Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα Θοδωρή Καρανικόλα για την Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θοδωρή Καρανικόλα για την Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση

karanikolas bio-900Τι σας ώθησε να καταπιαστείτε με τη συγγραφή;

Σημαντικό ρόλο, τον σπουδαιότερο ίσως, έπαιξαν οι σπουδές μου και η επαγγελματική μου ενασχόληση με τη δημοσιογραφία, αθλητικό ρεπορτάζ για την ακρίβεια. Μεγάλη μου προσδοκία, όταν ξεκίνησα να φοιτώ στην σχολή, ήταν κάποια στιγμή να κάνω μια ραδιοφωνική εκπομπή που θα συνδύαζε την αθλητική επικαιρότητα με την καλή μουσική. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που έγραψα το πρώτο μου κείμενο για λογαριασμό του ιστότοπου στον οποίο έκανα την πρακτική μου εξάσκηση! Τότε συνειδητοποίησα πόσο ευχάριστο είναι να γράφεις για κάτι που σου προκαλεί πραγματικό ενδιαφέρον, καθώς και τον λόγο που βαριόμουν τα αδιάφορα θέματα των εκθέσεων στο σχολείο. Από τότε βέβαια μεσολάβησαν πολλά. Κάποια στιγμή, λίγο μετά τα 30, κατάλαβα ότι η αθλητικογραφία δεν είχε να μου προσφέρει κάτι περισσότερο. Στο πίσω μέρος του μυαλό μου προϋπήρχε η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου από τα 22-23 μου περίπου, μόνο που τότε δεν ήμουν έτοιμος για να πάρω το «χρίσμα». Τον Δεκέμβρη του 2010, όταν ξεκίνησα σοβαρά την συγγραφή του πρώτου βιβλίου, του μυθιστορήματος «Ανεπαρκείς καθώς και ράθυμοι», οι συνθήκες είχαν ωριμάσει από κάθε άποψη.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς, εκείνοι που σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Το πρώτο μου βιβλίο, «Ανεπαρκείς καθώς και ράθυμοι», έχει επιρροές από το στιλ του ελληνοαμερικανού συγγραφέα Τζωρτζ Πελεκάνου. Αστικό νουάρ με μουσικόφιλους ήρωες, επενδυμένο με το ανάλογο επιλεγμένο σάουντρακ. Η βασικότερη επιρροή για το δεύτερο βιβλίο μου, την συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες για παρίες», ήταν η ανάγνωση ενός τόμου με διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά, ίσως του σπουδαιότερου διηγηματογράφου και πιο υποτιμημένου συγγραφέα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βρήκα τόσο συναρπαστική την λεγόμενη «μικρή φόρμα», που αποφάσισα να πειραματιστώ μαζί της. Πηγή έμπνευσης για την «Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως, αποτελεί το μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ, «Η Φάρμα των Ζώων». Όταν το διάβασα, το θαύμασα τόσο πολύ, που έβαλα σκοπό, κάποια στιγμή στην ζωή μου να συλλάβω και εγώ μια συναρπαστική ιστορία φαντασίας.

Το μυθιστόρημα «Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση» είναι το τρίτο σας βιβλίο. Μπορείτε να μας δώσετε μία σύντομη περιγραφή του;

 COVER 350-900Τα όντα του Λόφου των Χαμογελαστών είναι χωρισμένα –σύμφωνα με τις αρχές των προγόνων του χωριού και της κληρονομικότητας – σε δύο κατηγορίες: Τους Διασκεδαστές και τους Δουλευτές. Αποστολή των Διασκεδαστών, οι οποίοι υπερτερούν σε πνευματικά προσόντα, είναι να κάνουν τους Δουλευτές, που οι χειρονακτικές τους ικανότητες αυτομάτως τους κατατάσσουν στην εν λόγω κατηγορία, να ευθυμούν και να περνάν ευχάριστα κάθε απόγευμα στη Μάντρα της Ξεγνοιασιάς με τις παραστάσεις και τα δρώμενα τους. Κάποια στιγμή, ο γιός του αρχηγού των Διασκεδαστών, ο οραματιστής Ευαγγελιστής, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο του, επιδιώκοντας άμεση και δίκαιη ανακατανομή των εργασιών και κυρίως πραγματική, ουσιώδη πνευματική καλλιέργεια για όλα τα όντα. Με λίγα λόγια εμπνέεται την ιδέα που θα αλλάξει την μοίρα του Λόφου των Χαμογελαστών προς το καλύτερο, την «Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση». Σύμμαχοι και μύστες του, εννέα Δουλευτές. Ανάμεσα τους ο πιο αδικημένος από το σύστημα της κληρονομικότητας και θερμότερος υποστηρικτής της Α.Π.Α., ο Κολίγας, ο οποίος είναι έτοιμος να δώσει τα πάντα ώστε να εγκαθιδρυθεί η νέα λαμπρή εποχή για το χωριό.

