Συνέντευξη του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα για την παιδική παράσταση ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ,

Βλέπουμε για πρώτη φορά στο θέατρο το έργο του Ιουλίου Βερν «Ταξίδι στο κέντρο γης». Ποιος ήταν ο λόγος που επιλέξατε αυτό το έργο?

Mε τον Άγγελο Χατζά, μέλος της Θεατρικής ομάδας Νεάπολις και στενό μου φίλο, ψάχναμε πολύ καιρό να βρούμε ένα έργο. Διαβάσαμε πολλά. Τίποτα όμως δεν μας κέντριζε το ενδιαφέρον. Ώσπου μια μέρα μου λέει ο Άγγελος "ξεκίνησα να διαβάζω το Ταξίδι στο κέντρο της γης " και αυτό ήταν. Είναι ένα μαγικό σύγχρονο παραμύθι με κεντρικό πρόσωπο έναν ήρωα που δεν φοβάται να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Αυτό ήταν που μας συγκίνησε. Ζούμε σε μια εποχή που ο φόβος κυριαρχεί και αδρανοποιεί κάθε σκέψη για όνειρα και δημιουργία. Θεωρήσαμε λοιπόν πως αυτό το έργο θα ήταν η ιδανική επιλογή. Φτιάξαμε έναν γερό πυρήνα αποτελούμενο από την Νεφέλη Κουλούρη, τον Άγγελο και εμένα, μοιραστήκαμε τους ρόλους και ξεκινήσαμε με τον ίδιο ενθουσιασμό που ξεκινάνε και οι ήρωες της παράστασης το ταξίδι τους στο κέντρο της γης. Έτσι λοιπόν εκτός από την ιδιότητα του ηθοποιού που και οι τρεις έχουμε στην παράσταση, ο Άγγελος ανέλαβε την διασκευή του κειμένου, η Νεφέλη την μουσική επιλογή και εγώ τα εικαστικά. Σημαντικοί συνοδοιπόροι είναι και η Άρτεμις Ιγνατίου που ανέλαβε την κίνηση -χορογραφία, ο Αντώνης Δελαπόρτας κάνοντας την μουσική διασκευή καθώς και ο Γιάννης Τσιανάκας με τις υπέροχες φωτογραφίες του. Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα, το μέγεθος του οποίου μας αποκαλύπτεται μέχρι και σήμερα.

Πόσο δύσκολο ήταν να γίνει η μεταφορά του στο θέατρο?

Είχαμε να κάνουμε μ' ένα μυθιστόρημα, ένα κλασικό αριστούργημα ενός σπουδαίου και αγαπημένου συγγραφέα. Το προσεγγίσαμε με μεγάλο σεβασμό. Δεν θέλαμε να χαθεί τίποτα από την ατμόσφαιρα του αρχικού κειμένου. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο τόσο για τον Άγγελο, που έκανε την διασκευή, όσο και για εμένα που ανέλαβα το εικαστικό μέρος της παράστασης. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω κοστούμια και σκηνικά για το θέατρο, ασχολούμαι πολλά χρόνια με αυτό, είναι η πρώτη φορά όμως που καλούμαι να "ντύσω" μια παράσταση, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της δεν εκτυλίσσεται στην επιφάνεια της γης, αλλά κάτω από αυτήν. Και το κυριότερο, που ανέβασε τον βαθμό δυσκολίας, το σκηνικό θα έπρεπε να μεταφέρεται σε αίθουσες σχολείων όταν παίζουμε εκτός του θεάτρου, χωρίς να χάνεται ίχνος από την μαγεία της παράστασης. Ήταν πραγματικά μεγάλη πρόκληση για μένα. Αφέθηκα λοιπόν στην μαγεία του Ιουλίου Βερν και προσπάθησα να προσφέρω στους ήρωες της ιστορίας ότι τους ήταν απαραίτητο για να ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν το κέντρο της γης, κατεβαίνοντας μέσα από κρατήρες ηφαιστείων, να συναντήσουν υπόγειους ποταμούς, να έρθουν αντιμέτωποι με άγριες θάλασσες, προϊστορικά τέρατα, να διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε γαλαρίες από βασάλτη, περνώντας μια τρομερή καταιγίδα και να ζήσουν μια έκρηξη ηφαιστείου εγκλωβισμένοι μέσα στον κρατήρα του. Το θέατρο έχει μια τρομερή μαγεία και δύναμη, σου δίνει την δυνατότητα να παραστήσεις τα πάντα αρκεί να έχεις στις αποσκευές σου απεριόριστη αγάπη, εντιμότητα και σεβασμό γι’ αυτό που κάνεις. Με μεγάλη ανυπομονησία μετά από κάθε παράσταση περιμένω να ακούσω τα σχόλια των παιδιών, και η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη όταν καταλαβαίνω πως τους παρασύραμε σε αυτό το ταξίδι.

Μιλήστε μας για τα μηνύματα του έργου.

Ο Ιούλιος Βερν μας μιλάει για την δύναμη της πίστης στο όνειρο. Είναι ένας ύμνος στο ταξίδι με σκοπό την αναζήτηση. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο, τα παιδιά θα γνωρίσουν την σπουδαιότητα της γνώσης, της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Πόσο δύσκολοι θεατές είναι τα παιδιά?

Απαιτούν τον καλύτερό μας εαυτό! Είναι σκληροί αλλά και δίκαιοι κριτές. Αγαπούν την αλήθεια γι' αυτό και οφείλουμε (τουλάχιστον) απέναντι στα παιδιά να είμαστε έντιμοι. Δεν θεωρώ ότι οι παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά είναι ένα άλλο είδος θεάτρου που αφορά συγκεκριμένες ηλικίες. Έχω την αίσθηση πως τα παιδιά ζουν μέσα σε έναν καλύτερο κόσμο και το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε εμείς που ασχολούμαστε με αυτά είναι να τους αφήσουμε να μας τον ξαναθυμίσουν. Και αυτό ίσως να καθιστά το θέατρο για παιδιά το δυσκολότερο.

Ποιές οι αντιδράσεις των παιδιών μετά το τέλος της παράστασής σας?
Οι αντιδράσεις των παιδιών στο τέλος κάθε παράστασης είναι για εμάς λυτρωτικές. Ένα χαμόγελο, μερικά αμήχανα λόγια, ένα άγγιγμα για να σιγουρευτούν πως είσαι αληθινός, μια ζεστή αγκαλιά χωρίς να σου πουν απολύτως τίποτα μόνο κοιτάζοντας σε με μάτια γεμάτα ευτυχία, είναι για εμάς το εισιτήριο για το επόμενο μας βήμα.

Pin It