Συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη

Από το 2010 διδάσκετε Θεατρική Ξιφασκία/Σκηνική Μάχη και σας βρίσκουμε στη Δραματική Σχολή Κάλβου - Καλαμπόκη. Μιλήστε μας για αυτήν την τόσο εξειδικευμένη διδασκαλία.

 

- Η Θεατρική Ξιφασκία/Σκηνική Μάχη, μας μαθαίνει την ισορροπία, την συγκέντρωση, τον σωματικό και δυναμικό έλεγχο, την ένταση, τον αυτοέλεγχο, την ετοιμότητα, τον συντονισμό, την συνεργασία και την ομαδικότητα. Στόχος του μαθήματος είναι, αρχικά να δουλέψουμε τη σχέση με το σώμα μας, όσον αφορά το “λύσιμο” πάνω στη σκηνή, σε οποιαδήποτε μορφή πάλης, και μετά να διδαχτούμε όλες τις βασικές κινήσεις της Θεατρικής Ξιφασκίας, έτσι ώστε στο τέλος, σε συνδυασμό με την υποκριτική, να μπορούμε να παρουσιάσουμε σκηνές από θεατρικά έργα, που περιέχουν ή μπορούμε να εντάξουμε, σκηνική πάλη ή/και σπαθογραφίες/ξιφομαχίες. Ο διάλογος στη σκηνή είναι ένα είδος ξιφασκίας από μόνος του. Κάποιος επιτίθεται και κάποιος αμύνεται ή αντεπιτίθεται. Δράση – Αντίδραση. Η δουλειά του ηθοποιού είναι να δρα πάνω στη σκηνή με όλες του τις αισθήσεις. Δεν χρειάζεται να γίνεις πολύ καλός ξιφομάχος, αλλά ως ηθοποιός να μας πείσεις ότι είσαι καλός ξιφομάχος!

Τι πρέπει να γνωρίζει ο σπουδαστής για την ασφάλειά του πριν ξεκινήσει τα μαθήματα;

- Πρώτο μέλημά μας είναι να μην χτυπήσει ο συμπαίκτης μας. Δεν είναι αντίπαλος. Πρέπει να δείχνουμε ότι θέλουμε να τον χτυπήσουμε κι ότι είναι εχθρός μας, αλλά με κινήσεις όχι τυχαίες και κυριολεκτικά ελεγχόμενες και χορογραφημένες, φροντίζουμε να μην χτυπήσει κανείς, ενώ δίνουμε την ψευδαίσθηση στο κοινό για το αντίθετο. Δεν αντιμετωπίζουμε την ξιφασκία στο θέατρο ως τρόπο ζωής όπως παλιά ή ανταγωνιστικά όπως στο άθλημα. Η παρατηρητικότητα, η εγρήγορση, ο αυτοέλεγχος, τα γρήγορα αντανακλαστικά, είναι κάποια από τα βασικά προσόντα που θα πρέπει να έχει εξασκήσει ο μαθητής. Από κει και πέρα, υπάρχουν και οι δικλίδες ασφαλείας για να μην έχουμε κάποιον τραυματισμό, μιας και η εξάσκηση γίνεται χωρίς προστατευτικά αξεσουάρ.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθούν τα μαθήματα;

- Εξαρτάται το επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε. Για την βασική εκπαίδευση πάνω στην Σκηνική Μάχη πρώτα και κατ’ επέκταση στη Θεατρική Ξιφασκία, χρειάζονται 12 δίωρα μαθήματα. Εξαρτάται όμως και από τις προσλαμβάνουσες του κάθε μαθητή. Άλλοι είναι έτοιμοι να πάνε στο επόμενο επίπεδο από το 12ο μάθημα κι άλλοι όχι (οι λιγότεροι).

Υπάρχουν κανόνες και όρια στις πολεμικές τέχνες και αν ναι, μιλήστε μας για αυτούς;

- Φυσικά και υπάρχουν όρια και κανόνες στις πολεμικές τέχνες. Αλλά για την συγκεκριμένη τέχνη, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Γενικά στις πολεμικές τέχνες, έχεις ως στόχο να βάλεις τον αντίπαλο. Ενώ στην Θεατρική Ξιφασκία/Σκηνική Μάχη, ο στόχος είναι να δώσουμε στο κοινό την ψευδαίσθηση της μάχης, χωρίς να υπάρχει πραγματική βία. Σε αυτό συμβάλουν οι δικλίδες ασφαλείας που μαθαίνουμε στο μάθημα και μας θέτουν τα όρια και τους κανόνες.

Οι σπουδαστές πώς αισθάνονται όταν ξεκινούν αυτά τα μαθήματα και πως όταν τα τελειώνουν;

- Στην αρχή είναι λίγο φοβισμένοι αλλά αρκετά ενθουσιασμένοι. Στο τέλος είναι πολύ ενθουσιασμένοι, γιατί έχουν ξεπεράσει την φοβία τους και είναι σε θέση να δημιουργήσουν μία χορογραφημένη σκηνική μάχη, αλλά και να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε σκηνική δράση που τυχόν να τους ζητηθεί σε μια θεατρική παράσταση ή κινηματογραφική ταινία!

