Συνέντευξη της συγγραφέα και σεναριογράφου Στέλλας Καραμπακάκη

Στέλλα Καραμπακάκη: «Λείπει η ποιότητα από τη σάτιρα»

 

Θα σας κατατάσσαμε στους σατιρικούς συγγραφείς και σεναριογράφους. Πιστεύετε ότι λείπουν το χιούμορ και η σάτιρα από τη σύγχρονη ζωή γενικά και από τον γραπτό λόγο ειδικά;
Πιστεύω πως ναι μεν γίνεται προσπάθεια για χιούμορ και για σάτιρα, αλλά η άποψή μου είναι πως και στα δύο αυτό που λείπει τα τελευταία χρόνια είναι η ποιότητα. Υπάρχει η τάση να ονομάζουμε χιούμορ τη βλακεία και την ανωριμότητα, και σάτιρα την κακία. Οπότε ναι, πιστεύω πως λείπουν στις μέρες μας και το καλό χιούμορ και η καλή σάτιρα.

Κάνετε σάτιρα σε θέματα σχέσεων όπως μαρτυρούν τα προηγούμενα βιβλία σας όπως το «Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια #τοδύο», αλλά και για τους χωρισμούς όπως στο πρόσφατο «Ζωή σε λόγου μας». Δεν είναι λίγο έως πολύ θέμα-αγκάθι;
Ίσα ίσα, πιστεύω πως είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε όλοι, είναι πάντα επίκαιρο και το έχουν θίξει πάρα πολλοί δημιουργοί και καλλιτέχνες, ο καθένας με διαφορετική ιδιότητα και από άλλη οπτική γωνία. Θεωρώ πως οι σχέσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο, παντού και πάντα, ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές και συνθήκες, και γι’ αυτό είναι κι ένα θέμα που δεν θα πάψει ποτέ να μας ενδιαφέρει. Επίσης είναι ένα θέμα που προσφέρεται για σάτιρα γιατί οι σχέσεις μας, είτε φιλικές είτε ερωτικές, έχουν πολλά κωμικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία που αξίζει να σατιρίσει κανείς.

 Στο βιβλίο «Ζωή σε λόγου μας» υπάρχει συμβουλή περί σωστού τρόπου αντιμετώπισης του χωρισμού;
Το «Ζωή σε λόγου μας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως και είναι ουσιαστικά ένας χιουμοριστικός οδηγός για την αντιμετώπιση του χωρισμού. Για το πώς μπορούμε να το χειριστούμε μέσα μας, και για το πώς θεωρώ ότι το βιώνουν και το ξεπερνάνε οι περισσότεροι άνθρωποι. Το βιβλίο δεν λέει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να χωρίσεις, αλλά ποιος είναι ένας χιουμοριστικός, αλλά πέρα για πέρα αληθινός τρόπος, για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό και να προχωρήσεις τη ζωή σου.

 Αντίστοιχα, στο «Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια #τοδύο» υπάρχει συμβουλή για το πώς μπορεί να γίνουν οι σχέσεις καλύτερες;
Η συμβουλή υπάρχει, αλλά δεν είναι κάποια σοφία ή καινοτομία. Αν αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις μας με χιούμορ, κατανόηση και αγάπη, πρώτα στον εαυτό μας και μετά στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, θεωρώ πως αναπόφευκτα οι σχέσεις μας θα γίνουν καλύτερες. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι ακούγεται, αλλά πιστεύω πως το κλειδί είναι να βλέπουμε λίγο πιο ανάλαφρα τα πράγματα, κι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε οι ίδιοι να επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους που μπορούν να το κάνουν και μας παρασέρνουν σε ένα θετικό τρόπο σκέψης. Πάντα θα υπάρχουν χωρισμοί, αλλά πάντα θα υπάρχουν και νέες ευκαιρίες και καινούργιοι άνθρωποι που θα θέλουν και θα θέλουμε να μπουν στη ζωή μας. Όσο περισσότερο γελάμε με τις κακοτοπιές, τόσο πιο εύκολα θα γίνονται και όλα τα υπόλοιπα. «Ένα γέλιο θα τους θάψει». Τους χωρισμούς, στην προκειμένη περίπτωση.

