Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Εύη Αθανασίου, εικαστικό καλλιτέχνη

Συνέντευξη με την Εύη Αθανασίου, εικαστικό καλλιτέχνη

evi-athanasiouΑσχολείσαι σε μεγάλο φάσμα με τις εικαστικές τέχνες ή έχεις επιλέξει ορισμένους τομείς δημιουργίας;

Οι κύριες ενασχολήσεις μου είναι η χαρακτική, οι εγκαταστάσεις και τα νέα μέσα, αλλά ειδικότερα ο πρώτος τομέας που ταξινομείται σε διάφορες τεχνικές. Ερευνώ όμως ανά διαστήματα τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές ειδικότητες για να τις ενσωματώσω σε έργα που με κεντρίζουν. Στην τελευταία έκθεσή μου, όπου συμμετείχα στο CAMP, ασχολήθηκα με τη γλυπτική και το video art. Επιπλέον, έχω ασχοληθεί με κατασκευές και σε εγκαταστάσεις (installations). Μου αρέσει να εξερευνώ διάφορες μορφές τέχνης ώστε να υλοποιήσω τα στοιχεία που επιθυμώ. Άλλωστε, όλες οι τέχνες μπορούν να ενωθούν (όπως το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος) και να εισχωρήσουν στο υποσυνείδητο και κατά συνέπεια, στον εσωτερικό μας κόσμο.

evi athanasiou 1

ΕΥΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - «Σωματικότητα – Εσωτερικότητα», βίντεο εγκατάσταση 2014

Ως υπεύθυνη του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας Ρέντη που λειτουργεί σε συνεργασία με το Ε.Ε.Τ.Ε.*, πόσο λειτουργικό και αποτελεσματικό είναι για δημιουργούς και μαθητές που θα θελήσουν το χρησιμοποιήσουν;

Το Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής αποτελεί μια θερμοκοιτίδα πολιτισμού για όλους όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν είτε να εξασκήσουν τη χαρακτική (χαράκτες / ερασιτέχνες, καλλιτέχνες και μη, ανεξαρτήτου ηλικίας) . Αυτός ο ετερόκλητος κόσμος που έρχεται σε αυτό το χώρο και διατίθεται δωρεάν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς βρίσκει πνευματική διέξοδο, ενώ μπορεί να συνδιαλέγεται και να ανταλλάσσει ιδέες αλλά και να επιμορφώνεται ποικιλοτρόπως πάνω στη χαρακτική τέχνη (μαθήματα χαρακτικής, παρουσιάσεις τεχνικών, επισκέψεις σε εκθέσεις χαρακτικής, διαλέξεις κ.α.). Το Εργαστήριο χαράζει τη δική του πορεία και βάζει το λιθαράκι του σχετικά με την ανάπτυξη της χαρακτικής στην Ελλάδα. Η χαρακτική είναι μια τέχνη εκ' φύσεως δημοκρατική, διότι ενώ το χαρακτικό έργο καθίσταται πρωτότυπη εικαστική δημιουργία, δεν είναι μοναδικό (μέσω των αντιτύπων) και έτσι γίνεται προσιτό σε περισσότερους ανθρώπους.

Η διδασκαλία είναι αυτούσια με το καλλιτεχνικό σου έργο; Κατά πόσο αυτό είναι αλληλένδετο με την κύρια καλλιτεχνική ιδιότητά σου, αυτή ως χαράκτρια;

evi athanasiou 2

Η χαράκτρια και υπεύθυνη του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής (haraktikinikaiarenti.blogspot.com) διδάσκει χαρακτική

Δεν ταυτίζεται συνήθως όμως σε αρκετές το ένα μπορεί να επηρεάσει το άλλο, όπως άλλωστε όλα τα ζωντανά πράγματα. Ένα κοινό που έχει η διδασκαλία με την καλλιτεχνική μου ενασχόληση είναι η προϋπόθεση συμμετοχής του κόσμου. Αυτή η αλληλεπίδραση (δίνω και παίρνω ως διαδικασία) βοηθάει τα παραπάνω αντικείμενα στο να εξελίσσονται. Ορισμένες φορές επηρεάζομαι από την καθημερινότητα και μέσα από τις εμπειρίες που ζω, καταφέρνω να προσθέσω κομμάτια που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν.

                 evi athanasiou 3      evi athanasiou 4

ΧΩΡΟ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ, 2014 -Συλλογικό έργο – δράση του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής Δήμου Νίκαιας-Ρέντη στα πλαίσια της έκθεσης «Αντίσταση Τώρα» του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Ως καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΟΛΑΖ: Χώρου Πολιτιστικής Έκφρασης** και Δημιουργίας, ποια είναι η άποψή σας αναφορικά στη σχέση εικαστικών κι' εφαρμοσμένων τεχνών;

