Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Sani Festival

Συνέντευξη με την Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Sani Festival

Olga Tabouris Babalis

 Ποιος είναι ο σκοπός του Sani Festival? Θα λέγατε ότι έχει αποδυναμωθεί λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα μας?

  Στο Sani Festival συνεχίζουμε -στη δυσχερή συνθήκη που βρίσκεται ακόμη η χώρα και ο πολιτισμός της- να κυνηγούμε το όραμα, αυτό της ανθρώπινης επικοινωνίας και κοινωνικής ενσυναίσθησης μέσω της τέχνης. Εμμένουμε στο χτίσιμο μιας ακόμη «γέφυρας» προσδοκώντας την ικανοποίηση των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών μας δημιουργώντας «εμπειρίες».
  Πρόκειται για ένα φεστιβάλ ιδιωτικής πρωτοβουλίας που πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι κερδοσκοπικό. Ένα φεστιβάλ που μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει με αυτάρκεια ως αυτοχρηματοδοτούμενο. Ευτυχώς η ταυτότητά του, το πολιτιστικό του στίγμα ήταν προσδιορισμένο, ξεκάθαρο και είχαμε ήδη κτίσει το προφίλ μας όταν η οικονομική κρίση άρχισε να θερίζει τη χώρα.

SANI FESTIVAL-800Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν και καλλιτέχνες πέραν του μουσικού στερεώματος, όπως το θέατρο και ο κινηματογράφος. Τι επιδιώκετε με αυτό το «άνοιγμα»?
Το φεστιβάλ είναι ένα ζωντανό κύτταρο, ένας πυρήνας μεταβλητός. Αλίμονο, εάν δεν μπορούμε να αφουγκραζόμαστε ή/και να δημιουργούμε τάσεις. Έχω τα μάτια και τα αυτιά συνεπώς και συνεχώς ανοιχτά. Με τη λήξη του ενός φεστιβάλ και την αξιολόγηση του απολογισμού της εκάστοτε έκδοσης, ξεκινά ο σχεδιασμός της επόμενης. Στο φεστιβάλ συχνά έχω πειραματιστεί και με άλλες μορφές τέχνης –πέραν της μουσικής- μερικές φορές συνδυάζοντας κιόλας κάποιες από αυτές.
Σε αυτό το πλαίσιο του πειραματισμού και της διεύρυνσης των οριζόντων, φέτος στο πρόγραμμα αγκαλιάζω και άλλες μορφές παραστατικών τεχνών μέσα από τις δημιουργίες και έργα τόσο διάσημων όσο και νεότερων καλλιτεχνών. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την καλλιτεχνική πολυφωνία και την πρόκληση ανατρεπτικών συναντήσεων- «προξενειών» σε κοινό τόπο Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Πως θα συνοψίζατε το πρόγραμμα του φετινού Sani Festival?
Η φετινή έκδοση του 22ου φεστιβάλ φιλοξενεί αρκετές αποκλειστικές εμφανίσεις, πρώτες συνευρέσεις Ελλήνων με διεθνείς μουσικούς, την ελληνική πρεμιέρα μιας καινοτόμου όσο και πρωτοποριακής κινηματογραφικής παράστασης, την πρώτη παρουσίαση επί ελληνικού εδάφους μιας πολυμεσικής χοροθεατρικής παράστασης, μεγάλα ονόματα του διεθνούς –και όχι μόνο- μουσικού στερεώματος.

PREFECTURE OF HALKIDIKI-800Τι θα ακούσουμε φέτος στο Jazz On The Hill, την ενότητα που αποτέλεσε την απαρχή του Sani Festival?
Με την ενότητα αφιερωμένη στη jazz μουσική, την αιχμή του δόρατος του φεστιβάλ, ανοίγει και η φετινή αυλαία. Στο Jazz on the Hill αυτή τη φορά στοχεύουμε την καθαρόαιμη αμερικανική jazz μέσα από απρόβλεπτες συνευρέσεις:
Την υπέροχη ντράμερ, συνθέτρια και παραγωγό Terri Lyne Carrington, κάτοχο βραβείων Grammy, που θα παρουσιάσει το βραβευμένο με GRAMMY πρότζεκτ της «The Mosaic Project 2» με ένα αποκλειστικά θηλυκό σχήμα, αφού το σεπτέτο της απαρτίζουν μόνον γυναίκες, ενώ στη φωνή θα τη συνοδεύσει η διάσημη τραγουδίστρια της soul και r'n'b μουσικής Lizz Wright, η οποία ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2005, προσκεκλημένη του Sani Festival.

