Συνέντευξη με τον ηθοποιό Δημήτρη Γιώτη

Δεύτερος χρόνος για το Ημερολόγιο ενός τρελλού στο θέατρο Eliart. Περιμένατε αυτή την ανταπόκριση του κόσμου σ΄αυτό το τόσο δύσκολο κείμενο?

Η αλήθεια είναι ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι για μένα μια ευχάριστη έκπληξη! Το έργο ξεκίνησε από βαθειά προσωπική ανάγκη και όπως δείχνει αφορά όλο και περισσότερο κόσμο. Έτσι κι αλλιώς είχα την πεποίθηση ότι όλοι, μα όλοι, θα έβρισκαν ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα στο έργο. Μια ατάκα, μια σκέψη, σίγουρα την έχουν κάνει. Και εκεί πιστεύω ότι είναι η επιτυχία του έργου, μας αφορά! Το κείμενο δεν είναι δύσκολο, κάθε άλλο, είναι σαν καρδιογράφημα, μπερδεύεται το κωμικό με το τραγικό, οι κωμικές σκηνές, αναπνοές στη διάρκεια του έργου ως την τελευταία σκηνή που η συγκίνηση συναντά τη λύτρωση της ψυχής του ήρωα. Έχουμε δουλέψει πολύ πάνω στο κείμενο, να ''μιλιέται'', να αναγνωρίζεται χωρίς να χάνεται η σημαντικότητα του Γκόγκολ. Είναι μια ευτυχισμένη στιγμή η συνάντηση με τον ήρωά μου, τον Αυξέντιο Ιβάνοβιτς Ποπρίστσιν. Νοιώθω ευλογημένος που ήρθα αντιμέτωπος με σπουδαία μηνύματα που ταλάνιζαν το μυαλό μου και βρήκαν διαφυγή μέσα απ’ τον ''Τρελλό'' μου.

Τι αγαπάτε περισσότερο στον ήρωα που υποδύεστε?
Την αυθεντικότητά του. Την παιδικότητά του. Την ψυχική του ελευθερία, την κατάκτηση του Ανώτερου εαυτού του. Την ανάγκη του γι’ αγάπη, αναγνώριση και αποδοχή. Είναι τόσο σημερινός, διαχρονικός, είναι ένας ώριμος άντρας με ψυχή μικρού παιδιού. Αρνείται να έρθει αντιμέτωπος με την σκληρότητα των ενηλίκων και επιλέγει να φτιάχνει πύργους στην άμμο. Γίνεται βασιλιάς στα ''όνειρά'' του και παίζει το ''βασιλιάς και υπήκοοι''. Φτιάχνει την κορώνα του και στήνει το παιχνίδι....

Πιστεύετε πως υπάρχουν άνθρωποι σαν τον ήρωα του Γκόγκολ ανάμεσα μας?
Εννοείται. Γι αυτό και μας αφορά! Μάθαμε να υιοθετούμε μια καθωσπρέπει κοινωνική συμπεριφορά για να γίνουμε αποδεκτοί και να’ μαστε στα πλαίσια και στους κανόνες. Όμως πόσοι, μα πόσοι νοιώθουν εγκλωβισμένοι, αποξενωμένοι, κουρασμένοι από καταστάσεις και συμπεριφορές. Μοναξιά τριγύρω που φωνάζει αλλά δεν υπάρχει κανείς να ακούσει. Σήμερα πόσους βλέπουμε γύρω μας, νοιώθουμε δίπλα μας να είναι ξένοι στην ίδια τους την πόλη. Χτίσαμε πύργους στην άμμο και ήρθε το τσουνάμι και τους πήρε. Πήρε το όνειρο και τη χαρά. Όμως στο dna του ανθρώπου είναι η αυτοσυντήρηση με κάθε τρόπο. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ελπίζει, να ονειρεύεται και να τολμά. Όποιος τολμά παίρνει τη ζωή στα χέρια του και την ευθύνη του εαυτού του. Ζει τη ζωή που του αξίζει!

Η κοινωνία πώς αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους σήμερα? Υπάρχει εξέλιξη στην αντιμετώπιση από την εποχή που γράφτηκε το έργο?
Οι προσωπικοί δαίμονες του καθενός είναι μεγάλη δοκιμασία. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις που καταγράφηκαν μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής του καθενός καθορίζουν την μετέπειτα πορεία μας. Όπως ερμηνεύσαμε τον κόσμο στα μικρά μας, μας ακολουθεί και μας χαρακτηρίζει. Χρειάζεται πολλή δουλειά και αποδόμηση των δεδομένων για να πάμε παρακάτω ουσιαστικά. Η κοινωνία έχει μάθει να περιθωριοποιεί οποιονδήποτε δεν εντάσσεται σε φόρμες και κανόνες. Όμως οι κανόνες είναι για να ελέγχουν τη μάζα. Όποιος τολμά να δημιουργήσει τους δικούς του είναι ελεύθερος, πραγματικά ελεύθερος. Ξέρετε ότι κανείς ''τρελλός'', ας μου επιτραπεί η έκφραση, που νομίζει ότι είναι ο Ναπολέων, η Κλεοπάτρα ή ό,τι άλλο δεν είναι δυστυχής αλλά πραγματικά ευτυχισμένος μέσα στην ''αλήθειά'' του; Κανείς διαγνωσμένος ''τρελλός'' δεν έχει καρκίνο (αποδεδειγμένο ιατρικά) γιατί απλούστατα δεν σωματοποιεί τις αρνητικές καταστάσεις και δεν ''πετρώνουν'' τα αρνητικά συναισθήματα, άρα δε μιλάμε για τρελλούς αλλά για πνευματικά ελεύθερους.

Pin It