Οι εικαστικές τέχνες δεν υπόκεινται στην ανάγκη κάποιας προκαθορισμένης χρήσης ή εφαρμογής. Συνοψίζονται ως πηγή ανώτερης δημιουργικής έρευνας και μέσο βαθύτερης διανόησης και ταυτόχρονα καθορίζουν τον πυρήνα της ελεύθερης, πρωτοπόρας σκέψης. Η δημιουργία έτσι αποδεσμεύεται από την ανάγκη να αρέσει και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις οποιουδήποτε κοινού. Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμοσμένες τέχνες ερμηνεύονται όπως διαβάζονται: δηλαδή με την εφαρμογή μιας πρωτότυπης δημιουργίας με χρήση πότε διακοσμητική πότε λειτουργική (ή και τα δύο) για το σκοπό που εξυπηρετούν.

Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συνεργασία στη σημερινή εποχή;

Την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε, το θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί και αφορά την ατομική καλλιτεχνική δραστηριότητα όπως έχει διαμορφωθεί είναι δυσμενές. Πιστεύω ακράδαντα στη συνεργατική αλληλεγγύη –τη δυναμική των ομάδων- με τις διαφορετικές ικανότητες να συμπληρώνουν και να εξισορροπούνται μεταξύ των ατόμων, πραγματοποιώντας αποτελεσματικότερα με αυτόν τον τρόπο τους εκάστοτε στόχους της κάθε ομάδας. Το ΚΟΛΑΖ ως χώρος πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας αντιπροσωπεύει ακριβώς το παραπάνω.

Ποια είναι η σκέψη σας για τη χαρακτική στην ελληνική πραγματικότητα;

evi athanasiou 5

Η χαρακτική αποτελεί μια τέχνη άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, οπότε καθίσταται εξειδικευμένο είδος ενδιαφέροντος λιγότερων ανθρώπων, παρόλο που σαν ένα άλλο εκφραστικό μέσο των εικαστικών τεχνών δεν υστερεί σε τίποτα μπροστά σε μια πιο δημοφιλή τέχνη όπως η ζωγραφική. Ο ελλαδικός χώρος υστερεί σε παράδοση και εκπαίδευση σε αυτήν την τέχνη αναλογικά με Βαλκανικές χώρες και Κεντρική Ευρώπη και πολύ συχνά συνδέεται με τις γραφικές τέχνες και κατά συνέπεια παρερμηνεύεται το αντικείμενο της χαρακτικής ως εφαρμογή και όχι ως τέχνη.

Πώς διακρίνεις τη σημασία της τέχνης μέσα στην καθημερινότητά σου;

evi athanasiou 6

Η πληροφορία που επεξεργάζομαι είναι κομμάτι των προσώπων και πράξεων που συναντώ, οπότε αναμφίβολα βρίσκεται...παντού! Προσπαθώ δηλαδή να προσδώσω την αλήθεια μου σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Ίσως θέλω να αντιστρέψω τη μάζα της έλλειψης εφευρετικότητας και να φέρω με την τέχνη μου, όπου μπορώ με διαδραστικό τρόπο κάτι ζωντανό, αφυπνιστικό και επίκαιρο. Επιπλέον, βασικό συστατικό της τέχνης μου είναι να συνομιλεί με το κοινό. Στοχεύω στο συναισθηματικό και κυρίως στο διανοητικό κομμάτι των ανθρώπων.

Είναι λοιπόν το εικαστικό έργο μια αλληλουχία από τα βιώματά σου και όσων παρατηρείς στο γύρω περιβάλλον;

evi athanasiou 7

«Ύμνος εις την...», ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ, 2012- σήμερα

Είναι μια συνεχόμενη αναζήτηση για ανακαλύψεις και αυτογνωσία. Τα βιώματά μου παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εκάστοτε δημιουργική διαδικασία που ακολουθώ. Αποτελούν μια ενότητα παζλ που συνθέτει η διαρκώς μεταβαλλόμενη ψυχοσύνθεση μου. Είναι μέσα στη δουλειά μου απαραίτητο συστατικό που συμπληρώνει την αντιπαλότητα των κοινωνικών δομών που παρακολουθώ να αποσυντίθενται.

evi athanasiou 8

"ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ" ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ στην ΕΚΘΕΣΗ "ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ 8", 2014

 

                                          

Το σύνολο της δουλείας αυτής είναι επηρεασμένο από τα έργα του Bill Viola "Heaven & Earth" και "The Crossing" που έχουν έντονη την υπαρξιακή αναζήτηση. Επίσης με ενδιαφέρει ο τρόπος που εντάσσει στο έργο του την τεχνολογία ο Nam June Paik καθώς και η θεματική του.
Γενικότερα μέσα από τη διάδραση αναζητώ την επικοινωνία με τον θεατή.

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 16 Ιουλ. 2019 - 20:13:14
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Εύη Αθανασίου, εικαστικό καλλιτέχνη Top of Page