Συνέντευξη με τον κωμικό ηθοποιό (stand up comedy) Κούδα Παναγιώτη

Πότε και πως ξεκίνησες την ενασχόληση σου με το stand up comedy;

Ξεκίνησα το 2001, με πολύ μικρές εμφανίσεις – όπως είναι και το σωστό, στην Ξάνθη και σε κοντινές πόλεις. Τα πρώτα χρόνια έπαιζα πάρα πολύ σπάνια, πιο πολύ σαν χόμπι. Οπότε πρακτικά μπορώ να πω ότι το είδα πιο σοβαρά και εντατικά μετά το 2006.

Τι ακριβώς είναι το Stand Up Comedy και τι το διαφοροποιεί από το θέατρο ή την κωμωδία γενικότερα;

Το Stand Up Comedy είναι σίγουρα ένα είδος πολύ κοντά στο θέατρο, αλλά και αρκετά μακριά ταυτόχρονα. Σίγουρα πάντως είναι ένα θεατρικό είδος τέχνης. Έχει πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες που το ορίζουν. Είσαι στην σκηνή μόνος σου, γράφεις τα κείμενα σου μόνος, και σκηνοθετείς μόνος. Είναι στην κυριολεξία μια ατομική προσπάθεια, που είσαι υπεύθυνος για τα πάντα. Οπότε είναι μια τεράστια ικανοποίηση όταν αυτό πετυχαίνει, και όταν δεν πετυχαίνει, δεν μπορείς να ρίξεις το φταίξιμο σε κανέναν άλλο.

Γιατί διάλεξες αυτή τη μορφή τέχνης;

Θα μπορούσα να σου πω την κλισέ απάντηση ότι δεν ξέρω, αλλά η αλήθεια είναι ότι ξέρω. Όλοι που το κάνουμε το ξέρουμε. Γιατί από την αρχή που το είδα νόμιζα ότι μπορεί να είμαι καλός σε αυτό, και γιατί προφανώς κουβαλάω κάποιο κόμπλεξ που με σπρώχνει να θέλω να κάνω τους άλλους να γελάνε.

Πως γράφεις το υλικό σου, πως προκύπτουν τα κείμενα;

Τα πάντα ξεκινάνε από τον εαυτό σου. Μαθαίνεις να παρατηρείς τι σου αρέσει, τι σου φαίνεται περίεργο, ηλίθιο, ακατανόητο. Ποια πράγματα και ποιες καταστάσεις σου προκαλούν συναισθήματα. Ξεκινάς να γράφεις για σένα, και τελικά βγάζεις στην σκηνή πράγματα που όλοι έχουμε σκεφτεί, όλοι έχουμε παρατηρήσει και ο κόσμος ταυτίζεται με αυτό. Απλά τα παρουσιάζεις λίγο διεστραμμένα, λίγο υπερβολικά, γιατί μην ξεχνάμε ότι πάντα σκοπός είναι το γέλιο.

Τι σχέση έχει με τον εαυτό σου η περσόνα που βλέπουμε στην σκηνή; Στο stand up δε υποδύεστε ρόλους σωστά;

Όχι ακριβώς. Σίγουρα αυτό που βλέπεις πάνω δεν είναι ακριβώς ο εαυτός αυτού που παίζει αλλά το πόσο κοντά είναι εξαρτάται και από τον κάθε κωμικό. Εγώ θα έλεγα ότι δεν διαφέρω και πολύ. Απλά τραβάω λίγο τα πράγματα στην υπερβολή. Σίγουρα όμως μιλάω για πράγματα που με νοιάζουν στην πραγματικότητα και για διάφορους λόγους δεν συζητάμε πότε σαν άνθρωποι, με τόση ειλικρίνεια στην καθημερινότητα μας.

