Συνέντευξη με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Βασίλη Θεοδώρου

Ο Βασίλης Θεοδώρου μιλά στο independent.gr με αφορμή τη διασκευή-σκηνοθεσία και ερμηνεία του στο έργο του Κριστιάν Κοστόβ «Οι Χορτοφάγοι».

 

Μιλήστε μας για το νέο έργο που ανεβάζετε σε διασκευή και σκηνοθεσία δική σας.

Το έργο που ανεβάζουμε έχει τίτλο «Οι Χορτοφάγοι». Είναι ένα σύγχρονο ρωσικό ψυχολογικό έργο με δραματικό ύφος και αναφέρεται στη σύγκρουση των αξιών και των γενεών στη Ρωσία πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πώς ανακαλύψατε τον Κριστιάν Κοστόβ, έναν συγγραφέα όχι και τόσο διαδεδομένο και πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε έργο του;

Τον συγγραφέα του έργου, Κριστιάν Κοστόβ, μού τον σύστησε, την άνοιξη, ένας Ρώσος φίλος μου. Μού μίλησε για το έργο του Κοστόβ που μόλις είχε δει στη Ρωσία. Ενθουσιάστηκα με το έργο και αμέσως άρχισα έναν αγώνα για να πάρω τα δικαιώματα μιλώντας καθημερινά μέσω facebook μαζί του. Αποφάσισα να το ανεβάσω γιατί είναι ένα σπουδαίο έργο, ίσως το πιο ωραίο σύγχρονο ρωσικό έργο.

Μιλήστε μας για τους ηθοποιούς της παράστασης και τους ρόλους που υποδύονται.

Έχω τη μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι με τη Βανέσσα Ντζελβέ που επιστρέφει στο θέατρο ύστερα από καιρό. Υποδύεται τη σύζυγό μου, μια καταπιεσμένη, εγκλωβισμένη σε έναν γάμο γυναίκα, η οποία αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να διατηρήσει το στάτους κβό της προσωπικής και κοινωνικής της ζωής, Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Έξαρχος και η Μυρτώ Παπά, δύο νέα παιδιά στο ξεκίνημά τους, τα οποία υποδύονται τη Ρωσική νεολαία. Πρόκειται για δύο νέους που χαρακτηρίζονται από συμφέρον, πονηριά και ευκολία. Ο Μίσα, που υποδύομαι εγώ, είναι ένας διεφθαρμένος μαυραγορίτης. Πέμπτος ηθοποιός για μένα σε αυτό το έργο είναι ο Αλεξανδρος Αγγελούσης που μάς χάρισε το τραγούδι «Ρίσκο», βασικό συστατικό στο κλίμα του έργου.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον θεατή;

Το μήνυμα του έργου είναι να μην αφήνουμε τα λάθη που κάναμε στη ζωή μας να επηρεάζουν τη καθημερινότητά μας. Να βλέπουμε τον δαίμονά μας και να μην πεθαίνουμε, όπως θα έλεγε κι ο Στρίντμπεργκ.

Πόσο αγγίζει το σήμερα;

Είναι ένα σύγχρονο έργο που αγγίζει τα τόσο επίκαιρα θέματα του μαύρου χρήματος, του ανταγωνισμού, του πλούτου με αθέμιτα μέσα αλλά και το χάσμα των γενεών.

Πώς το προσεγγίσατε σκηνοθετικά;

Οι Χορτοφάγοι είναι το πιο δύσκολο έργο που έχω κάνει μέχρι τώρα ερμηνευτικά και σκηνοθετικά. Απογύμνωσα εντελώς το έργο, δεν υπάρχει κανένα σκηνικό αντικείμενο, σκηνή άδεια όπως λέει ο Πιραντέλλο, με σκοπό να δώσω έμφαση στον λόγο. Επίσης, είναι ξεκάθαρη σκηνοθετικά η έλλειψη χημείας και επικοινωνίας των ηρώων και στο φινάλε γκρεμίζονται όλα τα ιδανικά τους και ενώνονται σε ένα περίεργο σύμπλεγμα.

Η ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Βασίλης Θεοδώρου
Μουσική: Αλέξανδρος Αγγελούσης
Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης
Τρέιλερ: Αντώνης Μανδρανής
Οργάνωση διαφημίσεων: Χρύσα Πολυζώη & Δημήτρης Βασιλειάδης
Γραφιστικά: Λεονάρντο Θίμο
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Ακούγεται το τραγούδι ΡΙΣΚΟ (στίχοι-μουσική-ερμηνεία: Αλέξανδρος
Αγγελούσης)
Ενορχήστρωση: Άκης Μελής

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Βασίλης Θεοδώρου
Μυρτώ Παπά
Δημήτρης Έξαρχος
Φιλική συμμετοχή: Βανέσσα Ντζελβέ

Θέατρο Μπέλλος: Κέκροπος 1, Πλάκα (5 λεπτά από το μετρό Συντάγματος)
Τηλ θεάτρου: 210 3229889 (ώρες ταμείου 17.00 – 22.00, εκτός Δευτέρας-Τρίτης)

Κάθε Τετάρτη στις 19.15 έως τις 08/01/2020

Pin It