Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Δανάη Πάππα, Performer και χορογράφο

Συνέντευξη με την Δανάη Πάππα, Performer και χορογράφο

Danai-Pappa-800Τι είναι το Σώμα για σένα;
 Κατοικία και προορισμός του μυαλού.

Πώς βιώνεις το σώμα στην Ελλάδα και πώς στην Αγγλία; Υπάρχουν διαφορές για σένα;
Ναι, υπάρχουν διαφορές, αφού κάθε τόπος μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο την αντίληψή μας. Προσωπικά, την Ελλάδα αισθάνομαι περισσότερο έξω απο το σώμα μου και ταυτόχρονα σύμμαχός του. Στην Αγγλία οι συνθήκες με κάνουν να μπαίνω πολύ μέσα σε αυτό και στο τέλος τρωγόμαστε σαν αταίριαστο, παντρεμένο ζεύγος. Κι αυτό γιατί σε μια μεγάλη πόλη σαν το Λονδίνο αισθάνομαι - ακόμα- εκτεθειμένη και σαν να βάλλομαι από πολλές πλευρές.

Τι συμβαίνει με τις εμπνεύσεις σου; Από πού αντλούνται κυρίως;
Δεν είναι πολλές οι εμπνεύσεις μου, μία είναι. Απλώς υλοποιείται σε δόσεις. Και αντλείται από παντού. Κυρίως από τις συγκρούσεις του ανθρώπου και του ατόμου, τις συγκρούσεις του φυσικού ρόλου και του κοινωνικού ρόλου.

Παρατηρείς τον εαυτό σου;
Ναι.

Παρατηρείς πότε τον παρατηρείς;
Εκ των υστέρων, όταν είναι πολύ αργά!

Πού εστιάζεσαι τον τελευταίο καιρό;
Στο χρόνο. Ο φυσικός χρόνος, ο κοινωνικός χρόνος, ο παλιός ο χρόνος, η αντίστροφη μέτρηση, τα Χρόνια Πολλά.

Τι επαγγελματική ταυτότητα θα έδινες στον εαυτό σου;
Καλλιτέχνης.

Οι εικαστικές τέχνες, η αρχιτεκτονική, το design, η συγγραφή κειμένων τι θέση έχουν στο έργο σου, στις συνεργασίες σου;
Τα εικαστικά μεγάλη – σαν πηγή έμπνευσης, σαν αντικείμενο έρευνας και επίσης κατά καιρούς συνεργάζομαι με εικαστικούς. Γενικότερα με συγκινεί ό,τι έχει να κανει με την φόρμα και το χώρο, με όγκους σε πραγματικά ή φανταστικά περιβάλλοντα και η αφαιρετική πληροφορία που λαμβάνεται οπτικά. Με το κείμενο δεν έχω καλή σχέση...Τα τυπωμένα λόγια στη δουλειά με αποσυντονίζουν και δεν κρατώ σχεδόν ποτέ σημειώσεις.

Τι διαβάζεις τα τελευταία χρόνια και με τι ακούσματα 'γεμίζεις';
Γενικά δε διαβάζω. Ή μάλλον διαβάζω αλλά δε μελετάω. Διαβάζω ελαφριά λογοτεχνία (όχι ελληνική) και ακούω πολλή μπαρόκ και ρομαντική μουσική.

Μερικοί άνθρωποι που θαυμάζεις...Γιατί;
Όλοι. Καθένας αξίζει να τον θαυμάζεις για κάτι. Θαυμάζω την Φρίντα Κάλο, που παρέμεινε τόσο ζωντανή ενώ βίωνε τόσο πόνο... τον παππού μου, που είναι τόσο ευαίσθητος αλλά καθόλου συναισθηματικός... διάφορες μητέρες που γνωρίζω, οι οποίες, ενώ έχασαν το παιδί τους, συνέχισαν να ζουν σαν 'μητέρες' όλου του κόσμου... τον Τσε, γιατί μόνο να τον θαυμάσει κανείς μπορεί...

Αγαπημένη σου στιγμή μέσα στην ημέρα ...
Η επόμενη... Ναι, δεν είμαι από αυτούς που ζουν τη στιγμή.

