σκηνοθέτιδας (μαζί με τον Till Sterzenbach) της παράστασης "ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙ" που θα παρουσιαστεί για 3 μόνο παραστάσεις στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.
Πότε αποφασίσατε να εγκατασταθείτε μόνιμα στην Πάτμο; Αυτή σας η απόφαση δεν ήταν ενάντια με την καριέρα σας στην Ευρώπη;
Γνωρίζω την Πάτμο από το 1970. Σχεδόν από τότε ήξερα ότι κάποτε θα έμενα εκεί. Κατόπιν, το έτος 1984 έκανα ένα σεμινάριο στην Πάτμο για δασκάλους υπό την Αιγίδα της Σορβόννης. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των δασκάλων, οι οποίοι έπρεπε να ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις με νέα παιδιά του Γυμνασίου/Λυκείου. Εφόσον αυτοί δεν ήταν ηθοποιοί χρειάζονταν πληροφορίες (στην Γαλλία υπήρχε εκείνη την εποχή το Βaccalaureat - Απολυτήριο Λυκείου για Θέατρο και Τέχνες). Το θέμα μας τότε ήταν η Οδύσσεια. Το πρωί στο πρόγραμμα υπήρχε σωματική άσκηση από Βραζιλιάνο χορευτή και κατασκευαστή κουστουμιών, αργότερα πηγαίναμε στον κόλπο του Γροίκου, όπου με δεδομένα κείμενα αυτοσχεδιάζαμε. Τα απογεύματα καταγράφαμε τα κείμενα και ο κάθε συμμετέχων έπρεπε να μάθει το κείμενό του για την επόμενη μέρα. Στο τέλος έγινε μια καταπληκτική παράσταση.
Μια άλλη φορά ήρθε στην Πάτμο η πρωταγωνίστρια της Αντιγόνης (Σοφοκλής) για να εμπνευστεί από την Ελλάδα. Από τον ήχο των κουδουνιών των ζώων που έβοσκαν, την θάλασσα, το χρώμα της ώχρας του τοπίου για κάποιες ώρες της ημέρας, από τις φωνές των ντόπιων γυναικών, των βοσκών, από τα δύσβατα μονοπάτια. Τα παπούτσια που φορούσε αυτή η ηθοποιός στην Πάτμο ήταν εκείνα που φόρεσε και στην Παράσταση στο Παρίσι.
Έτσι δούλευα τότε εγώ ήδη μεταξύ Πάτμου και Παρισίων. Πολλές πρόβες για διάφορα θεατρικά έργα στο Παρίσι γίνονταν στην Πάτμο. Οι ηθοποιοί ενθουσιάζονταν να έρχονται και να δουλεύουν σε αυτό το νησί. Τότε δεν ανέβαζα έργα για το κοινό της Πάτμου. Αυτό που έκανα δεν το ήξερε κανείς. Στο νησί γνώρισα και τον γνωστό Σκηνογράφο Hans Hoffer, ο οποίος έκανε τα σκηνικά για την παράσταση του έργου "Σχολή Κλόουν" του F.K. Wächter στο Παρίσι. Αργότερα έκανε και την Σκηνογραφία της παραγωγής" Το Βιβλίο της Αποκάλυψης" που παίχτηκε στο Αμφιθέατρο του Ιερού Σπηλαίου.
Το 1994, μετά από το διαζύγιο μου στο Παρίσι και μετά από 22 χρόνια εντατικής θεατρικής απασχόλησης στην Γαλλία, όπου είχα ιδρύσει μαζί με την Josiane Balasko την "Compagnie de L Araignée" και την "Compagnie Barbara Hoffmann" με πολλές παραγωγές και μαθήματα στα Γυμνάσια/Λύκεια( διδασκαλία Θεάτρου) πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω το Παρίσι. Ήταν αναγκαίο για μένα να αποτραβηχτώ στο νησί για λίγο ώστε να βρω τον εαυτό μου. Το Φως και το τοπίο μου ξύπνησαν πάλι το πάθος του Θεάτρου. Στο νησί δεν χρειάζονταν προβολείς ούτε σκηνικά και διακόσμηση. Όλα υπήρχαν φυσικά. Αυτό το απίθανο φως του τοπίου.. Έτσι μου ήρθε η ιδέα ενός μοντάζ των ποιημάτων του Ρίτσου- και είχα την τύχη να συμμετέχουν πολλοί ερασιτέχνες από το νησί. Ο τόπος της παράστασης - ένα κομμάτι από τον Παράδεισο - όπου βάλαμε πάγκους και το παρακολούθησαν πολλοί. Η επιτυχία ήταν εμφανής, το ίδιο και η ευχαρίστηση μου.