  Τον πολυβραβευμένο τρομπετίστα, έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή τρομπετίστες που γράφει ιστορία στο εν λόγω μουσικό είδος, τον Terence Blanchard που θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Ελληνοδανού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή, αλλά και μουσικούς της πόλης της Θεσσαλονίκης δημιουργώντας ένα πεδίο δημιουργικών συνδιαλλαγών για το τοπικό μουσικό δυναμικό. Ένα Jazz symphony project, μια μοναδική μουσική συνεύρεση Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ειδική παραγγελία του φεστιβάλ.
  Tέλος, το τριήμερο αυτό θα κλείσει με μια από τις πλέον φιλόδοξες παρουσίες της jazz, τον Έλληνα διεθνή Νικόλα Αναδολή με απήχηση σε Ευρώπη και Αμερική να φορμάρει ένα μοναδικό τρίο με ξένους μουσικούς του είδους. Ο Νικόλας, μόλις 23 χρονών, είναι ένας εξαίρετος πιανίστας, εκλεκτός, που έχει ήδη διανύσει μια μυθική απόσταση για άλλους μουσικούς. Δε θα ήταν υπερβολή ίσως να πω πως σε λίγα χρόνια θα τον αποκαλούν τον ευρωπαίο Keith Jarrett.

                                    

Ποιες παραστάσεις/συναυλίες δίνουν τη φρέσκια και καινοτόμα πνοή στο φετινό πρόγραμμα?
Ένα διήμερο αφιερωμένο στην avant garde καλλιτεχνική σκηνή της Ρωσίας ανοίγει τα σύνορα σε διαφορετικές κουλτούρες και τέχνες: κινηματογράφος μικρού μήκους από τη Ρωσία και ο εμπνευσμένος χορογράφος και σκηνοθέτης Sasha Pepelyaev που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις με μια ρηξικέλευθη παράσταση που θα δώσει το σχήμα του Kinetic Theatre of Moscow.

 Επίσης, μια παραγωγή που δίνει έμφαση στην εγχώρια πρωτοποριακή δημιουργία, αλλά και στην έννοια της συλλογικότητας, αποτελεί η ελληνική πρεμιέρα της κινηματογραφικής παράστασης «Α». Mια κινηματογραφική παράσταση σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Στάθη Αθανασίου, εμπνευσμένη από τον μύθο της Αντιγόνης, μια μεταμοντέρνα έκδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος, η οποία πήρε σάρκα και οστά μέσω κοινωνικής χρηματοδότησης στηρίζοντας νέους, καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς, που δούλεψαν συλλογικά από το Α ως το Ω για τη μετουσίωση της καλλιτεχνικής ιδέας.

Ποιους Έλληνες καλλιτέχνες θα απολαύσουμε στη δημοφιλή ενότητα του Greek Variations?
Η ανάδειξη της παράδοσης της ελληνικής μουσικής μετουσιώνεται σε τέσσερις συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών που φέρνουν από το χθες στο σήμερα τραγούδια – σταθμούς, από τον Τσιτσάνη στον Θεοδωράκη, από την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Νίκο Κυπουργό, αλλά και πρωτότυπες σύγχρονες συνθέσεις της Athena που αναμετράται για πρώτη φορά με τη στιχουργία στην ελληνική γλώσσα και τις διεθνείς επιρροές της μέχρι τον Kostis Maraveyas, που έχει κατακτήσει με το δικό του μοναδικό στυλ ένα ευρέου φάσματος κοινό.

Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη
Καλλιτεχνική Διεθύντρια SANI FESTIVAL

SANI FESTIVAL

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 
Τρίτη, 11 Δεκ. 2018 - 14:27:09
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Sani Festival Top of Page