίας. Που η λέξεις τους είναι και η ψυχή τους. Το μεδούλι τους. Που έγραψαν γιατί το έζησαν. Δίχως γραφεία, βιβλιοθήκες, και θρόνους. Αυτό στα γενικά. Στα ειδικά τώρα. Ο Καββαδίας με κέρδισε πρώτον με τη γραφή. Έχει μια μουσικότητα. Έχει γραφή αυτοβιογραφική. Μας παρουσιάζει έναν κόσμο που αν δεν τον ζήσεις, δεν γνωρίζεις. Μην ξεχνάμε ότι για χρόνια θεωρούνταν περιθωριακός. Τα χέρια του δεν λερωθήκαν μόνο με μελάνι αλλά και με μουτζούρα και σκουριά.

4) Η τέχνη για την τέχνη ή η τέχνη για την ζωή;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η τέχνη είναι δημιουργία και τρόπος έκφρασης. Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να εκφράζεται ελευθέρα. Να δείχνει την ψυχή του. Να μην έχει άλλο σκοπό. Τώρα αυτό θα αρέσει ή όχι, αφήνεται στην υποκειμενικότητα του καθένα.

5) Και στα χρονιά της κρίσης; ποια είναι η θέση της τέχνης;
Από την άλλη η τέχνη ομορφαίνει, συγκινεί, ενθουσιάζει και ξεσηκώνει από μονή της. Ανεξάρτητη δηλαδή. Δημιουργούμε τέχνη αλλά δεν την ορίζουμε. Επηρεάζεται από τα γεννώμενα αλλά δεν καθοδηγεί. Ο δέκτης της τέχνης μας, αποφασίζει.

6) Τι πραγματεύεται η τελευταία σας έκθεση;
Βασικό θέμα της έκθεσης είναι ο Καββαδίας και η ποίηση του. Μέσω αυτής όμως βασικότερο θέμα της έκθεσης μου είναι η βιοπάλη, η κακουχία, η αγωνία του αύριο και της επιβίωσης. Η κακώς περιθωριοποίηση ενός κλάδου βασιζόμενη σε μύθους. Η υποβόσκουσα πολιτικοποίηση, που όλοι έχουμε υποχρέωση να αποκτήσουμε. Από την άλλη όμως έχουμε την μαγεία του ταξιδιού, στο άγνωστο. Να ανακαλύψουμε πολιτισμούς, κουλτούρες, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο διαφορετικό και στην διαφορετικότητα. Να αναφέρω εδώ ότι τα έργα μου είναι φυσικά χωρίς καμία επεξεργασία.

7) Προτιμάτε τις φυσικές η τις ‘’εικονικές’’ εκθέσεις;
Τις φυσικές εκθέσεις βεβαίως. Δεν συγκρίνεται ο θαυμασμός ή ακόμα και η αποδοκιμασία, όλα στο πρόγραμμα είναι άλλωστε, στα πρόσωπα των ανθρώπων που παρευρίσκονται σε μια έκθεση.

8) Τα σχέδια σας για το μέλλον;
Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Το αφήνω να αποφασίζει αυτό. Άλλωστε η γλύκα κρύβεται στην έκπληξη.

Σύντομο βιογραφικό:
Ο ζωγράφος Μανώλης Μπίτζος δούλεψε στα εργαστήρια, του καθηγητού της σχολής καλών τεχνών Δ. Δανιήλ και του ζωγράφου Δ. Χυτήρη. Έχει φοιτήσει στα σεμινάρια της σχολής Χ.Ε.Ν και συμπλήρωσε τις σπουδές του σε διάφορα εργαστήρια ενώ μελέτησε κλασσικούς ζωγράφους όπως τον Παρθένη, τον Παπαλουκά, τον Μοράλη, τον Κόντογλου κ.α. Είναι μέλος του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ε.Τ.Ε). Έχει συμπεριληφθεί ως ζωγράφος στης εκδόσεις οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ (στον εκδοτικό οίκο Μέλισσα), στην ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1997, και WHO IS WHO στην Ελλάδας Μ.Ε.Π. Επίσης έχει ζωγραφίσει, εξώφυλλα λογοτεχνικών και ιατρικών βιβλίων. Έχει συμμετάσχει από το 1990 σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδας και στο Εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες:
Μανώλης Μπίτζος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.facebook.gr/mpitzosart
https://el.wikipedia.org/wiki/Μανώλης_Μπίτζος
www.mpitzos.gr

Pin It