Συνέντευξη με τον Πάνο Καραχρήστο, σκηνοθέτη

Ονομάζομαι Πάνος Καραχρήστος. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα, ως επί το πλείστον, στην Άρτα. Στα 18 μου πέρασα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών, απ όπου και αποφοίτησα το 2013.

- Με τι ασχολείσαι έκτοτε;
- Βγαίνοντας από την σχολή μέσα στην κρίση, η αγορά εργασίας ήταν νεκρή. Όλοι οι τομείς στους οποίους μας λέγανε μέσα στη σχολή, ότι μπορούμε να δουλέψουμε όταν βγούμε, είτε δεν μας δεχόντουσαν πλέον, είτε υπήρχε μόνο η επιλογή του εθελοντή. Γι αυτό το λόγο, αποφάσισα να ασχοληθώ με τον τομέα του κινηματογράφου και της παραγωγής βίντεο.

- Γιατί όμως αυτή την μορφή τέχνης και όχι το θέατρο, που ήταν και το κύριο πεδίο σπουδών σου;
- Θεωρώ πως το θέατρο είναι ένας πολύ πιο κλειστός χώρος, ακόμα και από τον κινηματογράφο. Για να κάνεις μια θεατρική παράσταση χρειάζεσαι, το κυριότερο, ένα χώρο να κάνεις πρόβες και αργότερα να ανεβάσεις το έργο. Στον κινηματογράφο τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα αν ήμασταν σε ελάχιστα παλιότερες μέρες, όμως σήμερα υπάρχουν τα θετικά της ψηφιακής τεχνολογίας και του ίντερνετ. Επιπλέον, μου άρεσε πάντα πολύ περισσότερο ο κινηματογράφος, παρά το θέατρο. Κατά την άποψη μου, μπορεί να σου πει πολύ πιο ολοκληρωμένα μια ιστορία και μια άποψη. Επίσης είναι πιο κατανοητός σαν είδος τέχνης από το ευρύ κοινό, ένα κοινό που δεν πρέπει να το αφήνουμε πάντα απ έξω όταν δημιουργούμε.

- Πιστεύεις όμως πως το Πανεπιστήμιο, σου έδωσε τις κατάλληλες γνώσεις και την εμπειρία για να ασχοληθείς είτε με το θέατρο, είτε με τον κινηματογράφο;
- Σε καμία περίπτωση. Η σχολή μας δίνει τα απαραίτητα εφόδια και τις απαιτούμενες θεωρητικές γνώσεις, ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε τις δημιουργίες των άλλων. Αυτός είναι και ο σκοπός του. Με την λιγοστή εμπειρία που έχω αποκτήσει όμως αυτά τα δύο χρόνια που επιχειρώ, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν μπορείς να κρίνεις τον άλλον για την δουλειά του, αν δεν έχεις μπει και εσύ στην διαδικασία να δημιουργήσεις από μόνος σου.

panos-karax-1- Αποτελεί πιστεύεις εμπόδιο στην τέχνη, τώρα η εποχή της κρίσης;
- Είναι μια μεγάλη δυσκολία. Αν δεν υπήρχε η κρίση θεωρώ πως θα υπήρχαν πολλοί νέοι δημιουργοί εκεί έξω. Η έλλειψη χρηματικής υποστήριξης αλλά και ενδιαφέροντος προς τον καλλιτέχνη είναι κάτι που σε καταρρακώνει. Μέσα στην κρίση, έχω ακούσει πάρα πολλές φορές την ατάκα «εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει και εσείς ασχολείστε με ταινίες». Είναι μια αλήθεια αυτό. Όμως αν δεν έχει ο πεινασμένος και εξαθλιωμένος από αυτή την κατάσταση κόσμος, κάτι να δει, από κάπου να εμπνευστεί, δε θα καταφέρει ποτέ να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να δει παρακάτω. Από την μια συμφωνώ πως η τέχνη είναι μια πολυτέλεια στον καιρό μας, από την άλλη όμως είναι και ένα ισχυρό αντίδοτο.

- Τι έχεις επιχειρήσει έως τώρα στα δύο χρόνια που δραστηριοποιείσαι;
- Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το αντικείμενο μαζί με τους φίλους μου, για την παρέα, να κάνουμε κάτι να γελάσουμε. Τότε ήταν όμως που κόλλησα το μικρόβιο. Δεν έχουμε σταματήσει μαζί με την ομάδα μου να εξελισσόμαστε. Ήταν δύσκολα, ειδικά στην αρχή, διότι μπήκα αναγκαστικά στην συνθήκη να πρέπει να μάθω να χειρίζομαι και να κατανοώ κάμερες και διάφορα άλλα τεχνικά μέσα, που δεν είχα πιάσει ποτέ στα χέρια μου. Στο πνεύμα αυτό, ασχολήθηκα πειραματικά και εθελοντικά, σε καλύψεις εκδηλώσεων, μουσικά βίντεο, συνεντεύξεις κ.α. με σκοπό να μάθω και να γίνομαι καλύτερος. Στην ίδια κατεύθυνση, έχουμε κάνει κάποιες ταινίες μικρού μήκους με εντελώς σατιρική και κωμική διάθεση, που ο μόνος σκοπός τους ήταν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο και να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα, που έρχεται τώρα.

                                                             

- Ποιο είναι το project που ασχολείσαι τώρα και είναι το επόμενο βήμα όπως λες;
- Μετά από δύο χρόνια πειραματισμών και ατελείωτων ωρών στο διαδίκτυο, διαβάζοντας, μαθαίνοντας και συνομιλώντας με εμπειρότερους, νιώθω πλέον έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Σαν το πρώτο βήμα ενός σκηνοθέτη, μια ταινία μικρού μήκους, με την κατάλληλη ομάδα να την πλαισιώνει, ηθοποιούς και έμπειρους συντελεστές, μαζί με τον κατάλληλο εξοπλισμό που αρμόζει για μια ταινία που πρόκειται να προβληθεί στην μεγάλη οθόνη. Πρόκειται λοιπόν για μια ταινία μικρού μήκους με ένα αντικείμενο που πιστεύω θα αγγίξει τις ψυχές των θεατών, ειδικά της νεαρότερης ηλικίας και θα τους κάνει να προβληματιστούν με τον τρόπο που θα θέσουμε το θέμα αυτό. Επίσης πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα, διότι αυτή την ταινία, αν καταφέρουμε να την ολοκληρώσουμε όπως θέλουμε θα την καταχωρήσουμε σε ελληνικά και διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

panos-karax-1-poster-900- Ποιο θα είναι το θέμα της ταινίας;
- Το θέμα της είναι οι νεόφερτες φωτογραφίες τύπου σέλφι, αλλιώς στα ελληνικά, τα αυτοπορτραίτα. Είμαι σίγουρος πως όλοι μας έχουμε δει πως είναι και οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε βγάλει κιόλας. Είναι όπως όλα τα κοινωνικά φαινόμενα της νεολαίας την τελευταία πενταετία, που όμως κρατάει έναντι των άλλων, γιατί λαμβάνει υποστήριξης από τις διασημότητες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκίνησε σαν μια μόδα, που όμως έχει αναδειχθεί σαν συνήθεια, ενώ σε πολλούς είναι κάτι σαν τελετουργικό. Δεν μπορούν να βγούνε ή να πάνε κάπου, χωρίς να βγάλουν μια τέτοια φωτογραφία και να την αναρτήσουν ώστε να μάθουμε όλοι γι αυτό και να τους συγχαρούμε. Δεν έχω κάτι ενάντια στο φαινόμενο αυτό, δεν αρνούμαι ότι και ο ίδιος το έχω κάνει, είμαι όμως ενάντια στην κατάχρησή του, αλλά και στην προσοχή που του δίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

- Και πως θα διαπραγματευτείς αυτό το θέμα μέσα από την ταινία;
- Αυτή η ενόχληση με οδήγησε να κάνω μια μικρή έρευνα πάνω σε αυτό το φαινόμενο, με αποτέλεσμα να διαπιστώσω πως έχουν υπάρξει τραγικά ατυχήματα, στην προσπάθεια ανθρώπων ανά των κόσμο να τραβήξουν την τέλεια σέλφι, που θα εισπράξει τα μέγιστα "likes" από το κοινό. Όλο αυτό με έβαλε σε μια σκέψη, στο που θα μπορούσε να φτάσει κάποιος για να πάρει τα μέγιστα της κοινωνικής αποδοχής, ανθρώπων που μπορεί να μην έχει συναντήσει ποτέ του από κοντά.