Αργότερα , το 1995 έγινε η παραγωγή "Το Όραμα της Πάτμου"(Αποσπάσματα της Αποκάλυψης σε 5 γλώσσες πάνω στον φυσικό βράχο της Καλικατσού). Οι παραστάσεις γέμισαν από κοινό που ενθουσιάστηκε. Αυτό μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω την δουλειά. Κι ευχαριστώ πάντα όλους τους συντελεστές και τον Ανδρέα Βουτσινά, ο οποίος εκείνο τον καιρό μαζί με την Ειρήνη Παππά σκηνοθετούσε με τον δικό του τρόπο την Αποκάλυψη. Ήταν δάσκαλός μου για πολλά χρόνια στο Παρίσι. Μου έδωσε τότε τεχνικό εξοπλισμό για την παράσταση δηλαδή προβολείς και μικρόφωνα και μας βοήθησε στο φωτισμό και τον ήχο. Ήταν ο εορτασμός των 1900 χρόνων από την συγγραφή του Ιερού Κειμένου της Αποκάλυψης από τον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο, όταν πολλές προσωπικότητες είχαν έρθει στην Πάτμο.
Δημιουργήσατε την Τέχνη art Πάτμος. Ποιοι είναι οι στόχοι της?
Από το 1994 σκηνοθετώ στην Πάτμο. Το 1995 ιδρύθηκε η " ΤΕΧΝΗ ΠΑΤΜΟΣ " (Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) , αργότερα το 2013 μετατράπηκε σε σύλλογο με την επωνυμία "ΤΕΧΝΗ ΑRT ΠΑΤΜΟΣ".
Από το 1994 έγιναν 28 Παραγωγές από την ΤΕΧΝΗ ΠΑΤΜΟΣ και την ΤΕΧΝΗ ΑRT ΠΑΤΜΟΣ συνολικά :
Μοντάζ των ποιημάτων του Ρίτσου, "Το Όραμα της Πάτμου", "Η Λευκή Πριγκίπισσα" (Rainer Maria Rilke), "Mικρός Πρίγκιπας" (Saint Exupery), "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" (Ευριπίδης) - μια Συμπαραγωγή με το Staatstheater Darmstadt), "Aρκούδα", "Πρόταση Γάμου", "Επέτειος" (Anton Tchekov), "To Κτήνος στο Φεγγάρι" (Richard Kalinoski), "Ο Πατέρας" (A.Stindberg), "Eίσαι Ευτυχισμένος τώρα Νεκρέ Αγαμέμνων;" (Christìne Brückner - στα γερμανικά), "Οι Δούλες" (J.Genet), "Σερενάτα την Νύχτα", "Μακαρίτισσα η Μητέρα της Κυρίας (Πολύ αργά)" ( G.Feydeau), "Nύχτες στην Φάγκισσα" (Ρίτσος, Μπρεχτ, Καβάφης), "7 Ρίχτερ" (Behic Ak), "Aναφορά σε μια Ακαδημία" (Franz Kafka), "Ο Ρόμπινσον και ο Παρασκευάς" (Michel Tournier), "Masked" (Ilan Hatsor), "To Βιβλίο της Αποκάλυψης", "Ο Κύριος Κόλπερτ" (David Giselmann), "Οιδίπους" (Σοφοκλής), "Είσαι Ευτυχισμένος τώρα, Νεκρέ Αγαμέμνων;" (Christine Brückner), "Aν Είχες Μιλήσει, Δυσδαιμόνα!" (Christine Brückner), "Bραδιές με τον Eddy Maucourt" (γαλλικά και ισπανικά τραγούδια με συνοδεία κιθάρας κ.α.), Κονσέρτο με "Dernier Metro" (από το Βερολίνο), Έκθεση Τέχνης" Οδύσσεια 2016" της Μίνας Κορδαλή στο Patmos AKTIS HOTEL Suites & Spa, 2017, "Eν Ακτίς" Ομαδική Έκθεση 12 Καλλιτεχνών, μελών της ΤΕΧΝΗ ΑRT ΠΑΤΜΟΣ υπό την επιμέλεια της Μίνας Κορδαλή, "Κάνεις Λάθος Λυσιστράτη!" (Christine Brückner), "Δύο σε Ένα Παγκάκι"(Alexander Gelman).
Oι παραγωγές μας απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους - από κάθε χώρα. Θέλουμε επίσης να προσελκύσουμε τουρίστες. Συχνά γίνονται μέλη του Συλλόγου μας και συμμετέχουν σε παραγωγές μας όπως π.χ. στην "Αποκάλυψη", όπου έλαβαν μέρος άνθρωποι από την Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα. Όπως ακριβώς και κατά το Ιερό Κείμενο της Αποκάλυψης..: " ..για όλες τις γλώσσες, όλους του λαούς και όλα τα έθνη."
Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν το πάθος τους για το θέατρο και επανέρχονται στο νησί κάθε χρόνο, νοικιάζουν ή αποκτούν σπίτια και συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή στην Πάτμο. Η ΤΕΧΝΗ ΑRT ΠΑΤΜΟΣ έχει διεθνή χαρακτήρα. Κατά την διάρκεια του χειμώνα συγκεντρωνόμαστε περισσότερο στην ελληνική γλώσσα, κυρίως για τον ντόπιο πληθυσμό.
Προγραμματισμένα για το 2018: "Γράμματα στον Ορέστη" (Καμπανέλλης), Ελύτης (σε 5 γλώσσες), Εxcercise de Style (Raymond Queneau). Kαι ελπίζουμε να παίξουμε στην Αθήνα το έργο "Δύο σε Ένα Παγκάκι " (Αλεξάντερ Γκέλμαν).
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν «Δύο σε Ένα παγκάκι» για να το ανεβάσετε; Μιλήστε μας για το έργο.
Είχα από παλιά ήδη διαβάσει στα γερμανικά αυτό το θεατρικό έργο. Μετά από διάφορους επιτυχείς Μονολόγους που είχαμε ανεβάσει, θέλαμε να κάνουμε και ένα κομμάτι με 2 ήρωες. Είχαμε επισημάνει ότι υπήρχαν πολλοί καλοί ηθοποιοί στην Αθήνα. Έτσι από εκεί ήρθαν για 3 εβδομάδες τον Απρίλιο/Μάιο στην Πάτμο η Λία Αβαρέτου και ο Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος. Έμεναν στο σπίτι, στο οποίο κάναμε τις πρόβες και παίρναμε τα γεύματα μαζί, εφόσον οι πρόβες διαρκούσαν σχεδόν όλη την ημέρα. Υπήρχαν θέματα με την μετάφραση από τα ρωσικά. Η Λία Αβαρέτου, η οποία είχε σπουδάσει στην Ρωσία μας βοήθησε πολύ σ’αυτό. Εφόσον εμείς αναλύουμε κάθε λέξη του κειμένου ακριβώς κατά τις πρόβες, μας γινόταν το κομμάτι όλο και πιο οικείο και κατανοητό και αρεστό. Ισορροπεί μεταξύ κωμικού και δραματικού, με πολλές εκπλήξεις, είναι πολύ συναισθηματικό, χωρίς τόπο και χρόνο - διαχρονικό, εν ολίγοις "σύγχρονο".
Μετά από αυτές τις 3 εβδομάδες εντατικής προετοιμασίας πήγαμε για 2 εβδομάδες στην Αθήνα για πρόβες στο Θέατρο "Fabrica Athens", το οποίο είχαν ιδρύσει ο Κωνσταντίνος και οι φίλοι του. Μας άρεσε ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα του Θεάτρου και το απέναντι Café, κτισμένο από τους ίδιους, αυτό το εναλλακτικό μας τράβηξε.
Κατόπιν, υπήρχαν οι καλοκαιρινές διακοπές, όπου οι ηθοποιοί ήταν αλλού απασχολημένοι.
Η Πρεμιέρα μας έγινε στις 11 Νοεμβρίου στην Πάτμο. Ήταν πολύ επιτυχής. Ελπίζουμε ότι και το Αθηναϊκό κοινό θα δεχτεί το έργο αυτό τόσο θετικά επίσης.
Πόσο μόνος είναι ο σύγχρονος άνθρωπος;
Στην κοινωνία μας υπάρχουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στο να κτίσεις σχέσεις. Αρχίζει ήδη από την νεαρή ηλικία, όπου ένα παιδί έχει πιο μεγάλη σχέση με τον υπολογιστή του απ’ ότι με το περιβάλλον του. Επιπλέον έρχεται και η πίεση για επιδόσεις που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αγωνιζόμενα άτομα και δεν αφήνει περιθώριο πια για εξωστρέφεια, αλληλεγγύη, προσφορά και αγάπη.
Επόμενα σχέδια;
Ελπίζουμε να μπορέσουμε να παίξουμε το "Δύο σε Ένα Παγκάκι" και σε άλλα θέατρα στην Αθήνα.
Επόμενα σχέδια είναι επίσης :
Το " ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" σε 5 γλώσσες
"Γράμμα στον Ορέστη" (Ι.Καμπανέλλης)
"Εxercise de Style" του Raymond Queneau