Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Ελένη Γερασιμίδου για το θέατρο Από Κοινού

Συνέντευξη με την Ελένη Γερασιμίδου για το θέατρο Από Κοινού

gerasimidouΤι σας οδήγησε στο να δημιουργήσετε το θέατρο Από Κοινού, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Το να διατηρήσουμε τη συλλογικότητα αλλά και την ανεξάρτητη επιλογή μας στο καλλιτεχνικό έργο, δεν έπαψε να είναι στις επιδιώξεις μας. Έτσι πορευτήκαμε από την αρχή και σε κάποια χρονικά διαστήματα αυτού του γοητευτικού δρόμου, έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και πάλι. Το να δουλεύουμε για άλλους ήταν μια επιλογή επιβίωσης με το δικαίωμα, βέβαια, της διατήρησης βασικών αρχών, όπως είναι οι αυτονόητες διεκδικήσεις των κεκτημένων και η άρνηση στην άνευ όρων παράδοση. Με μπούσουλα την αντιμετώπιση της Τέχνης μας σαν καθημερινό μόχθο, χωρίς ξιπάσματα και φιλαρέσκειες, ερευνώντας την πραγματικότητα του συνόλου, του «εμείς» κι όχι τη μοναξιά του «εγώ», προχωρήσαμε στην πράξη την θεατρική μας ‘οικοτεχνία’ που είναι ανοικτή στους μουσαφίρηδες όπως μια γειτονιά σε οριακές εποχές.

Ποιοι είναι οι συντελεστές αυτής της ‘θεατρικής οικοτεχνίας’ όπως τη χαρακτηρίζετε;
Βασικοί συντελεστές η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος και η Αγγελική Ξένου. Πρόκειται για συγγενείς ά βαθμού με κοινές επιδιώξεις μέσα από καθημερινή δημιουργική διαπάλη των παλαιότερων με τη νεότερη. Στην πορεία η ομάδα διευρύνεται από ουσιαστική συμμετοχή ειδικών, αλληλέγγυων προς το εγχείρημα. Είναι οι πιστοί φίλοι που με την επιστημονική τους συμβολή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ασφαλές περιβάλλον καλλιτεχνών και κοινού. Ανεκτίμητη η προσφορά της αρχιτεκτόνισσας Ελένης Καράπα με τους συνεργάτες της, Σάκη Παπακώστα (μηχανολόγο μηχανικό) και Μάριο Σιμιτζή (πολιτικό μηχανικό). Βεβαίως δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας συμπαραστάθηκαν προσφέροντας εθελοντικά την εργατική τους δύναμη, όπως ο συνάδελφος ηθοποιός Βασίλης Μπατσακούτσας, ο δάσκαλος Χρήστος Νικολόπουλος και ο αδερφός-θείος-κουνιάδος Νίκος Ξένος. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τις ευγενικές χορηγίες που μας δόθηκαν σε είδος από την κυρία Ελένη Βαβουλιώτη και τη ΣΕΥΔΑΠ.

Είναι εμφανές πως η επιλογή της ονομασίας του θεάτρου δεν είναι τυχαία και πως έχει άμεση σχέση με τη γενικότερη στάση σας απέναντι στην κοινωνική και καλλιτεχνική πραγματικότητα. Πιστεύετε δηλαδή, πως το να λειτουργούμε «από κοινού» είναι η λύση στα αδιέξοδα που προβάλλουν;
Στο θέατρο – όπως και στη ζωή – η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων αποδίδει πάντοτε θετικά αποτελέσματα. Ποιόν, άλλωστε, ενδιαφέρει και τι εξυπηρετεί η απέραντη μοναξιά της ανακάλυψης του «εγώ» μου; Η ‘αρρώστια’ όχι μόνο δεν παίρνει γιατρειά αλλά επιδεινώνεται. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, το πόσο προβάλλεται αυτό το μοντέλο καλλιτέχνη και πόσο υποστηρίζεται από το Σύστημα. Ακόμα και ο μοναχικός δρόμος ενός καλλιτέχνη που απορρέει από το είδος που εκφράζει, σίγουρα έχει να κάνει με την έμπνευσή του από την κοινή πορεία των συνανθρώπων του. Σπουδαίοι ζωγράφοι, μουσικοί και ποιητές εμπνεύσθηκαν από μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του τόπου και πρόσφεραν ως αντίδωρο στον λαό τα αθάνατα έργα τους. Έτσι κι αλλιώς αδιέξοδα δεν υπάρχουν, όταν είμαστε όλοι μαζί. Αυτό ενοχλεί τις πάσης φύσεως εξουσίες κι εμείς οφείλουμε να τις ενοχλούμε περισσότερο και εντονότερα συνεχώς.