panos-karax-3-900Έτσι κατέληξα στην ιδέα, την οποία δέχτηκε με ενθουσιασμό η ομάδα μου, στο να δημιουργήσουμε μία ταινία για κάποιον μοναχικό άνθρωπο, ο οποίος στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την κατάσταση που βιώνει, αναζητά λύσεις. Μία πρόταση του μοναδικού του φίλου, να κάνει λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και να βγάζει και καμιά σέλφι που και που, «γιατί έτσι κάνουν όλοι», του καρφώνεται στο μυαλό και οδηγεί τις πράξεις του. Η ανταπόκριση του κόσμου, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζει, τον χαροποιεί και τον οδηγεί στο να συνεχίζει να το κάνει. Όταν πλέον υπάρχει αναλογία "likes" και βαθμού επικινδυνότητας ή τρέλας στις συνθήκες λήψεις της σέλφι, τα πράγματα έχουν ήδη ξεφύγει.

- Πιστεύεις πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο νόημα της ταινίας;
- Πιστεύω πως ναι. Ακόμα και αν οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε κάτι που κάνει η μάζα, δεν θα φτάναμε στα άκρα για αυτό. Όταν όμως δούμε σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ο διπλανός μας, για το ίδιο θέμα, ίσως προβληματιστούμε και σταματήσουμε να το υπερεκτιμούμε και ίσως του δώσουμε τη σημασία που του αρμόζει. Είναι κάτι για την παρέα, «για πλάκα» και όχι κάτι που αξίζει να κινδυνέψεις για χάρη του.

panos-karax-2-poster-2- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ταινία;
- Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της προ-παραγωγής. Οι συνεργάτες μου έχουν ολοκληρώσει το σενάριο, ενώ έχουμε συμφωνήσει με τους περισσότερους συντελεστές που θα συμβάλουν στην ταινία. Όμως για να δημιουργήσουμε την ταινία όπως σας έχω αναπτύξει και όπως την ονειρευόμαστε, χρειαζόμαστε εξωτερική βοήθεια για να καλύψουμε κάποια πρακτικά έξοδα, όπως είναι η ενοικίαση επαγγελματικών εξοπλισμών. Γι αυτό το λόγο, έχουμε δημιουργήσει μια καμπάνια crowdfunding, στο site indiegogo.com, όπου ουσιαστικά ζητάμε από το κοινό να συνδράμει οικονομικά, ώστε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα που πιστεύουμε πως απαιτούνται για να γυρίσουμε άρτια την ταινία μας.

                                                             

- Πιστεύεις πως αυτού του τύπου οι καμπάνιες έχουν χώρο στην Ελλάδα της κρίσης;
- Κατά κύριο λόγο, δεν πιστεύω πως η κρίση είναι υπαίτια που δεν υπάρχει άνθηση του συγκεκριμένου θεσμού στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένος τρόπος χρηματοδότησης και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερες παραγωγές, που φτάνουν εκατομμύρια σε προϋπολογισμό. Ίσα ίσα που τώρα, διαμέσου της κρίσης, είναι που μπορούμε να αναζωπυρώσουμε την φλόγα της αλληλοβοήθειας, τώρα που δεν υπάρχουν τα χρήματα ώστε να δρα ο καθένας μας μόνος του. Άλλωστε όλες αυτές οι καμπάνιες, έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, όπου ο δωρητής, ανάλογα με το ποσό που θα επιλέξει, θα έχει και το ανάλογο αντάλλαγμα, από ένα ηθικό ευχαριστώ, μέχρι και δωρεάν παραγωγή οποιουδήποτε βίντεο επιθυμεί, όπως έχουμε συμπεριλάβει και εμείς στην καμπάνια μας. Πιστεύω πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας.

Λεπτομέρειες για το project Selfie πατήστε ΕΔΩ

ΥΓ. ανεξαρτήτως ερώτησης:
Ευχαριστώ πολύ το περιοδικό σας για την φιλοξενία του, αλλά και για τον χώρο που δίνει σε νέους καλλιτέχνες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να προβληθούν. Σήμερα η εποχή της πολυφωνίας και του διαδικτύου είναι σαν δίκοπο μαχαίρι, που από την μία μπορείς εύκολα να ανεβάσεις το έργο σου και να προβληθείς, από την άλλη όμως μπορεί εύκολα να «σκεπαστείς» από άλλα θέματα, ανεξάρτητα από τον καλλιτεχνικό κόσμο και να μείνεις στην αφάνεια. Για τον λόγο αυτό, εκτιμώ πολύ την πρόσκληση του περιοδικού σας. Ήταν μια μεγάλη τιμή για μένα.

Pin It