Συνέντευξη του σκηνοθέτη Manuel de Coco

O Manuel de Coco (Μάνος Κοκορομύτης) είναι σκηνοθέτης και εργάζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το "Unknown Land" (2012) είναι η πρώτη του ξενόγλωσση ταινία μεγάλου μήκους, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Υεμένη (νησί Σοκότρα) και στο Ισραήλ.

Η ταινία βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ (Τεχεράνη, Γενεύη, Λευκωσία, Γκέτεμποργκ) και απαγορεύτηκε στον αραβικό κόσμο και στο Ισραήλ. Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ του ξενόγλωσσου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους "Invisible World - Shambhala" με γυρίσματα στο Θιβέτ, τη Μογγολία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Πως προέκυψε η ιδέα της ταινίας;

"Η ιδέα της ταινίας προέκυψε όταν έλαβα ένα email με φωτογραφίες από το νησί Σοκότρα. Σκοπός μου ήταν να κάνω γυρίσματα σε ένα μέρος που θα θύμιζε παράδεισο και η Σοκότρα ήταν το ιδανικό μέρος."

Manuel de Coco-4-800Μίλησέ μας για το "Unknown Land"

"Με φόντο την Αραβική άνοιξη και την επανάσταση στην Υεμένη, το "Unknown Land" είναι η ιστορία ενός Εβραίου ναυαγού που ξεβράστηκε σε μουσουλμανικό έδαφος, η ιστορία της κάθαρσης μιας ψυχής που βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ δύο κόσμων. Μέσα από το σώμα του ναυαγού, ενός απλού, καθημερινού ανθρώπου που έβλεπε τη ζωή του να βυθίζεται, ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει και να του θυμίσει να είναι ευγνώμων."

Manuel de Coco-2-800Περιέγραψέ μας τη συνεργασία σου με απλούς ανθρώπους σε ρόλους ηθοποιών

"Η ταινία γυρίστηκε με απλoύς ανθρώπους και όχι με επαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι ερμήνευσαν ρόλους ανάλογα με την ένδυση και τα γενικά χαρακτηριστικά τους. Η πρόθεσή μου ήταν να μη γνωρίζουν λεπτομερώς το σενάριο, αλλά μόνο την κεντρική ιδέα της ταινίας. Οι πρόβες γίνονταν λίγα λεπτά πριν από το γύρισμα της κάθε σκηνής. Αυτό τους βοήθησε να νιώσουν άνετα και να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα της ιστορίας, χωρίς να ερμηνεύσουν σαν κινηματογραφικοί ήρωες που προσπαθούν να αποδώσουν το σενάριο. Γι' αυτό και οι ελάχιστοι διάλογοι της ταινίας είναι ρεαλιστικοί."

Γιατί απαγορεύτηκε το "Unknown Land";

"Μια σκηνή του έργου που απεικονίζει την Ισραηλινή σημαία σε ιστιοφόρο οδήγησε στη λογοκρισία που υπέστη η ταινία. Στη συνέχεια γράφτηκαν ψευδή δημοσιεύματα από τα αραβικά μέσα πως είμαι Εβραίος και ότι η ταινία εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες εναντίον της Υεμένης. Το Ισραήλ από τη δική του πλευρά θεώρησε ότι είναι μια ταινία που δεν τους διαφημίζει.

Τι θα σας μείνει από τα γυρίσματα;

"Δε θα ξεχάσω ότι το διάστημα κατά το οποίο γυρίστηκε η ταινία ήταν η περίοδος που κλιμακωνόταν η επανάσταση στην Υεμένη, η ένταση είχε κορυφωθεί και υπήρχε γενική ανησυχία στο συνεργείο για το αν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε."

Ποια θα είναι η μετέπειτα πορεία της ταινίας;

"Τον Οκτώβριο θα διαγωνιστεί στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βαρκελώνη, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Ενδεχομένως να την δούμε και στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα το φθινόπωρο."

Εταιρείες Παραγωγής: Other side Films, BB World Pictures
Παραγωγή: Μπάμπης Μπίζας, Μάνος Κοκορομύτης, Κάτια Πανταζή
Φωτογραφία: Jim Roth
Μοντάζ / Μουσική: Chris Bailar
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Manuel de Coco

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας

Pin It