Συνέντευξη της Μαλβίνας Φραγκελάκη

πρωταγωνιστεί στην παράσταση Αντιγόνη 441 +, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη από την ομάδα Ρέοντα πρόσωπα.

 

Μιλήστε μας για την παράσταση σας και το τι συμβολίζει στον τίτλο το 441+ δίπλα στην Αντιγόνη.
Η Αντιγόνη, το διαχρονικό έργο του Σοφοκλή, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ σε σχέση με την διαμόρφωση της σημερινής κοινωνίας.
Ένα έργο που πραγματεύεται τους νόμους της εκάστοτε εξουσίας έναντι της προσωπικής ηθικής του καθενός .
Πώς αντιδρούμε απέναντι σε κάθε νομό ; Ειδικότερα όταν πάει κόντρα στα πιστεύω και στις αξίες μας . Μένουμε σιωπηλοί στα γεγονότα και απλά τον δεχόμαστε ή παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και επαναστατούμε;
Όσον αφορά το 441+ είναι η χρονιά που πρωτοπαρουσιάστηκε τη τραγωδία, κατά πάσα πιθανότητα, στα Μεγάλα Διονύσια.
Το (+) δηλώνει την απόσταση, από τότε μέχρι σήμερα, στα έργα που δημιουργήθηκαν με θέμα τους την Αντιγόνη.

Η πρώτη δουλειά της ομάδας Ρέοντα Πρόσωπα έχει πολύ σημαντικούς συντελεστές. Κοραής Δαμάτης σκηνοθεσία, Δήμητρα Γαλάνη και Γιώργος Μπουσούνης μουσική, Γιάννης Μετζικωφ σκηνικά κοστούμια. Μιλήστε μας για την συνεργασία που είχατε σαν ομάδα μαζί τους.
malvina2 1000Η συνεργασία μας με τόσο σπουδαίους ανθρώπους και καλλιτέχνες, όπως ο Κοραής Δαμάτης, ο δάσκαλος και σκηνοθέτης μας, που με τόσο πάθος και αγάπη μας μετέδωσε τις γνώσεις του, την εμπειρία του και μας μύησε έτσι όπως μόνο ο ίδιος γνωρίζει στην μυστικιστική τελετή της αρχαίας τραγωδίας, όπως η τελετουργική μουσική της Δήμητρας Γαλάνη και του Γιώργου Μπουσούνη, τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.
Είναι ευλογία να συνεργάζεσαι μαζί τους όπως και με άλλους υπέροχους και βασικούς συντελεστές,η Ελένη Σουμή που μας έφτιαξες αυτές τις επιβλητικές και τόσο πολυσυζητημένες μάσκες.
Είναι μια εμπειρία που την κρατάς φυλακτό και πορεύεσαι μαζί της, ειδικά σαν πρώτο ξεκίνημα όλοι τους μας αγκάλιασαν, με ανεξάντλητο πάθος και ορμή μας οδήγησαν σε αυτό το μαγευτικό αποτέλεσμα της παράστασης!

Πόσο δύσκολο είναι να παίζετε με μία μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης και ποια άλλα εκφραστικά μέσα απαιτούνται σε αυτή την περίπτωση;

Η μάσκα καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης ήταν μια πρόκληση για όλες μας. Όταν μας το πρότεινε εξαρχής ο δάσκαλος και σκηνοθέτης μας, Κοραής Δαμάτης, τρομάξαμε.
Δεν είχαμε πρακτική γνώση πάνω στην μάσκα, μας ήταν κάτι "ξένο" και έξω από εμάς.
Όμως η μαεστρία, η τεχνική και η καθοδήγηση του μας έβαλαν κατευθείαν στην αίσθηση του προσωπείου. Η μάσκα αμβλύνει τις κινήσεις του σώματος που πλέον είναι η εκφραστική του δύναμη.

Ποιες οι αντιδράσεις του κοινού αυτό σας το εγχείρημα;
Οι αντιδράσεις του κοινού είναι συγκινητικές. Το έχουν αγκαλιάσει και συναισθανθεί όλο αυτό το εγχείρημα μαζί μας. Είμαι πολύ χαρούμενη που ο κόσμος ταυτίζεται και συγκινείται με αυτό που βλέπει. Αυτό είναι επιτυχία

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας Ρέοντα Πρόσωπα;
Τα ρέοντα πρόσωπα έχουν πολύ μέλλον ακόμα . Είμαστε 6 κοπέλες που γνωριστήκαμε από την σχολή, δεθήκαμε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε την δική μας θεατρική οικογένεια. Έχουμε πολλές ιδέες και σκέψεις για το μέλλον όμως προς το παρόν είμαστε αφοσιωμένες στο εγχείρημα της Αντιγόνης. Βήμα βήμα χτίζουμε κάτι πολύ όμορφο.

 

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την παράσταση πατήστε ΕΔΩ

 

Pin It