Συνέντευξη της ηθοποιού κ. Ιωάννας Μπατή

Στις 11 sold out παραστάσεις της παιδικής παράστασης “Της Φύσης το Μυστικό” η Ιωάννα-Μαρία Μπατή που υποδύεται τη “Σπαζοκεφαλίτσα”, ένα έξυπνο κόκκινο μπαλόνι έχει τον τρόπο να κερδίζει στη στιγμή την αγάπη των παιδιών, που κάνουν ουρά για ανοίξουν μια τεράστια αγκαλιά και να το κλείσουν μέσα. Μας μίλησε για το θέατρο, την αγαπημένη παιδική παράσταση των παιδιών και ένα νέο τρόπο εκμάθησης ξένων γλωσσών μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Πώς το κάνετε αυτό; Πώς γίνεται να κερδίζετε τόσο εύκολα την αγάπη των παιδιών; Στην πρεμιέρα της παιδικής παράστασης “Της Φύσης το Μυστικό”, τα παιδιά έκαναν ουρά για ανέβουν στη σκηνή, δεν είναι εύκολο να κάνεις ένα 4χρονο να αποχωριστεί τη μαμά του και να γίνει μέρος μιας ιστορίας...
Είναι αλήθεια ότι ως τώρα τα παιδιά συμμετέχουν στα διαδραστικά μέρη της παράστασης με μεγάλη προθυμία και ενθουσιασμό! Συνήθως, τα ενθαρρύνουμε να κάνουν ζευγάρια ή ακόμα και ομάδες των 4-5, προκειμένου να ανεβάσουμε όσα περισσότερα είναι δυνατόν να μας βοηθήσουν στην αποστολή μας! Έχουν υπάρξει φυσικά και περιπτώσεις πολύ μικρών παιδιών που, ενώ θέλουν να ανέβουν στη σκηνή, διστάζουν και τότε προτρέπουμε και τους γονείς να ανέβουν μαζί τους κι εκείνοι το κάνουν με μεγάλη χαρά. Τα παιδιά είναι πολύ ανοιχτοί δέκτες και πολύ καλοί συνεργάτες αν καταφέρεις να κερδίσεις το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη τους. Η ιστορία μας τα συνεπαίρνει και είναι πολύ φυσικό να θέλουν να γίνουν μέρος της. Είναι τόσο πιο πολύ γοητευτικό να δρας από το να κάθεσαι και να παρακολουθείς!

Στο τέλος όλα τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή και σας αγκάλιασαν, εσάς την Τίνα Παπακωνσταντίνου, τη Στέφη Θεοδότου...Τι εισπράτεττε από την συναναστροφή σας με τα παιδιά;
Είναι η στιγμή που καλούμε όλα τα παιδιά (και τους γονείς αν θέλουν!) να ανέβουν στη σκηνή για να κάνουν τη μάγισσα Γκριμάτσα με την αστεία φάτσα μια μεγάλη αγκαλιά, με σκοπό να της δώσουν να καταλάβει ότι την αγαπούν ακριβώς όπως είναι. Πρόκειται για μία από τις πιο δυνατές και συγκινητικές στιγμές της παράστασης. Πολλές φορές τα παιδιά μας περιεργάζονται από κοντά μέσα στα φανταχτερά κοστούμια μας με τόσο ενδιαφέρον, μας αγκαλιάζουν, μας φιλάνε και δεν θέλουν να κατέβουν από τη σκηνή. Δεν μπορούμε φυσικά παρά να νιώθουμε απέραντη χαρά και συγκίνηση όταν βλέπουμε ότι η ιστορία μας «έφτασε» και «άγγιξε» τους μικρούς μας θεατές. Προσωπικά, κάθε φορά στο τέλος της παράστασης νιώθω ευγνωμοσύνη για τις στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί τους. Είναι ευλογία να εργάζεσαι με παιδιά.

Ποιο είναι το θέμα της παιδικής παράστασης “Της Φύσης το Μυστικό”; Ποιο σημείο πιστεύετε ότι “αγγίζει” περισσότερο τα παιδιά;

«Η μαγεία είναι ότι όλα είναι διαφορετικά! Φαντάσου έναν μονόχρωμο κόσμο!», λέει ο ρόλος μου, η Σπαζοκεφαλίτσα, στη Μάγισσα Γκριμάτσα που θέλει να εξαφανίσει τα χρώματα από τη φύση και να τα κάνει όλα γκρι και αυτό ακριβώς είναι το θέμα της παράστασής μας. Η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στο διαφορετικό και η αποδοχή του όπως είναι ως τέλειου και μοναδικού, αλλά και η αυτοαποδοχή. Τα παιδιά έρχονται στην καθημερινή τους ζωή πολλές φορές αντιμέτωπα, όπως ακριβώς κι εμείς, με ζητήματα σεβασμού και αποδοχής της δικής τους διαφορετικότητας και των φίλων τους. Τα μηνύματα που περνούν τρυφερά στο νου και την ψυχή τους μέσα από μία ιστορία σαν «Της Φύσης το Μυστικό» τα αφορούν άμεσα και τους προσφέρουν ένα θετικό σημείο αναφοράς σε σχέση με το τι σημαίνει να είμαι διαφορετικός. Αισθάνομαι ότι τα σημεία της παράστασης που «αγγίζουν» τα παιδιά είναι πολλά, αλλά με ευκολία μπορώ να ξεχωρίσω δύο: όταν η Σπαζοκεφαλίτσα, το Κόκκινο Μπαλόνι, μπαίνει σε δίλημμα για το αν πρέπει να βοηθήσει τη φίλη της, τη λαγουδίνα στην αποστολή τους με κίνδυνο να τη σκάσουν τα πουλιά ή να γυρίσει πίσω στο σπίτι της, είναι φανερό ότι τα παιδιά συμπάσχουν και διχάζονται κι αυτά, αφού παρακολουθούν συνήθως πολύ προσηλωμένα και σιωπηλά. Ακόμα ένα από τα πιο δυνατά σημεία είναι όταν η Μάγισσα Γκριμάτσα τελειώνει το τραγούδι της, με το οποίο μας διηγείται τη ζωή της, και μας εκμυστηρεύεται ότι ένα παγώνι της είπε ότι είναι μια γκρι μπάλα και δεν ταιριάζει με τα πλάσματα τα άλλα. Τα παιδιά πάλι μοιάζουν να καταλαβαίνουν πολύ τη Γκριμάτσα και να την συμπαθούν περισσότερο μετά από αυτό.

Μετά την παράσταση τα έχετε ρωτήσει ποτέ, αν “έπιασαν” το νόημα; Συζητάτε με τα παιδιά, τους μικρούς θεατές σας; Τι είναι το πιο καταπληκτικό που σας έχουν πει;
Μετά την παράσταση, πολλά παιδιά έρχονται στα παρασκήνια με τους γονείς τους να μας χαιρετίσουν ή να βγάλουμε μαζί μια φωτογραφία, ενώ άλλες φορές βγαίνουμε εμείς να τα συναντήσουμε. Δεν προτιμούμε να τα ρωτάμε τι κατάλαβαν και τι μηνύματα πήραν, γιατί έτσι θα ήταν σαν να ακυρώναμε τους ρόλους μας και τη μαγεία της ιστορίας. Αν δεν έχουν ήδη προλάβει να μας πουν από μόνα τους, συνήθως τα ρωτάμε «τι σου άρεσε πιο πολύ;». Τα σχόλια και οι απαντήσεις τους ποικίλουν: «η μάγισσα Γκριμάτσα», «ο λαγός», «που έγινα λουλούδι», «που αγκαλιαστήκαμε στο τέλος» και πολλά-πολλά άλλα! Ένα από αυτά που θυμάμαι και χαμογελάω ακόμα, μου το είπε ένα μικρό αγοράκι που ήρθε στα παρασκήνια και μου ψιθύρισε στο αυτί: «έχω κι εγώ ένα μπλε μπαλόνι σπίτι κι ελπίζω να μη σκάσει ποτέ!». Συχνά, επίσης τα ακούμε να φεύγουν τραγουδώντας ό,τι θυμούνται από τα τραγούδια της παράστασης.

Πρεμιέρα σε νέα θεατρική στέγη, ουσιαστικά ο 4ος μήνας που παίζεται με sold out εμφανίσεις η παράσταση. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;
Πολλή χαρά και ευγνωμοσύνη, φυσικά, για τη συνεργασία μου με όλους τους συντελεστές της παράστασης και για όλες τις στιγμές που έχουμε μοιραστεί με τα παιδιά! Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις να υλοποιείται κάτι στο οποίο έδωσες χρόνο και ενέργεια και να έχει απήχηση.

Υποδύεστε την “Σπαζοκεφαλίτσα”, το κόκκινο μπαλόνι. Μου έκανε εντύπωση που οι μεγάλοι συμμετέχουν και γελούν με τα αστεία της παράστασης, όπως και τα παιδιά. Μια αστεία γκριμάτσα μπορεί να κάνει ένα παιδί να χαμογελάσει, ένας ενήλικας μπορεί να είναι πιο απαιτητικός.

Οι γονείς έρχονται γνωρίζοντας ότι πρόκειται να δουν μια παιδική παράσταση και να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους με τα παιδιά τους. Από νωρίς γίνονται ομάδα με τα παιδιά τους και επομένως μέρος, κατά κάποιον τρόπο, της ιστορίας. Τις περισσότερες φορές παρακολουθούν την παράσταση με όσο ενδιαφέρον την παρακολουθούν και τα παιδιά και είναι πολύ ανοιχτοί και διαθέσιμοι για συμμετοχή. Αν γίνεσαι ενεργό μέλος μιας διαδικασίας, είναι πολύ δύσκολο να σταθείς απ’ έξω και να μην ακολουθήσεις την ιστορία και ενδεχομένως τις κωμικές της στιγμές. Και άλλωστε, γιατί αυτό που κάνει ένα παιδί να γελάσει να μην μπορεί να κάνει και έναν μεγάλο;

Πώς ασχολείστε με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών μέσα από το θέατρο και το παιχνίδι; Δηλαδή;
Οι πρώτες μου σπουδές, πριν τη Δραματική Σχολή, ήταν στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αγαπούσα πάντα πολύ τις γλώσσες, τους πολιτισμούς, τη διαφορετικότητα, το θέατρο, τα παιδιά, το παιχνίδι. Μετά το Πανεπιστήμιο και παράλληλα με τις σπουδές μου στο θέατρο, προσανατολίστηκα στη διδασκαλία της αγγλικής, της γαλλικής και της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Από πολύ νωρίς, το ενδιαφέρον μου επικεντρώθηκε στο πώς η διδασκαλία μιας γλώσσας μπορεί να γίνει όσο πιο βιωματική και παιγνιώδης γίνεται. Επεδίωξα και είχα πάντα την τύχη να συνεργάζομαι με ανθρώπους που ήταν ανοιχτοί στην εφαρμογή τέτοιων μεθόδων. Οι πρακτικές του θεάτρου έχουν να προσφέρουν πολλά στην εκμάθηση των γλωσσών σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων, ονειρεύομαι να δημιουργήσω μία εντελώς βασισμένη στο θέατρο και τις τέχνες μέθοδο διδασκαλίας!

Πώς σκέφτεστε το μέλλον σας στο θεατρικό σανίδι;
Προτιμώ να μην σκέφτομαι πολύ, αλλά να κάνω ό,τι μπορώ για να εξελίσσομαι και να παραμένω ανοιχτή σε πιθανότητες. Προς το παρόν, εκτός από τη συνεργασία μου με τα ΔΡΩμενα, είμαι μέλος της ομάδας New Lab Theatre Company, με την οποία πρόσφατα ολοκληρώσαμε ένα κύκλο παραστάσεων που ξεκίνησε πέρυσι και πιθανόν σύντομα να έχουμε συνέχεια ή να εργαστούμε σε κάτι εντελώς καινούριο. Μου αρέσει η ιδέα της σταθερής συνεργασίας με μία ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινούς κώδικες, χωρίς αυτό βέβαια να σε απομονώνει. Η σκέψη του να μεταφράζω έργα από το αγγλόφωνο και γαλλόφωνο ρεπερτόριο, άγνωστα στο ελληνικό κοινό, που θα ανεβάζουμε βέβαια μετά, είναι από τις αγαπημένες μου!

Μέχρι πότε θα μπορούμε να σας απολαύσουμε στο Θέατρο της Ημέρας;
Έως τις 17 Φεβρουαρίου κάθε Κυριακή στις 17.30.

Pin It