Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Ιωάννη Παπλωματά, ηθοποιό-σκηνοθέτη-μουσικό

Συνέντευξη με τον Ιωάννη Παπλωματά, ηθοποιό-σκηνοθέτη-μουσικό

paplomatasΕίχα να επισκεφθώ το θέατρο Προσκήνιο γύρω στα 3 χρόνια, από τότε που ο Άρης Σερβετάλης μάς παρουσιαζόταν ως «Ιβάν» με τεράστια επιτυχία. Αγαπώ αυτό το θέατρο γιατί πάντα ανεβάζει ιδιαίτερες παραστάσεις που απευθύνονται σε πραγματικούς θεατρόφιλους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, καλεσμένη της θεατρικής ομάδας ΣυνArtηση, παρακολούθησα την παράσταση «Lulu» και παράλληλα γνώρισα τον Ιωάννη Παπλωματά. Ο Ιωάννης παίζει, γράφει τη μουσική αλλά υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Σας παραθέτω μέρος της συζήτησης που είχαμε στο φουαγιέ, αμέσως μετά την παράσταση...

«Η ανάγκη για εξέλιξη και κάθαρση μέσα από το Θέατρο με οδήγησε μαζί με την Θεοδώρα Παπαϊωάννου στη δημιουργία της Ομάδας ΣυνArtηση το 2012».

Με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή του έργου «Lulu»;
Το έργο «Lulu» του Frank Wedekind είναι ένα έργο το οποίο με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή που το διάβασα. Η ασυγκράτητη λαγνεία καθώς και η απληστία της ίδιας αλλά και των υπολοίπων ηρώων είναι στοιχεία που υπάρχουν έντονα στην εποχή μας. Ήταν μια ευκαιρία λοιπόν για μένα, μέσα από την ιστορία της, να βιώσω τους προσωπικούς μου δαίμονες και ίσως να τους εξευμενίσω.

Μίλησέ μου για τη θεατρική ομάδα ΣυνArtηση.
Η ανάγκη για εξέλιξη και κάθαρση μέσα από το Θέατρο με οδήγησε μαζί με την Θεοδώρα Παπαϊωάννου στη δημιουργία της Ομάδας ΣυνArtηση το 2012. Από την Ομάδα ΣυνArtηση έχουν ανεβεί οι παραστάσεις «Ράφτης Κυριών» του Φεντώ, «Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεσθε!» του Αντώνη Τσιπιανίτη, καθώς και το «Success Story» επίσης του Αντώνη Τσιπιανίτη. Στην ομάδα συμμετέχω κυρίως ως Σκηνοθέτης και Μουσικός και βέβαια ως Ηθοποιός.

Ηθοποιία ή σκηνοθεσία; Και γιατί;
Θα ήταν άδικο να μπω στη διαδικασία να επιλέξω ένα από τα δύο. Αγαπώ την ηθοποιία! Αγαπώ τη σκηνοθεσία!

«Ήταν μια ευκαιρία λοιπόν για μένα, μέσα από την ιστορία της Lulu, να βιώσω τους προσωπικούς μου δαίμονες και ίσως να τους εξευμενίσω».

Ποιές από τις παραστάσεις που συμμετείχες ως ηθοποιός ξεχωρίζεις;
Όλες οι παραστάσεις μού έδωσαν πολύ σημαντικά βιώματα αλλά, αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες, αυτές θα ήταν το «Corpus Cristi» του Τέρενς Μακ Νάλι σε σκηνοθεσία Λαέρτη Βασιλείου -ως έργο αλλά και λόγω της όλης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί- καθώς επίσης και η κωμωδία που συμμετέχω τώρα «Οι Τρελοί της Βαλένθια» του Λόπε δε Βέγκα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή.

Τι σχεδιάζει καλλιτεχνικά η ομάδα ΣυνArtηση;
Συνεχίζουμε την παράσταση «Lulu» στο Θέατρο Προσκήνιο και παράλληλα ξεκινάμε πρόβες για την καλοκαιρινή μας παράσταση για την οποία όμως δε θα μιλήσω ακόμα... Πολύ σύντομα θα ενημερωθείτε...

Επιμέλεια συνέντευξης: Νατάσα Παππά

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νατάσα Παππά

Νατάσα Παππά

Η Νατάσα Παππά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια-διόρθωση άρθρων σε ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε θεατρικές παρασ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 23:22:11
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Ιωάννη Παπλωματά, ηθοποιό-σκηνοθέτη-μουσικό Top of Page