Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΟ Γ. Γιαλούρης μιλά για τη σχέση επιστημονικής φαντασίας και κοινωνικών θεμάτων

Ο Γ. Γιαλούρης μιλά για τη σχέση επιστημονικής φαντασίας και κοινωνικών θεμάτων

GIALOURIS BIO-900Η επιστημονική φαντασία, το λογοτεχνικό είδος που υπηρετείτε, είναι γνωστό στην Ελλάδα περισσότερο από τις κινηματογραφικές ταινίες. Υπάρχει και αναγνωστικό κοινό;

Αναγνωστικό κοινό υπάρχει σε κάθε λογοτεχνικό είδος, το θέμα είναι αν αυτό συρρικνώνεται ή διευρύνεται. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται κυρίως το φάνταζι, το επικό φανταστικό και λιγότερο η επιστημονική φαντασία. Η λογοτεχνία απορροφά τα μηνύματα των καιρών, αφουγκράζεται τον κόσμο, εντοπίζει και αναδεικνύει τους προβληματισμούς που υφέρπουν μέσα στο κοινωνικό φαντασιακό. Τις δεκαετίες πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους σε κάθε επίπεδο. Η απειλή του πυρηνικού πολέμου όπως και το αφήγημα κάθε μεριάς που προπαγάνδιζε την υπεροχή της έναντι της άλλης, αποτελούσε γόνιμο έδαφος για την επιστημονική φαντασία για να οραματίζεται ουτοπίες ή να προειδοποιεί με δυστοπικές, μελλοντολογικές ιστορίες. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό, ωστόσο δεν πιστεύω ότι διανύουμε μία άγονη περίοδο στην επιστημονική φαντασία. Είναι απλά μία περίοδος μετάβασης σε έναν κόσμο πιο σύνθετο όπου το sci-fi θα έχει να ακόμα περισσότερα πράγματα να πει.

Πέρα όμως από το κοινό, υπάρχουν και συγγραφείς Έλληνες που μπορούν να υποστηρίξουν αντάξια προς τους ξένους τη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας;

Το αντάξια είναι μεγάλη κουβέντα! Εξαρτάται με τι το συγκρίνει κανείς. Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και η πρόσφατη ιστορία της δεν έχει βοηθήσει την ανάπτυξη της επιστημονικής φαντασίας, στον βαθμό που θα μπορούσε βέβαια. