Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε το μυθιστόρημα «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», εκδόσεις Στοχαστής. Ποιος ήταν ο λόγος που το γράψατε;

Το κάθε έργο έχει ένα σκοπό ύπαρξης. Για εμένα η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ήταν μια αφορμή για να ταξιδέψω σε ένα κόσμο που μου ήταν κυριολεκτικά άγνωστος. Είναι ο κόσμος των Μαθηματικών αλλά και της επιστήμης ευρύτερα. Η διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και το φτάσιμο στην κορυφή μου έδειξε την πορεία ενός προικισμένου επιστήμονα που βάδισε στα χνάρια της έρευνας και της διαρκούς ενασχόλησης με την επιστήμη για να την κατακτήσει τελικά και να καθιερωθεί , αφού αναγνωριστεί από τους συναδέλφους του με πρώτον και καλύτερο τον φίλο του Αϊνστάιν.

intzempelis-exofiloΤι σχέση έχει ο ήρωας του έργου σας με την κρίση που ζούμε τώρα;

Όταν έγραφα το μυθιστόρημα αλλά και μετά την έκδοση δεν αναρωτήθηκα την σχέση του Καραθεοδωρή με την κρίση που ζούμε τώρα. Όταν όμως άρχισαν οι πρώτες παρουσιάσεις τότε από τις ερωτήσεις των αναγνωστών κατάλαβα ότι στο πρόσωπο του διάσημου μαθηματικού έβλεπαν την σχέση του έλληνα επιστήμονα με την εκάστοτε κυβερνώσα αρχή. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήρθε δύο φορές για να προσφέρει στην πατρίδα. Και στο τέλος το ελληνικό κράτος τον απέλυσε. Χωρίς να πει τίποτε, ο Καραθεοδωρή, έφυγε και γύρισε πίσω στην Γερμανία. Δούλεψε πάλι στο Πανεπιστήμιο και έζησε μέχρι τα τελευταία του χρόνια στο Μόναχο όπου και πέθανε. Χρόνια ήταν άγνωστος στην χώρα μας και τελευταία η πολιτεία τον θυμήθηκε. Δεν είναι όμως γνωστός στους περισσότερους Έλληνες και ούτε νομίζω θα προσπαθήσουν να τον μάθουν στο μέλλον. Μέσα από το πρόσωπο του Καραθεοδωρή βλέπουμε την μοίρα του Έλληνα επιστήμονα που δεν βρίσκει εργασία ή που δεν μπορεί να συμβιβαστεί στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και μεταναστεύει στο εξωτερικό για να μεγαλουργήσει και να προσφέρει και το είναι του σε συνθήκες που πρέπει να έχουν οι επιστήμονες για να προκόψουν.

Η οικονομική κρίση επηρέασε και το αναγνωστικό κοινό. Συνεχίζει να διαβάζει ο μέσος αναγνώστης;

Με την κρίση ο αναγνώστης περιόρισε τα βιβλία που αγόραζε. Ακόμη προσπαθεί να πάρει τα βιβλία των προφορών που δίνουν οι εφημερίδες. Αν είχε την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε περισσότερα βιβλία θα τα διάβαζε αφού η ανάγνωση είναι για αυτόν μια παρηγοριά αλλά και ελπίδα για να αλλάξει κάτι στον εσωτερικό του κόσμο.

Είναι η γραφή μια μορφή τέχνης που θα μπορέσει να δημιουργήσει πυρήνες αντίστασης για να ξυπνήσει ο αναγνώστης και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με άλλη ματιά;

Η γραφή δεν θα ξεσηκώσει τον κόσμο να επαναστατήσει αλλά μπορεί να δημιουργήσει αξίες, στάσεις ζωής, όνειρα και στόχους ώστε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει πολίτες προβληματισμένους και ώριμους που θα σέβονται τον εαυτό τους αλλά και ευρύτερα την δημοκρατία.

intzempelis-P1020761-800Μένετε στην επαρχία. Νομίζετε ότι το έργο των συγγραφέων που μένουν στην περιφέρεια δεν έχει ευρύτερη προβολή και αποδοχή από ότι αν έμεναν στα μεγάλα αστικά κέντρα;

Αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση πριν από μια εικοσαετία ίσως να απαντούσα διαφορετικά. Σήμερα όμως με το διαδίκτυο τις εφημερίδες το ίντερνετ βοηθούν το έργο σου να μαθευτεί και να διαβαστεί από τους αναγνώστες. Και μόνο το γεγονός να εκδοθεί ένα βιβλίο γίνεσαι το πρόσωπο της μικρής πόλης και οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν σε πλησιάζουν και θέλουν να μιλήσουν για το έργο σου και να σου κάνουν ερωτήσεις και ότι άλλο σκεφτείς αφού σε θαυμάζουν γιατί μένεις κοντά τους και είσαι υπαρκτό πρόσωπο και όχι μόνο μια φωτογραφία.

Σήμερα βλέπουμε πολλούς νέους συγγραφείς να εκδίδουν μυθιστορήματα και ποιήματα. Όλες αυτές οι εκδόσεις βοηθούν να αναδειχτούν νέοι συγγραφείς και να ακουστούν νέες ιδέες;

Και φυσικά βοηθούν. Το γράψιμο είναι μια εσωτερική αναζήτηση και θα έλεγα μια ψυχοθεραπεία. Από την στιγμή που το γραπτό σου αποκτήσει οντότητα τότε νιώθεις ότι έκανες κάτι που θα μαλακώσει την ψυχή σου και θα σου δημιουργήσει μια ευφορία και χαρά για την ζωή. Το να γράφουν οι δημιουργοί να αναδεικνύονται νέοι συγγραφείς είναι ότι πιο υγιές μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία.

Τι άλλο γράφετε την περίοδο αυτή; Και με τι άλλο ασχολείστε;

Δεν γράφω κάτι καινούργιο. Επεξεργάζομαι εργασίες, διηγήματα και ένα μυθιστόρημα. Διαβάζω, διορθώνω και πάλι τα αφήνω και τα βλέπω μετά από μήνες. Σημαντικός παράγοντας είναι η ενασχόλησή μου με την φύση. Περπατώ κάθε μέρα μια ώρα και τους καλοκαιρινούς μήνες κολυμπώ καθημερινά απολαμβάνοντας το δώρο της θάλασσας που έχω αφού μένω σε παραθαλάσσιο χωριό. Ακόμη απολαμβάνω όποτε έχω χρόνο να διαβάζω την εφημερίδα μου στις καφετέριες του Μενιδίου ή να συζητώ με τους κατοίκους του χωριού. .

Είστε από τους ανθρώπους που τους αρέσει να ονειρεύονται και να κάνουν σχέδια για το μέλλον;

Όταν ήμουν νεότερος έκανα πολλά όνειρα. Σχέδια δεν έκανα πολλά . Προσπαθούσα να κάνω πράγματα που θα μπορούσα να τα πετύχω γιατί ήταν μέσα στις δυνάμεις μου. Δεν μπορεί όμως να ζήσεις χωρίς όνειρα αν είσαι νέος. Το όνειρο είναι η διαφυγή από την μαυρίλα και το άγνωστο αύριο που σε κάνει να φοβάσαι για το μέλλον σου.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ηλεκτρονικά περιοδικά;

Είμαι λάτρης αλλά και συνεργάτης σε μερικά από αυτά. Κατά βάθος όμως είμαι βαθιά ρομαντικός. Θυμάμαι με νοσταλγία τα έντυπα και την μαγεία που είχα να διαβάζω τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Ακόμη και τώρα θέλω μια ή δυο φορές την εβδομάδα να απολαύσω την ανάγνωση μιας εφημερίδας.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο, όπου και εργάστηκε για μια πενταετία ως δάσκαλος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και εργάζεται ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στην Άρτα.

Ως συγγραφέας έχει γράψει:

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Η παράσταση(Σμυρνιωτάκης,1999)
Δημήτριος Πολιορκητής(Στοχαστής,2001)
Σταθμός Ζωή(Στοχαστής,2007)
Μια απρόσμενη συνάντηση, Αϊνστάιν- Καραθεοδωρή(ΑΛΔΕ, 2010)
Κάποτε στην Άρτα (Στοχαστής,2011)
Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή( Στοχαστής,2013)

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ-ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
Έλληνες κρατούμενοι στο Νταχάου(Φιλίστωρ,2003)
Κόπραινα, ταξίδι στην μνήμη(Εντύπωσις,2008)
Μενίδι τα καλύτερά μας χρόνια(CivilPress,2008)
Άρτα 1881-1941(Παρασκήνιο,2010)
Μια αναδρομή στην ιστορία του 1ου Γυμνασίου Άρτας(Διαπολιτισμός,2013)

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η διδασκαλία της Γεωγραφίας(Παρασκήνιο,2004)
Η αξιολόγηση των σχολικών επιδόσεων(Παρασκήνιο,2005)
Ο μύθος και τα εικονογραφημένα βιβλία(Παρασκήνιο,2006)
Γονείς, δάσκαλοι και μαθητές(Παρασκήνιο,2008)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΔΟΚΙΜΙΟ
Νότης Περγιάλης(Φαρφουλάς,2010)
ΑΝΘΟΛΟΓΙΕΣ
Οκτώ(CivilPress,2009)
Ο Παπαδιαμάντης με τα μάτια των νεότερων λογοτεχνών(ΕΣΗΕΑ,2011)
Η Άρτα των λογοτεχνών και των περιηγητών(Διαπολιτισμος,2013)
Ιστορίες βιβλίων(Καστανιώτης,2014)
Η Ελλάδα που αγαπώ, Ήπειρος(Παπαδόπουλος,2014)

Pin It