Συνέντευξη του Κυριάκου Καραϊσκου από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Μιλήστε μας για τον Εκδοτικό Οίκο Διάπλαση, γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό βιβλίο;

Το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο παιδικό βιβλίο των εκδόσεων μας από το παιδικό βιβλιοπωλείο που διατηρούσα τότε στο κέντρο της Αθήνας. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία σκέψη για άνοιγμα στον εκδοτικό χώρο. Αυτό έγινε σχεδόν από μόνο του σιγά σιγά και μέσα από την διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο στο χώρο του παιδικού βιβλίου να παρουσιαστούν πρωτότυπες εκδόσεις βασισμένες πάνω σε πρωτότυπες ιδέες. Παρότι βγαίνουν εκατοντάδες παιδικά βιβλία κάθε χρόνο καθημερινά σκέφτομαι πράγματα που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά και θα μπορούσαν να γίνουν βιβλία που θα ενδιέφεραν πολύ κόσμο.
Το παιδικό βιβλίο θεωρώ ότι είναι το δυσκολότερο είδος αλλά και το πιο ευχάριστο. Το να ονειρεύεσαι πως θα γίνει ένα μικρό κείμενο βιβλίο είναι πέρα από ευχάριστο και δημιουργικό και αυτός είναι ο λόγος που μ’ έκανε ν ασχοληθώ σχεδόν αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο.

Στα παιδιά τι αρέσει συνήθως να διαβάζουν;

Ιστορίες και παραμύθια που καλλιεργούν την φαντασία τους και τα κάνει να ονειρεύονται. Στα παιδιά δεν αρέσουν τα εκπαιδευτικά βιβλία γι αυτό και προσπαθούμε η μάθηση να έρχεται βιωματικά και διασκεδαστικά μέσω της μουσικής και της εικόνας που περιέχουν τα βιβλία μας.

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Το παιδικό βιβλίο έχει επηρεαστεί από αυτή την εποχή, την εποχή του ίντερνετ και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών;

Ελάχιστα επηρεάζεται στις μικρές ηλικίες αλλά στις μεγαλύτερες βλέπουμε ότι τα παιδιά ασχολούνται όλο και λιγότερο με το βιβλίο. Θεωρώ πάντως πως όλα ξεκινάνε από την οικογένεια. Αν η οικογένεια εισάγει από μικρό το παιδί στον κόσμο του βιβλίου αυτό αργότερα θα βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στο βιβλίο και την τεχνολογία.

Στις εκδόσεις σας βλέπουμε να δίνετε έμφαση εκτός του κειμένου και στην εικόνα. Πώς επιλέγετε τις ζωγραφιές που συνοδεύουν το κείμενο;

Την στιγμή της ανάγνωσης ενός κειμένου γεννιούνται εικόνες. Αυτές οι εικόνες με παραπέμπουν στον εικονογράφο που θα μπορούσε να απογειώσει το κείμενο.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η αγορά του βιβλίου στις μέρες μας; Η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει αυτή την αγορά;

Η κατάργηση της ενιαίας τιμής στο βιβλίο ‘’στραγγαλίζει’’ τα μικρά βιβλιοπωλεία. Η αγορά περιορίζεται σε λιγότερα βιβλιοπωλεία τα οποία επενδύουν μόνο στα ευπώλητα βιβλία. Έτσι οι εκδότες ρισκάρουν όλο και λιγότερο σε νέους δημιουργούς και εδώ αρχίζει το τοπίο να γίνεται λίγο σκοτεινό. Διάφοροι επιτήδειοι καλούν μέσα από sites τους νέους συγγραφείς έναντι αμοιβής να τους εμπιστευτούν το έργο τους και να το εκδώσουν. Ο αριθμός των βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο μ΄ αυτήν την μέθοδο εκτιμώ πως είναι πολύ μεγάλος πλέον και τα βιβλία πολύ χαμηλής ποιότητας. Αυτά τα βιβλία θα τα συναντήσουμε σε ελάχιστα βιβλιοπωλεία, όμως πωλούνται μέσω δημοσίων σχέσεων των συγγραφέων που επισκέπτονται καθημερινά σχολεία.
Η οικονομική κρίση πλήττει πολύ περισσότερο τις εκδοτικές επιχειρήσεις απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Εκτός απ την βαριά φορολογία, την οποία όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εμείς από μια πρόχειρη απόφαση που πάρθηκε το 2015 κάνουμε όλη την παραγωγή με 24% ΦΠΑ αντί για 6% που είχαμε παλαιότερα. Έτσι ενώ μας οφείλει το κράτος ΦΠΑ πληρώνουμε και εφορία. Παρότι οι εκδόσεις Διάπλαση έχουν ανοδική πορεία η βαριά φορολογία μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα.

Pin It