Συνέντευξη της Μαργαρίτας Βαρλάμου

καλλιτεχνικής διευθύντριας της σχολής χορού Βαρλάμου-ντε Πετρίλλο.

Ο χορός είναι ένα ταξίδι που συνήθως όταν το ξεκινάς δεν ξέρεις σε ποιο προορισμό θα σε βγάλει. Μιλήστε μας για το δικό σας ταξίδι που έχει ξεκινήσει εδώ και 35 χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτο.

Το ταξίδι της σχολής μας ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Το 1956. Αφορμή η περιπετειώδης ζωή αρχικώς των γονιών μου Τάκη Βαρλάμου και η Μαρίας Ντε Πετρίλλο και στη συνέχεια όλης της οικογένειας. Για πολλά χρόνια ζούσαμε ταξιδεύοντας διαρκώς με την ομάδα χορού κάνοντας περιοδείες ανά τον κόσμο, αλλάζοντας διαρκώς περιβάλλον, τόπους και τρόπους. Βιώσαμε το χορό αλλά και άλλες παραστατικές τέχνες, σε χώρους κλασσικούς αλλά και ανατρεπτικούς, με τη συνοδεία σχεδόν αποκλειστικά ζωντανής μουσικής, εμφανίσεις σε κοινό ενημερωμένο αλλά και σε παντελώς ανυποψίαστο.

TO-TAXIDI-TOY-AYGOYSTINOY-AFISA-800Το ταξίδι του Αυγουστίνου τι προορισμό έχει;
Η παράσταση μας έχει αφηγηματικό ύφος. Εναλλάσσονται στη διάρκεια της παράστασης χορογραφίες κλασικού χορού, σύγχρονου, τζαζ και η μουσική επένδυση αναλόγως. Συμμετέχουν όλοι, παιδιά και ενήλικες που φοιτούν στη σχολή μας και απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας.

Με ποιο τρόπο ο συνδετικός κρίκος Αυγουστίνος Κούμουλος συνδέει στην παράσταση του χορευτές, παιδιά και ενήλικες;
Παρακολουθούμε τις περιπέτειες που βιώνει με τη φαντασία του ο κεντρικός ήρωας -ο Αυγουστίνος Κούμουλος- καθώς με τον παραμικρό ήχο η εικόνα ζωντανεύουν μπροστά του πρόσωπα και καταστάσεις και τον παρασύρουν στο δικό τους κόσμο.

Η Μαρία ντε Πετρίλλο και ο Τάκης Βαρλάμος έχουν σίγουρα βάλει την δικιά τους σφραγίδα στη σχολή. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις από την ώρα που αναλάβετε την διεύθυνση της σχολής;
Την βιωματική τους εμπειρία ετών σε αυτό το επάγγελμα οι γονείς μου Τάκης Βαρλάμος και Μαρία Ντε Πετρίλλο την πέρασαν στην διδασκαλία τους όταν ίδρυσαν τη σχολή. Ο χορός δεν είναι στείρα γνώση. Αποκτά νόημα όταν βγαίνει από την αίθουσα διδασκαλίας και μπαίνει στο πλαίσιο ενός δρώμενου, μιας παράστασης. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω και τους δικούς μου εξαιρετικούς συνεργάτες μαζί με τους οποίους χτίσαμε την παράσταση : την Βρισηίδα Σολωμού, Εύη Πάνου, Μαρία-Άννα Τηλιοπούλου δασκάλες και χορογράφους και σταθερές αξίες στην πορεία της σχολής μας. Χρησιμοποιώ πληθυντικό αριθμό γιατί θεωρώ ότι είμαστε ομάδα. Επίσης, την Αριάδνη Παπαπαναγιώτου και Δέσποινα Σακελλαροπούλου, μαθήτριες μας που πλέον είναι επαγγελματίες και εργάζονται κοντά μας.

Πώς βρίσκετε το επίπεδο του χορού σήμερα στην Ελλάδα; Έχει επηρεαστεί καθόλου από την κρίση;
Αντιθέτως πιστεύω πως η κρίση έχει ωθήσει τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο στη σωματική έκφραση. Με χαρά βλέπω τις σχολές και τα στούντιο να έχουν μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών και μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας.

Pin It