Σε ποια λογοτεχνική κατηγορία θα το κατατάσσατε το «Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση»;

Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα πολυδιάστατο έργο. Κατά την άποψη μου πρόκειται για ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα φαντασίας με κοινωνικό-πολιτικές προεκτάσεις, από το οποίο δεν λείπουν όμως οι κωμικές ή ιλαροτραγικές στιγμές, αλλά ούτε και αυτές που σε βάζουν σε βαθειά σκέψη. Πάντως, μ’ αρέσει να το αποκαλώ «Ένα σουρεαλιστικό παραμύθι για ενήλικα παιδιά»!

Υπάρχει κρυμμένο νόημα στο «Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση»;

Υπάρχουν αρκετά κατά την άποψη μου. Υποβόσκει μια ανησυχία για ένα κόσμο όπου η αληθινή πνευματική καλλιέργεια δεν θα είναι προσβάσιμη για όλους και θα ελέγχεται από μία ελίτ. Είναι επίσης μια αλληγορία για τις παθογένειες της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών και κυρίως για την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό. Υπάρχει όμως και το αισιόδοξο μήνυμα: Η σύλληψη μιας μεγάλης ιδέας για το συλλογικό καλό η οποία βασίζεται στη δύναμη της δημιουργικότητας. Μια ιδέα τόσο σπουδαία που μπορεί να νικήσει ακόμη και τον θάνατο, μεταφορικά βέβαια, καθώς θα ζει για πάντα καθοδηγώντας τις επόμενες γενιές.

Είναι νωρίς για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα, που θα είναι το τέταρτο, ή έχετε ήδη κάτι στα σκαριά;

Το τέταρτο συγγραφικό βήμα έχει ξεκινήσει ήδη, με χαλαρούς ρυθμούς είναι η αλήθεια, και θα είναι η συνέχεια του πρώτου μου βιβλίου, του μυθιστορήματος «Ανεπαρκείς καθώς και ράθυμοι».

Επειδή ασχολείστε και με τη μουσική, ακούτε κάποιο συγκρότημα ή καλλιτέχνη όταν γράφετε;

Όντως, ασχολούμαι με τη μουσική καθώς περιστασιακά εργάζομαι ως dj σε διάφορα μαγαζιά. Όσον αφορά το γράψιμο, άρχισα να ακούω μουσική από τη συγγραφή του Β’ μέρους της Αναγκαίας Πνευματικής Αποκατάστασης και μετά. Μέχρι τότε, δυόμισι βιβλία δηλαδή, ήμουν απόλυτος στην τακτική “χειρόγραφο γράψιμο - απόλυτη ησυχία”. Επειδή όμως η Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση είχε μείνει πίσω χρονικά, από τον Νοέμβρη του 2015 ξεκίνησα να γράφω στον υπολογιστή και σχεδόν αμέσως θεώρησα αναγκαία τη μουσική συνοδεία. Το συγκεκριμένο βιβλίο «χτίστηκε» με jazz, Miles Davis, Stan Getz, Grover Washington Jr. και άλλους. Στους «Ανεπαρκείς καθώς και ράθυμους 2» έχω ξεκινήσει με κλασική soul της Motown και καλλιτέχνες όπως οι: Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes, Stevie Wonder, Temptations, Edwin Starr, Martha Reeves & Vandellas, Four Tops κ.α.

Τι θεωρείτε επιτυχία για έναν συγγραφέα;

Μόλις ένας συγγραφέας βάλει το τελευταία σημείο στίξης στο έργο του, κάνει την τελευταία διόρθωση και σιγουρευτεί ότι έδωσε το 100% για να συγγραφεί το βιβλίο όσο το δυνατόν αρτιότερο. Από κει και πέρα όσοι περισσότεροι καλοί αναγνώστες το αγαπήσουν και το εντάξουν στη βιβλιοθήκη τους, τόσο το καλύτερο.

Δημοσκόπηση

Διπλοπαρκάρετε το αυτοκίνητο σας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Φεβρουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Σάββατο, 16 Φεβ. 2019 - 07:23:22
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα Θοδωρή Καρανικόλα για την Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση Top of Page