 Από πού αντλείτε υλικό για τα βιβλία σας; Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, συλλέγετε εμπειρίες από την κοινωνία γενικότερα ή από τον περίγυρό σας;
Και τα τρια. Σίγουρα ξεκινάω από αυτοβιογραφικά στοιχεία, αλλά επειδή ο περίγυρος μου έχει παρόμοιες εμπειρίες με εμένα μπορώ να πάρω ιδέες και έμπνευση κι από εκεί. Όσο για την κοινωνία, αυτή επηρεάζει αναπόφευκτα κάθε συγγραφέα, ειδικά αν ασχολείται με τις σχέσεις οι οποίες επηρεάζονται έντονα από τις κοινωνικές συνθήκες της κάθε εποχής.

 Μεταξύ των επτά βιβλίων σας, ποιο είναι εκείνο που εσείς ξεχωρίζετε;
Το πρώτο και το τελευταίο. Αυτά κλέβουν πάντα όλη τη δόξα και την προσοχή. Κάπως έτσι δεν κάνουν και οι γονείς με τα παιδιά τους;

Έχει παίξει ρόλο στη συγγραφή των βιβλίων σας η ενασχόλησή σας με τα media και τα social media σε επαγγελματικό επίπεδο;
Δεν μπορώ να πω πως έχει παίξει σημαντικό ρόλο, γιατί έγραφα βιβλία και συνεργαζόμουν με εκδοτικούς οίκους, είτε ως συγγραφέας είτε ως επιμελήτρια, πολύ πριν ασχοληθώ με τα media και τα social media. Ωστόσο αυτό που έχω κερδίσει μέσα από την επαγγελματική ενασχόλησή μου μαζί τους είναι περισσότερη έμπνευση. Έχω κάνει αρκετά βίντεο με χιουμοριστικές συμβουλές σχέσεων, κυρίως για νεότερες ηλικίες και είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η διάδραση μου με τον κόσμο μέσα από αυτά. Σίγουρα μου έδωσε πολλές ιδέες και με ώθησε στο να συνεχίσω να θέλω να ασχολούμαι με τη συγγραφή. Το βιβλίο είναι κάτι διαχρονικό που θα μου ταιριάζει πάντα, ενώ τα media και τα social media παρόλο που τα αγαπώ δεν μου ταιριάζουν το ίδιο σε όλες τις εκφάνσεις τους.

Υπάρχει περίπτωση να ασχοληθείτε με άλλα λογοτεχνικά είδη ή θα επιμείνετε στον δρόμο της σάτιρας;
Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ και με κάποιο άλλο είδος, αλλά θεωρώ πως το στοιχείο της σάτιρας έστω και σε ελάχιστο βαθμό, θα με ακολουθεί παντού και πάντα. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου και του τρόπου που εκφράζομαι, όχι μόνο στα βιβλία, αλλά και στην καθημερινότητα, δεν μπορώ λοιπόν να αποκοπώ εντελώς από αυτό.

 Εκτός από τα βιβλία, υπάρχει στη ζωή σας και η τηλεόραση. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;
Πολύ πιο όμορφη και διασκεδαστική από ό,τι φανταζόμουν. Δεν με ενδιέφερε ποτέ το κομμάτι των διαλόγων σε ένα βιβλίο, οπότε μου κάνει φοβερή εντύπωση το πόσο πολύ μπόρεσα τελικά να το αγαπήσω σε τηλεοπτικές σειρές! Είναι μεγάλη χαρά να δουλεύεις πάνω σε πράγματα που αγαπάς, κι εγώ πάνω απ’ όλα αγαπώ τη γραφή και το χιούμορ.

 Ποιες άλλες δουλειές ετοιμάζετε στο εγγύς μέλλον;
Έχω ετοιμάσει ένα πανέμορφο σημειωματάριο με χιουμοριστικές ατάκες που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Λυκόφως. Επίσης, ένα νέο βιβλίο, κάπως διαφορετικό από τα προηγούμενα, που θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία μέχρι το καλοκαίρι και κάποιες συνεργασίες που δεν ξέρω αν μπορώ να αποκαλύψω αλλά τις χαίρομαι πολύ και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα τις δείτε στις οθόνες σας.

Pin It