Συνέντευξη με τον συγγραφέα & σκηνοθέτη Δημήτρη Κατσιμίρη

Στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης που διοργάνωσε η ελληνική αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το κοινό παρακολούθησε την ταινία μικρού μήκους, FAKE NEWS, του Δημήτρη Κατσιμίρη.

 

 

Η ταινία με τη γρήγορη πλοκή της, τους έντονους διαλόγους και τη μαεστρική σκηνοθεσία του Δημήτρη, είναι μία γροθιά στο κατεστημένο των μέσων και στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα;

Ένα ανερχόμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ σε ένα όμορφο χώρο με ανθρώπους που με την ζεστασιά και το πάθος τους για το κινηματογράφο δημιούργησαν μια ζεστή ατμόσφαιρα προκειμένου να προβληθούν ιστορίες με θέμα την μετανάστευση. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν σίγουρα η σημαντικότερη απόδειξη για αυτό.

Μιλήστε μας για την ταινία FAKE NEWS.
Έχουμε γεμίσει από τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο. Είναι δύσκολο πλέον να καταλάβει κανείς τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Το βασικότερο από όλα στο σενάριο της ταινίας όμως είναι πως ένας άνθρωπος φτάνει να πουλήσει τη ψυχή του στο διάβολο προκειμένου να αποκτήσει φήμη, δόξα και χρήμα. Φαινόμενα στενάχωρα που βγήκαν στην επιφάνεια στις μέρες μας λόγω της εμμονής του σύγχρονου ανθρώπου με τα social media και την έλλειψη ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Λένα Κιτσοπούλου;
Δεν γνώριζα τη Λένα Κιτσοπούλου προσωπικά αλλά μόνο μέσα από τα βιβλία της και τις θεατρικές της παραστάσεις που είχα δει στο παρελθόν. Ήθελα η ηρωίδα της ταινίας να βγάλει κάτι το ακραίο και αρρωστημένο. Στοιχεία που σίγουρα βλέπω στις δουλειές της Λένας Κιτσοπούλου εδώ και χρόνια. Της πρότεινα το ρόλο, διάβασε το σενάριο, είδε τις προηγούμενες δουλειές μου και δέχτηκε να συμμετάσχει. Αποδείχτηκα σωστός εν τέλει στο ένστικτο μου διότι με την ερμηνεία της έδωσε το κάτι παραπάνω στο σενάριο και στο κλίμα που είχα εξαρχής στο μυαλό μου.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα το οποίο θέλετε να επικοινωνήσετε στο κοινό μέσω της ταινίας;
Να μην καταπίνουμε αμάσητη οποιαδήποτε πληροφορία μας πλασάρουν τα μίντια αλλά με το προσωπικό μας φίλτρο και την κριτική μας σκέψη να αμφισβητούμε τα πάντα με γνώμονα πάντα το κοινό δίκαιο και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται οι ψευδείς ειδήσεις για να προωθηθούν ακροδεξιές τάσεις με ρατσιστικό πρόσημο. Τρανταχτό παράδειγμα η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου όπου τα ΜΜΕ εξαρχής πήγαν να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη και να παρουσιάσουν την είδηση σύμφωνα με τα κομματικά τους συμφέροντα. Ευτυχώς το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και έπεσε φως στο σκοταδισμό και το συντηρητισμό των νοικοκυραίων. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο των Fake News. Είναι άκρως επικίνδυνο.

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τα νέα σας βήματα;
Eτοιμάζω τη πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο ‘Με αξιοπρέπεια’ . Ευελπιστώ σύντομα να πάμε σε γύρισμα. Παράλληλα με τη εταιρεία Frau Films που ανήκω, τρέχουμε και άλλα projects καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος καθώς και δουλειές που συχνά μας ανατίθενται από τρίτους.

Βιογραφικό του σκηνοθέτη
O Δημήτρης Κατσιμίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Έχει σπουδάσει και ασκήσει το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως συγγραφέας και σκηνοθέτης στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Έχει γράψει δύο θεατρικά έργα: Η αυτοκτονία μου (2014), Το Έμβρυο (2015) και έχει σκηνοθετήσει τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες: Γενέθλια (2016), Μαμά, γύρισα (2017) και Fake News (2018). Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας παραγωγής Frau Films.

Pin It