Ποια είναι η κατάσταση του stand up comedy στην Ελλάδα;

Μάλλον πολύ καλύτερη από ήταν ποτέ, αλλά ακόμα πολύ πίσω από αυτό που μπορεί να είναι. Υπάρχουν αρκετοί πάρα πολύ καλοί κωμικοί – που υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά επίσης υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που μπαίνουν στο stand up και αυτό δίνει μεγάλη ώθηση. Επίσης τα μαγαζιά δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη λόγω και των πολύ καλών παραστάσεων που γίνονται. Γίνονται συνεχώς παραστάσεις τόσο στις 2 μεγάλες πόλεις αλλά και στην επαρχία. Ίσως σε 5-6 χρόνια να μιλάμε για μια σκηνή, αντάξια των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. (Ναι μη το ρωτήσεις, και σε αυτό είμαστε 30 χρόνια πίσω)

Από ποιους κωμικούς έχεις επηρεαστεί;

Προτιμώ κυρίως τους βρετανούς κωμικούς, Eddie Izzard, Dylan Moran, Dara o'Briain. Βέβαια στην εποχή μας είναι αδύνατον να μην σε συνεπαίρνει ο Louis CK. Καθώς επίσης και οι κλασσικοί Ricard Pryor, Bill Cosby που έθεσαν τις βάσεις. Αλλά για να λέμε την αλήθεια, η επιρροή των συναδέλφων που βλέπεις καθημερινά και παίζεις μαζί τους είναι τεράστια επίσης.

Κυκλοφορούν πολλά video από παραστάσεις stand up. Κυρίως από ξένους κωμικούς. Θεωρείς ότι βοηθούν στην εξάπλωση του είδους στην Ελλάδα;

Σίγουρα βοηθάνε γιατί είναι ένας εύκολος και άμεσος τρόπος για κάποιον να έρθει σε επαφή με το είδος. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει ο κόσμος - και κυρίως οι μικρότερες ηλικίες – να καταλάβουν ότι το video από μία stand up comedy παράσταση δεν είναι η παράσταση. Είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Όπως δεν είναι το ίδιο μια συναυλία, ή ένα θεατρικό έργο όταν το βλέπεις σε video. Αν σε κάποιον αρέσει το stand up τότε πρέπει να πάει να δει παραστάσεις από κοντά. Είναι αρκετά απογοητευτικό και εκνευριστικό για εμάς, να δίνουμε παραστάσεις και να παίρνουμε μηνύματα από άτομα που ξέρουμε ότι ήταν κοντά, να ανεβάσουμε video και να μην τους βλέπουμε ποτέ σε παραστάσεις. Η οθόνη δεν είναι η πραγματική ζωή.

Τι θες να πεις σε όσους διαβάζουν αυτήν την συνέντευξη;

Να πάνε σε παραστάσεις, να αγκαλιάσουν παλιούς και νέους κωμικούς στην Ελλάδα. Όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θα περάσουν πραγματικά πολύ καλά.

Τι γίνεται στην παρούσα στιγμή με την κρίση; Πιστεύεις πως έχει βοηθήσει ή όχι;

Θα ήταν χαζό να λέμε ότι η κρίση έχει βοηθήσει κάπου, όταν έχει φέρει αυτήν την κατάσταση στην χώρα. Όχι δεν έχει βοηθήσει πουθενά. Μας δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες λόγω καταστημάτων που είδαν στο stand up μια πιο φτηνή διέξοδο για event, αλλά θα είχαμε πολύ περισσότερες ευκαιρίες αν τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Ο Παναγιώτης Κούδας εμφανίζεται στην Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Ιουνίου στον χώρο τέχνης Sourliboom στην Θεσσαλονίκη, με την παράσταση Stand Up Comedy «Παιδικά Τραύματα». Μαζί του οι Ήρα Κατσούδα και Ανδρέας Πασπάτης.

Χώρος Τέχνης SourLiBooM, Πλατεία Αντιγονιδών Κ.Κρυστάλλη 4, 4ος όροφος

Pin It