Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Λαλιώτη - καραγκιοζοπαίκτη

-Γιατί ακολούθησες αυτή τη μορφή την μορφή τέχνης;

Γιατί πολύ απλά αυτό μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τον εαυτό μου.Ο μοναδικός λόγος λοιπόν είναι η αγάπη που έχω για το θέατρο σκιών.

Με εκφράζει όσο τίποτα άλλο... Αυτό ήταν το παιχνίδι μου στα παιδικά μου χρόνια και σιγά σιγά μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο ήμουν προσηλωμένος σε αυτό. Και από το σχολείο όλοι με τον Καραγκιόζη με θυμούνται.Τελείωνα τα μαθήματά μου νωρίς νωρίς και μετά έπιανα και ζωγράφιζα φιγούρες.Είχα και έναν μικρό αυτοσχέδιο μπερντέ μέσα στο δωμάτιο και κλεινόμουν μέσα με τις ώρες! Έκανα παραστάσεις και φανταζόμουν πως έπαιζα σε κόσμο!Και στην γειτονιά μου έπαιζα Καραγκιόζη και στο σχολείο αρκετές φορές. Ο Καραγκιόζης είναι μικρόβιο...

Konstantinos Laliotis6-Τις πρώτες σου εμπειρίες στον μπερντέ από ποιόν της πήρες και πότε;

Εκείνη την εποχή στην Πάτρα εκτός φυσικά του αείμνηστου Γιάνναρου που ήταν πλέον βετεράνος, ο μοναδικός, εν ενεργεία καραγκιοζοπαίχτης που υπήρχε ήταν ο Κώστας Μακρής.Σε ηλικία περίπου 11 χρονών μπήκα μέσα στον μπερντέ του και εκεί γνώρισα όλα τα μυστικά.Τον Γιάνναρο τον έβλεπα μόνο απ'έξω...Αυστηρότατος πάνω στην δουλειά του! Είχε την νοοτροπία των παλιών.Πού να τον πλησιάσω τότε; Πού να φανταζόμουν βέβαια πως μετά από κάποια χρόνια , στις τελευταίες παραστάσεις της ζωής του που έδωσε μέσα στο θεατράκι του στην οδό Ηλείας, βοηθός του θα ήμουν εγώ. Είχαμε αναπτύξει εξαιρετική σχέση τελευταία.Πήρα και από αυτόν ότι περισσότερο μπορούσα. Η δικιά μου η γενιά έχει την εξής ατυχία.Δεν υπάρχουν πλέον μόνιμα θέατρα για παραστάσεις Καραγκιόζη.Η μάντρα <<γεννάει>> καραγκιοζοπαίχτες!Μέσα από τα καλοκαιρινά θεατράκια που υπήρχαν στην Πάτρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έβγαιναν οι καραγκιοζοπαίχτες με σκληρή και επίπονη μαθητεία δίπλα στον μάστορα. Εμείς αυτά δεν τα ζήσαμε. Γεννηθήκαμε σε εποχή παρακμής. Άλλη η Ελλάδα του τότε και άλλη του σήμερα. Γιαυτό και ο Καραγκιόζης άλλαξε και απλουστεύτηκε σε μεγάλο βαθμό για να μπορεί να είναι ζωντανός στις μέρες μας.

Konstantinos Laliotis5-Η ύπαρξη σχολής πιστεύεις πως θα βοηθούσε να γεννηθούν νέοι καραγκιοζοπαίχτες σήμερα;

Ασφαλώς και όχι. Μιλάμε για μια καθαρά λαϊκή τέχνη, την οποία την μαθαίνεις μόνο μέσα στον μπερντέ την ώρα μιας κανονικής ζωντανής παράστασης. Παίρνεις παραστάσεις , εικόνες, εμπειρίες κρατάς σαν ευαγγέλιο τις συμβουλές του μάστορα σου και εκεί θα καταλάβεις και εσύ ο ίδιος αν πραγματικά το αγαπάς. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μυηθείς σωστά στην τέχνη αυτή.

Konstantinos Laliotis3-Τελικά ποια είναι η φιλοσοφία του Καραγκιόζη και του ελληνικού θεάτρου σκιών γενικότερα; Επειδή ορισμένοι τον θεωρούν ως κακό πρότυπο,ποια είναι τελικά η ιδεολογία του; Είναι κλέφτης; Είναι αναρχικός; Είναι αριστερός; Μήπως είναι ένας επαναστάτης χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ζητάει;

Έχω ακούσει και διαβάσει απόψεις που λένε τρομακτικά πράγματα για τον Καραγκιόζη. Εδώ κάποιος μου είχε πει πως για την σημερινή κατάντια του Έλληνα,σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Καραγκιόζης με τις παραστάσεις του... Μεγάλωσε δηλαδή μια άρρωστη κοινωνία! Γνωρίζουμε πως η τέχνη αυτή ανέκαθεν είχε φανατικούς φίλους,μα και φανατικούς εχθρούς. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην εξουσία που έκανε ότι μπορούσε για να του <<κλείσει>> το στόμα. Το ζήτημα εδώ είναι ο'τι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν ποτέ τι σημαίνει Καραγκιόζης. Λοιπόν ούτε αριστερός είναι , ούτε δεξιός ,ούτε τίποτα. Είναι μια ιδεολογία από μόνος του.Ούτε αναρχικός είναι.

Konstantinos Laliotis2Δηλαδή μέσα από τους αγώνες του ,δεν προτείνει την άρνηση ,αλλά την δημιουργία. Άρα είναι κάτι παραπάνω από αναρχικός. Βλέποντας τον μπερντέ αντικρίζουμε αριστερά την καλύβα και δεξιά το σαράι. Το σαράι συμβολίζει την εξουσία Ο ξυπόλητος λοιπόν είναι εναντίον της εξουσίας, όποιας μορφής και αν είναι αυτή. Σου λέει ,από την στιγμή που δεν περνάει καλά ο λαός εγώ τάσσομαι εναντίον της.
Δεν ταυτίζεται ποτέ με αυτήν και ούτε θέλει να την κατακτήσει ο ίδιος. Το ελληνικό θέατρο σκιών λοιπόν σε πλήρη αντίθεση με το τούρκικο θέατρο σκιών, είναι ένας αντίλογος απέναντι στην εξουσία. Είχε και έχει σκοπό να ξυπνάει τον λαό και όχι να τον αποκοιμίζει. Και αυτός πιστεύω πρέπει να είναι ο σκοπός οποιασδήποτε μορφής τέχνης γενικότερα... Γιαυτό και ο κόσμος ξαναβρίσκει ενδιαφέρον στον Καραγκιόζη σήμερα λόγω της κακής εποχής που διανύουμε.

Konstantinos Laliotis

-Ο Καραγκιόζης έχει μέλλον;

Όσο θα υπάρχουν Έλληνες θα υπάρχει και ο Καραγκιόζης!

Pin It