Ποιοι είναι οι καλλιτεχνικοί σας στόχοι;
Στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου πολλαπλών καλλιτεχνικών δράσεων. Δράσεις με αποδέκτη διευρυμένο κοινό, όλων των ηλικιών και χωρίς διαχωρισμούς σε κατηγορίες ‘μυημένων’ και μη. Μακριά από μας κάθε έκφραση δηθενιάς. Ανοιχτοί στο καινούριο και στην ουσία, όχι στους φερετζέδες της φόρμας που καλύπτει την αυτοκρατορία του Τίποτα.
Ο χώρος μας θα φιλοξενεί πέρα από θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, εκθέσεις εικαστικών, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, σεμινάρια επικοινωνίας και θεατρικό εργαστήρι.

apo-koinou-900Από Κοινού, ένας μικρός πολυχώρος τέχνης λοιπόν, με ποικίλες δράσεις. Θα μας αναφέρετε τις άμεσες δραστηριότητές σας;
Το Από Κοινού ξεκινάει τις δραστηριότητές του τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, ανοίγοντας τον πρώτο κύκλο του θεατρικού εργαστηριού. Σ’ αυτό το εργαστήρι, ο κάθε ενδιαφερόμενος ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βασικών γνώσεων γύρω από το θέατρο, με μαθήματα Υποκριτικής, Απαγγελίας, Φωνητικής, Κινησιολογικού Αυτοσχεδιασμού και Ιστορίας Θεάτρου-Λογοτεχνίας. Το θεατρικό εργαστήρι του Από Κοινού, δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά που σκοπεύουν να ακολουθήσουν την Υποκριτική ως επάγγελμα, αλλά και σ’ όλους εκείνους που γοητεύονται ν’ ανακαλύψουν κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας μέσω της θεατρικής τέχνης.
  Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά , Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 18:00 έως τις 22:00. Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτέμβρη.
  Υποκριτική διδάσκουν ο Κοραής Δαμάτης και η Ελένη Γερασιμίδου, Απαγγελία ο Αντώνης Ξένος, Φωνητική η Νένη Ζάππα, Κινησιολογικο Αυτοσχεδιασμό η Αγγελική Ξένου και Ιστορία Θεάτρου-Λογοτεχνίας η Αλεξάνδρα Μπούκα.

Οι θεατρικές σας παραστάσεις πότε ξεκινούν;
Με τη φθινοπωρινή θεατρική σαιζόν, τον Οκτώβρη του 2016.
Πρεμιέρα θα γίνει με το πρώτο θεατρικό έργο της Ελένης Γερασιμίδου, «ΦΟΡΤΥ ½ Μύησις», το οποίο είναι εμπνευσμένο από την έννοια του Τίποτα που ορθώνεται στη σημερινή Τέχνη και όχι μόνο... Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου ήταν η παγκοσμίου φήμης, βαλκανικής καταγωγής performer... ονόματα δε λέμε! Ο παραληρηματικός χιουμοριστικός λόγος που χρησιμοποιείται στο έργο, δεν αναφέρεται μόνο στην καλλιτεχνική αποτελμάτωση που βιώνουμε αλλά και στην κοινωνικοπολιτική. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη παράσταση θα έχετε όταν πλησιάζει η πρεμιέρα της.
 Πέρα από τη δική μας θεατρική παραγωγή το Από Κοινού, με τη νέα σαιζόν, θα φιλοξενήσει και άλλες δύο αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις. Την «Οικογένεια Λάιονς» του Ν. Σίλβερ με την Νικολέτα Βλαβιανού, τον Κωνσταντίνο Ζαμπάρα, κ.ά. και την «Αποσύμπλεξη» του Ρ. Ντε Βος, από την ομάδα Δυναμό.

Δημοσκόπηση

Ποιες δράσεις ακτιβισμού θα κάνατε;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Τετάρτη, 19 Ιουν. 2019 - 19:19:12
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Ελένη Γερασιμίδου για το θέατρο Από Κοινού Top of Page