Υπάρχει κάποιο απόφθεγμα/ρητό που σε τροφοδοτεί ή/και ξαναγεμίζει τις μπαταρίες σου;
Όχι. Αλλά συνήθως λέω στον εαυτό μου «η ζωή είναι ωραία» και με πιστεύω.

Danai PappaΤι υπάρχει στον 'πυρήνα' της πόλης του Λονδίνου και όσοι έρχονται, ειδικά από τον τομέα των τεχνών και της δημιουργίας, 'κολλούν' σε αυτήν;
Υπάρχει κάτι το εφήμερα σταθερό. Το Λονδίνο στα παρέχει όλα, αλλά πρέπει να απλώσεις το χέρι σου για να τα πάρεις. Σου καλλιεργεί την επιμονή. Μπορεί πολύ εύκολα να σε εθίσει, διότι δεν είναι απλώς μια μεγαλούπολη, αλλά είναι μητρόπολις. Δεν γεννάει, αλλά ανατρέφει και στεγάζει δημιουργούς και αυτό δεν είναι λίγο.

Πώς 'βλέπεις' από την απόσταση που έχεις την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, πόλη καταγωγής σου, και την Ελλάδα γενικότερα;
Βλέπω πολύ καθαρά και τα βλέπω όλα ωραία. Δεν εννοώ όμορφα, αλλά σωστά – τα αποτελέσματα αντάξια των αιτιών. Η Ελλάδα μου θυμίζει εκείνες τις ξεθωριασμένες, τουριστικές φωτογραφίες με τοπία που διακοσμούσαν τα κουπέ των τρένων κάποιες δεκαετίες πριν. Φέτος διαπίστωσα ότι δεν υπάρχουν πια – οι φωτογραφίες, τα τοπία, τα τρένα; Δεν έχει και πολλή σημασία.

Σχέδιά σου για το εγγύς και μακρύτερο μέλλον.
Για το εγγύς μέλλον να μαγειρέψω και για το μακρύτερο να γίνω άνθρωπος.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 20 (και 30) έτη από σήμερα;
Δεν μπορώ να με φανταστώ σε 20... Μπορώ μονο σε 1 ή σε 100! Σε 1 με φαντάζομαι λίγο πιο ψηλή απ' ό,τι σήμερα. Σε 100 θα είμαι σε μια ταβέρνα τροπικής παραλίας και θα τραγουδώ απαλύνοντας τον πόνο των πελατών.

Συνέντευξη στη Μαρία Α. Αγγελή
επιμελήτρια|θεωρητικός τέχνης, συντονίστρια βιωματικών εργαστηρίων,
«η σπείρα, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση»
www.thespiral.gr

Η Δανάη Πάππα γεννήθηκε μήνα Νοέμβρη και ακόμα μεγαλώνει. Performer και χορογράφος, ζει στο Λονδίνο. Η δουλειά της περιλαμβάνει χορό, χοροθέατρο, βίντεο καθώς και site-specific παραστάσεις. Είναι ιδρυτικό και ενεργητικό μέλος της κολλεκτίβας Agony Art οργανώνοντας παραστάσεις χορού και μουσικής στο ανατολικό Λονδίνο, των Vacuum Killers και του καλλιτεχνικού διδύμου DAMA. Οι δουλειές της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και οργανισμούς στην Αγγλία, την Ισπανία, την Φιλανδία και την Ελλάδα, ενώ βίντεό της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Έχει δουλέψει με διάφορους χορογράφους και ομάδες χορού στην Ελλάδα και την Αγγλία, ενώ συνεργάζεται συστηματικά με τους Oiseaux Bizarres Εnsemble, τον μουσικό πειραματικής μουσικής Neal Spowage και με την εικαστικό Ελένη Θεοφυλάκτου. Έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια σε παραγωγές όπερας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αγαπάει τα ζώα συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών ανθρώπων, πιστεύει στη συλλογική δουλειά και οραματίζεται έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι έξυπνοι. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Χορό ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών γιατί είχε στραβά πόδια με μεταπτυχιακό στη Χορογραφία στο Middlesex University London.
www.danaipappa.co.uk
http://agonyart.tumblr.com/


Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 22:53:52
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Δανάη Πάππα, Performer και χορογράφο Top of Page