Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΟι Salto Mortale στο Independent.gr

Οι Salto Mortale στο Independent.gr

Salto-Mortale-5-800Πως ξεκίνησε το συγκρότημα,από ποιους αποτελείται και σε ποιο είδος εντάσσετε τη μουσική σας?

Η μπάντα ξεκίνησε στα τέλη του 2011 από τους Θανάση Αντωνόπουλο(φωνή,κιθάρα) και Δημήτρη Μουργελά(μπάσο),με διαφορετική ονομασία αρχικά.Στη συνέχεια υπήρξε η προσθήκη του Γιώργου Μαρκόπουλου(κιθάρα) και λίγο αργότερα του Γιώργου Φούρου(τύμπανα).Επίσημη αρχή για εμάς όμως θεωρούμε το Μάιο του '13 όταν και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα Salto Mortale.
Αν και δε μας αρέσουν πολύ οι ταμπέλες θεωρούμε πως η μουσική μας μπορεί να χαρακτηριστεί ελληνόφωνο ροκ αν και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε αρκετά διαφορετικά μουσικά στοιχεία στα κομμάτια μας.

Salto-Mortale-3-800Πείτε μας δυο λόγια για το πρόσφατο digital single σας με τίτλο «Η επόμενη μέρα»

Το κομμάτι αυτό αποτελεί το πρώτο επίσημο digital single μας και κυκλοφόρησε διαδικτυακά αρχές Απρίλη.Αν και ένα χρόνο πριν βγάλαμε το πρώτο μας ντέμο με τίτλο «Ξεχασμένες Στιγμές» θεωρούμε το single σαν μια νέα αρχή για εμάς καθώς υπάρχουν αρκετές μουσικές διαφορές από τα τραγούδια του ντέμο.Η ηχογράφηση έγινε στο Noisebox studio στην Πάτρα σε παραγωγή και μίξη του Σάκη Μπάστα.
Σύντομα θα ηχογραφήσουμε και θα κυκλοφορήσουμε άλλο ένα κομμάτι που θα λέγεται «Το κορίτσι του βάλτου».

Salto-Mortale-2Πως και επιλέξατε ελληνικό στίχο? Θεωρείτε πως η ελληνική γλώσσα έχει ευτελιστεί?

Ο ελληνικός στίχος για εμάς ήταν κάτι που απλά συνέβη.Δεν το σκεφτήκαμε ιδιαίτερα.Θεωρούμε πως στην καθομιλουμένη η ελληνική γλώσσα πολλές φορές «υποφέρει».Στους στίχους μας προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό πιο προσεγμένες εκφράσεις και λεξιλόγιο καθώς μας ενδιαφέρει να αρέσουν στον κόσμο τα κομμάτια μας και στιχουργικά.Είναι κάτι που θέλει συνεχή προσπάθεια και προσοχή.

 

Salto-Mortale-1-800Γιατί επιλέξατε τη μουσική ως μέσο έκφρασης?Είναι η μορφή τέχνης που σας εκφράζει περισσότερο?

Αδιαμφισβήτητα.Όλοι ασχολούμαστε από μικρή ηλικία με τη μουσική είτε παίζοντας κάποιο όργανο είτε σαν ακροατές.Θεωρούμε πως είναι ο πιο ευθύς τρόπος να βγάλεις προς τα έξω όσα σε απασχολούν,όσα σε προβληματίζουν και γενικότερα ότι αισθάνεσαι.Η μουσική δεν πρέπει να είναι μόνο διασκέδαση αλλά και ψυχαγωγία-με την κυριολεκτική έννοια του όρου.Με την πάροδο του χρόνου έχουμε καταλάβει πως είναι πολύ σημαντικό ακόμα και όταν απλά ακούς μουσική να αφουγκράζεσαι ότι ακούς,να το επεξεργάζεσαι και να του δίνεις την απαραίτητη προσοχή.Αυτή είναι κ η μαγεία της άλλωστε.Σου δίνει εκατομμύρια διαφορετικούς τρόπους να τη χειριστείς και να εκφραστείς ανάλογα.

Πως είναι για ένα νέο συγκρότημα να προσπαθεί να επιβιώσει σε εποχές πολιτικής,οικονομικής και κοινωνικής γενικότερα κρίσης?

Πολύ πιο διαφορετικό απ ότι νομίζουν οι περισσότεροι.Όταν μια κοινωνία είναι έτοιμη να «εκραγεί» τότε συνήθως παρατηρείται και έκρηξη στις τέχνες.Οι πολίτες σκέφτονται περισσότερο και οι καλλιτέχνες έχουν ακόμα περισσότερα ερεθίσματα να τους εμπνέουν.Υπάρχει κανένας που θα πει «δε θα παίζω μουσική επειδή υπάρχει κρίση»?Μάλλον όχι.Εντάξει τα χρήματα είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει κάθε μπάντα σε θέματα εξοπλισμού,προβών και ηχογραφήσεων αλλά και παλαιότερα που δεν υπήρχε αυτή η επονομαζόμενη κρίση πάλι πρόβλημα δεν ήταν αυτό για κάθε συγκρότημα?

Salto-Mortale-800Στη μέχρι τώρα διαδρομή του ελληνόφωνου ροκ πολλά συγκροτήματα έχουν ασχοληθεί με την ποίηση και με μελοποιήσεις ποιημάτων. Πως το βλέπετε αυτό?Είναι κάτι που σας ενδιαφέρει να κάνετε?

Σαν ακροατές μας χαροποιεί το γεγονός πως πολλές μπάντες έχουν μελοποιήσει ποιήματα καθώς η ποίηση στη μουσική δίνει μια διαφορετική δυναμική στο στίχο και στην εκφρασή του.Αγαπημένες μας μπάντες όπως τα Υπόγεια Ρεύματα και τα Διάφανα Κρίνα έχουν μάλιστα πολλά τραγούδια με αυτό το περιεχόμενο.Ατομικά άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο ασχολούμαστε και εμείς με την ποίηση.Αυτό που όμως μας ενδιαφέρει σαν μπάντα είναι η έμπνευση και τα συναισθήματα που θα μας δημιουργήσει ένα ποίημα και όχι η αυτούσια μελοποίηση του.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στη μουσική πραγματικότητα ποιο θα ήταν αυτό?

Κατάργηση της έννοιας «μουσική βιομηχανία».Ίσες ευκαιρίες σε όλους ώστε ο μουσικός να επικεντρώνεται στην τέχνη του και όχι στην εμπορευματοποίηση της.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας?

Η ηχογράφηση όσο το δυνατόν περισσότερου νέου υλικού και πολλές συναυλίες.

Ο επίλογος δικό σας.

Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενία σε ένα τόσο όμορφο και προσεγμένο site.Ήταν ιδιαίτερο και διαφορετικό για εμάς να εκφράσουμε πράγματα σε ένα γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο και χαιρόμαστε που υπάρχουν άτομα που δίνουν βήμα σε ανθρώπους από όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους να δείξουν τη δουλειά τους και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Αν κάποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή με εμάς και τη μουσική μας μπορεί να το κάνει στους παρακάτω συνδέσμους.
https://www.facebook.com/pages/Salto-Mortale/486727344730239?ref=hl
https://www.youtube.com/user/thanasisdimitris
http://saltomortalebandgreece.bandcamp.com/releases

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Δεκέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 16 Δεκ. 2018 - 10:21:09
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΟι Salto Mortale στο Independent.gr Top of Page