Ποια είναι η συμβουλή σας σε κάποιον που σας λέει ότι θέλει να ασχοληθεί με την ξιφασκία και τις πολεμικές τέχνες;

- Πρώτα απ’ όλα ότι η Θεατρική Ξιφασκία δεν είναι πολεμική τέχνη. Αν θέλει να γνωρίσει την μαγεία του θεάτρου μέσα από μια διαφορετική διαδικασία, τότε είναι το καταλληλότερο μέσω για να το καταφέρει. Το βιβλίο/εγχειρίδιο της Θεατρικής Ξιφασκίας που έχω εκδώσει από το 2012, θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί την κάθε κίνηση και την αιτία αυτής, παράλληλα με τα μαθήματα.

 

Ο Χάρης Γεωργιάδης, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή
Διομήδη Φωτιάδη και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρη Βογιατζή Τράγκα απ’ όπουκαι αποφοίτησε. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας του Γιάννη Ιορδανίδη, συμμετείχε ως υπότροφος του Φεστιβάλ Αθηνών στο σεμινάριο «Η Μάσκα στην Commedia del Arte» από τον Claudio de Maglio, επιλέχτηκε και παρακολούθησε το κινηματογραφικό σεμινάριο «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Κινηματογράφος» με τον Χρήστο Βούπουρα, το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Από το 1999 έχει εργαστεί στο χώρο του θεάματος ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, σκηνοθέτης, συγγραφέας, σπαθογράφος, μουσικός επιμελητής, διεύθυνση παραγωγής και παραγωγός σε πάνω από εξήντα παραγωγές συνολικά, που πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και παραγωγές του Ελεύθερου Θεάτρου, ενώ διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Αυλαία στον Πειραιά αρχές της σεζόν 2019-20. Αρχές του 2021 συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του διεθνούς φεστιβάλ Athens Marathon Film Festival.
Έχει γράψει εικοσιένα θεατρικά έργα, οκτώ κινηματογραφικά σενάρια και το πρώτο για την Ελλάδα βιβλίο για την θεατρική ξιφασκία/σκηνική μάχη "Θεατρική Ξιφασκία, η ψευδαίσθηση της μάχης", όπου διδάσκει και το ομώνυμο μάθημα. Είναι πιστοποιημένος καθηγητής υποκριτικής και θεατρικής ξιφασκίας, ενώ από το 2005, διδάσκει στο θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων «ΔΙΑ-ΘΕΣΙΣ»/«ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», όπου σκηνοθετεί και επιμελείται μουσικά τις παραστάσεις που ανεβάζει το εργαστήρι μέχρι και σήμερα. Είναι ιδρυτικό μέλος των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Θεάτρου, «ΔΙΑ-ΘΕΣΙΣ»
και «ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΕΧΗΣ», όπου δραστηριοποιούνται από το 2004. Από το 2010 διδάσκει και
Θεατρική Ξιφασκία/Σκηνική Μάχη σε θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων και δραματικές σχολές.
Έχει συμμετάσχει με βασικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ το 2002 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα». Τηλεοπτικά, έχει εμφανιστεί σε δώδεκα σειρές, ενώ κινηματογραφικά, έχει συμμετάσχει σε δεκαπέντε μικρού μήκους και δέκα μεγάλου μήκους σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, με μικρούς και μεγάλους ρόλους.
Πρωταγωνιστεί στην πολυβραβευμένη ταινία του Αλέξανδρου Λεονταρίτη «Αίθουσα αναμονής», ενώ χορογράφησε και τις σκηνικές μάχες της ταινίας, η οποία προβάλλεται στην πλατφόρμα Amazon Ρrime και σε άλλες θυγατρικές της πλατφόρμες. Οργάνωσε το Φεστιβάλ Κοινωνικής Ευαισθησίας «ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2019» της ΓΓΙΦ, όπου έκανε πρεμιέρα και η ταινία του “ΝΑΙ στο ΟΧΙ”.
Μία ταινία μικρού μήκους καθολικά προσβάσιμη σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, με
υπότιτλους SDH και με ερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, όπου καταδικάζει την κακοποίηση των γυναικών και κάθε μορφή βίας. Η ταινία συνέχισε την πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο, με τίτλο “HONOR CRIMES” - “Εγκλήματα τιμής”, όπου κέρδισε το βραβείο κοινού στον OnLine διαγωνισμό του TSWY Film Festival Spring Competition και προβλήθηκε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου TSWY το Φθινόπωρο του 2019 στην πόλη του Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Παράλληλα, προκρίθηκε στους ημιτελικούς των Eurasia International Monthly Film Festival στη Μόσχα και Internacional de Cine de Yecora στην Ισπανία, ενώ έφτασε ως τον τελικό του International Film Festival των Χανίων και κέρδισε το Βραβείο Κοινωνικού Προβληματισμού στο Cinergo International Film Festival στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2019. 

Pin It