Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Josep Maria Miró, συγγραφέα-σκηνοθέτη

Συνέντευξη με τον Josep Maria Miró, συγγραφέα-σκηνοθέτη

miro-1Γνώρισα τον Καταλανό συγγραφέα, στην πρεμιέρα του πολυβραβευμένου & πολυμεταφρασμένου έργου του

πριν λίγες μέρες στο «Η αρχή του Αρχιμήδη» στο θέατρο Αργώ.

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Αφού παρακολούθησα μία εξαιρετική δουλειά στο σύνολό της, με την πολύ καλή μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ αλλά και την ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Βουρνά να πρωτοστατούν, ο Josep έγινε ο πιο ευχάριστος συνομιλητής μου εκείνη τη βραδιά....

«Μ' αρέσει να γράφω έργα που δημιουργούν αντιπαράθεση στο θεατή, που τον κάνουν να παίρνει θέση και να υποστηρίζει την άποψή του».

Πού γεννήθηκες και μεγάλωσες; Μίλησέ μου για την οικογένειά σου.
Γεννήθηκα στο Vic και πέρασα την παιδική μου ηλικία και την εφηβεία σ'ένα μικρό χωριό, το Prats de Lluçanès. Η οικογένειά μου πάντα ασχολείτο με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Δεν είχα προγόνους στο θέατρο, ούτε καν στον κόσμο της κουλτούρας. Πάντα μού άρεσαν οι τέχνες, από τη λογοτεχνία μέχρι τη ζωγραφική. Οι γονείς μου ήθελαν πάντα να είναι τα παιδιά τους ευτυχισμένα και ήταν πολύ γενναιόδωροι με τις αποφάσεις και τον τρόπο ζωής που θέλαμε να έχουμε.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις;
Πριν ασχοληθώ με το θέατρο, σπούδασα και δούλεψα ως δημοσιογράφος. Γράφω από την εφηβεία μου. Ασχολούμαι αποκλειστικά με το θέατρο από το 2005.

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις στο θεατή με το έργο σου «Η αρχή του Αρχιμήδη»;
Δε μού αρέσει να γράφω θέατρο δογματικό ούτε ηθικολογικό. Προτιμώ να μην διηγούμαι το μήνυμα των έργων μου. Μ' αρέσει να γράφω έργα που δημιουργούν αντιπαράθεση στο θεατή, που τον κάνουν να παίρνει θέση και να υποστηρίζει την άποψή του. «Η αρχή του Αρχιμήδη» αγγίζει πολλά θέματα: το φόβο, τα συστήματα ελέγχου, τα εκπαιδευτικά μοντέλα και την υποψία.

«Το μοντέλο γονείς-μαθητές-εκπαιδευτές, πρέπει να είναι σε επαφή, να υπάρχει εμπιστοσύνη και συμφωνία».

Ποιό είναι το ιδανικό εκπαιδευτικό σύστημα για σένα;
Το τρίγωνο που σχηματίζουν γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά πρέπει να είναι καλά συνδεδεμένο. Πολλοί γονείς έχουν τόσες ασχολίες και ζουν σε τόσο γρήγορο ρυθμό ώστε να μην γνωρίζουν τους εκπαιδευτές των παιδιών τους. Αυτό το θεωρώ πρόβλημα. Το μοντέλο γονείς-μαθητές-εκπαιδευτές, πρέπει να είναι σε επαφή, να υπάρχει εμπιστοσύνη και συμφωνία. Με ενοχλεί λίγο που, εδώ και δύο δεκαετίες, τουλάχιστον στη χώρα μου, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, λένε οι γονείς στα παιδιά «Κάτι θα έχεις κάνει...» και κατηγορούν τον καθηγητή χωρίς καν να τον αφήσουν να μιλήσει. Πρέπει να υπάρχει μία μέση άποψη. Και ο διάλογος είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί αυτό.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψή μου στην Αθήνα. Η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο του θεάτρου και ένα μεγάλο μέρος της δικής μας παράδοσης».

Πώς συνδέεται ο τίτλος του έργου με το έργο στο σύνολό του;
O τίτλος είναι μεταφορικός. Αν ασκήσουμε πίεση, αυτό που βγαίνει στην επιφάνεια, είναι προκαταλήψεις, υποψίες, φαντάσματα, ακόμα και βρωμιά.

miro-2Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκες την Αθήνα. Πώς νιώθεις και ποιές είναι οι εντυπώσεις σου από την πόλη μας;
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψή μου στην Αθήνα. Η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο του θεάτρου και ένα μεγάλο μέρος της δικής μας παράδοσης. Ήταν υπέροχες αυτές οι μέρες... Δε μπορώ να σταματήσω να μιλώ για τους μεταφραστές μου, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και φίλοι. Υπήρξαν σημαντική γέφυρα μεταξύ Ισπανίας, Καταλονίας και Ελλάδας. Κάνουν πολύ σημαντική δουλειά, αγαπούν το θέατρο και μάς έχουν ανοίξει μια σημαντική πόρτα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νατάσα Παππά
Απόδοση από τα Ισπανικά στα Ελληνικά: Κατερίνα Μπαλούτογλου

λεπτομέρειες για την παράσταση "Η Αρχή του Αρχιμήδη" πατήστε ΕΔΩ

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νατάσα Παππά

Νατάσα Παππά

Η Νατάσα Παππά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια-διόρθωση άρθρων σε ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε θεατρικές παρασ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 22:18:18
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Josep Maria Miró, συγγραφέα-σκηνοθέτη Top of Page