Συνέντευξη με το Σίμο Δρακόπουλο, ηθοποιό

Τι σημαίνει για σας θέατρο;
Τα πάντα. Το θέατρο είναι μια θεραπευτική διαδικασία τόσο για τον ηθοποιό όσο και για τους θεατές. Σημαίνει ελευθερία κινήσεων, σκέψεων και ιδεών.

Στις μέρες μας ποιός είναι ο ρόλος του θεάτρου;
Κυρίως κατευναστικός. Αμβλύνει την ένταση και βοηθάει τους θεατές να ξεχάσουν για όση ώρα διαρκεί η παράσταση τα προβλήματα τους. Να ταυτιστούν με τους ηθοποιούς νιώθοντας αισθήματα όπως λύπη, έλεος και φόβο και στο τέλος του έργου να καθαρθούν και να νιώσουν ψυχική ηρεμία.

Ο ηθοποιός πόσο μπορεί να επηρεάσει το κοινό του ιδεολογικά; (είτε μέσω του θεάτρου είτε όχι. Κατά πόσο μπορεί να στείλει κοινωνικά μη νύματα)
Στο θέατρο το κοινό ταυτίζεται με το ρόλο και όχι με τον ηθοποιό. Τα μηνύματα μπορεί να τα λάβει ο θεατής ίσως μέσα από τους ρόλους.

Ως άνθρωπος τι ζητάτε από την υποκριτική;
Έργα με ουσία που ενεργοποιούν τους θεατές, όσο κινητοποιούν τους ηθοποιους.

Αλλάζει τον κόσμο το θέατρο;
Ασφαλώς, κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο. Το θέατρο προσκαλεί τον θεατή να νιώσει συμπάθεια και να ταυτιστεί με τον συνάνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο μας μαθαίνει να ακούμε και να καταλαβαίνουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εμάς και να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας ανάλογα.

Που εμφανίζεστε αυτή την περίοδο;
Αυτή τη περίοδο συμμετέχω στα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους ΄΄Ομόνοια-Κηφισιά΄΄. Επίσης και στην ταινία του Τάσου Μπουλμέτη: ΄΄ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ΄΄

Ποιό είναι το ιδανικό θέατρο για σας ως χώρος;
Το ιδανικό θέατρο για μένα είναι ένας χώρος ο οποίος διατίθεται δωρεάν ή φτηνά σε φτωχότερες οικονομικά θεατρικές ομάδες και δεν υπάρχει διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση στις θέσεις. Το ιδανικό θέατρο υποστηρίζεται από την πολιτεία η οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του θεάτρου στην σημερινή κοινωνία.

Τι σας δίδαξε το θέατρο στην προσωπική σας ζωή;
Το θέατρο μου δίδαξε να αναζητώ στη ζωή μου τις διάφορες πλευρές των πραγμάτων δηλαδή να μη βλέπω τα πράγματα μονοδιάστατα, να καλλιεργώ τη φαντασία μου και να μην κρίνω τους άλλους από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Επίσης το θέατρο μου δίδαξε πως δεν υπάρχει μόνο μία λύση σε ένα πρόβλημα και πως με υπομονή και επιμονή μπορώ να πετύχω σχεδόν τα πάντα.

Πρόβα ή παράσταση; Καμαρίνι ή σκηνή;
Παράσταση και σκηνή. Όμως η διαδρομή που ακολουθεί ένας ηθοποιός για να «χτίσει» το ρόλο στην πρόβα είναι σημαντικότατη!

Τί ήταν αυτό που σας μάγεψε στο θέατρο και ασχολήθηκατε με αυτό;
Το ότι με κάνει και νιώθω ένα πρωτόγνωρο μείγμα συναισθημάτων που με συνεπαίρνουν και με κάνουν να πετάξω κάπου πολύ μακρυά, σε έναν άλλο κόσμο.

Σας ευχαριστώ πολύ
Με Αγάπη
Σίμος

Pin It