Συνέντευξη με τον τραγουδιστή Remi Cavat

Την συνέντευξη την πήρε η δημοσιογράφος Βασιλική Αραπογιώργη η οποία γράφει και στο magazino του site https://sites.google.com/view/petitparis

 Για να μάθει κανείς το Μικρό Παρίσι των Αθηνών χρειάζεται να γνωρίσει πρώτα τους ανθρώπους που το δημιουργούν κάθε χρόνο. Τον υπέροχο Μάριο Στρόφαλη που είχε μια ιδέα και την πραγματοποίησε, τους καλλιτέχνες του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου, την καρδιά του φεστιβάλ, τους χώρους και τα μαγαζιά που μας φιλοξενούν και όσοι, παλιοί και νέοι, κάθε χρόνο εμφανίζονται, για να βοηθήσει ο καθείς με τον τρόπο του το φεστιβάλ.

Δεν χωράει σε μια σελίδα όμως η ιστορία όλων αυτών των ανθρώπων ούτε η εμπειρία τους από το Μικρό Παρίσι. Γι’ αυτό και σας δίνουμε ένα δείγμα. Μία μικρή μεν αλλά κατατοπιστική συνέντευξη από τον τραγουδιστή Remi Cavat, έναν από τους πρώτους φίλους του Μικρού Παρισιού.

Remi Cavat. Ο Γάλλος τραγουδιστής που έκανε το αναπάντεχο να έρθει στην Ελλάδα για να μείνει. Πες μας λίγα πράγματα για την αρχή της παραμονής σου εδω.

Λοιπόν, ήρθα στην Ελλάδα όταν ήμουν φοιτητής, δεν είχα έρθει για δουλειά. Επομένως, όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα μου φάνηκε κάτι το ουαου! Ήρθα το 2008, λίγους μήνες πριν αρχίσει η οικονομική κρίση. Παρ’ όλο που η κρίση προέκυψε ξαφνικά για τους Έλληνες και για μένα, προσωπικά η ζωή μου εδώ ήταν αλληλένδετη μ’ αυτήν. Με λίγα λόγια ξεκίνησα να ζω εδώ έχοντας ως παράγοντα την οικονομική κατάσταση της χώρας. Βλέποντας και κάνοντας, όπως τα λες.

Remi, είσαι κομμάτι του Μικρού Παρισιού απ’ όταν πρωτοξεκίνησε το 2013. Πώς βλέπεις την εξέλιξη του φεστιβάλ μας;

Έχει σίγουρα προχωρήσει πολύ. Έχει μία πολύ δυναμική ομάδα και ο καθοδηγητής της, ο Μάριος Στρόφαλης, είναι φοβερός. Είναι απίστευτο το πως δίνει όρεξη στον κόσμο να ακολουθήσει το δικό του όνειρο, το Μικρό Παρίσι, και ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το φεστιβάλ έχει πολλά καινούργια σημεία, έχει αναπτυχθεί πολύ με μεγαλύτερη προβολή και περισσότερους χορηγούς. Και σίγουρα έχει αποκτήσει μία ωριμότητα, έχοντας μάθει από τα λάθη του.

Ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία;

Υπήρχε πάντα στενή σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα. Πολλοί σπουδαίοι Έλληνες σπούδασαν ή έζησαν στην Γαλλία και πολλοί Γάλλοι ήταν φιλέλληνες. Τη σχέση αυτή την αναδεικνύουμε και στο Μεταξουργείο με τα γαλλικά ονόματα δρόμων, όπως Μαιζώνος και Μάγερ, στην καθημερινή μας ζωή με γαλλικές λέξεις και φράσεις καθώς και στη διασκέδασή μας. Το Μικρό Παρίσι τα συνδυάζει όλα αυτά.

Παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες ακούνε γαλλική μουσική;

Εννοείται πως υπάρχει ελληνικό κοινό με γαλλικά ακούσματα. Στους Έλληνες η Γαλλία βγάζει έναν ρομαντισμό, κυρίως με τα τραγούδια της. Επομένως, όλοι θα ακούσουν γαλλική μουσική. Η γνωστή σε όλους Edith Piaf πρωτοστατεί. Θεωρειται η ποπ της εποχής της κάτι που την κάνει προσιτή σε όλους.

Εγώ παίζω πιο “βαριά” μουσική, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Το κοινό πρέπει να ξέρει τι έρχεται να ακούσει, να ξέρει και γαλλικά, αλλιώς θα του φανεί βαρετό. Υπάρχουν αρκετοί που έρχονται και περνάνε καλά.


Βασιλική Αραπογιώργη

 

Pin It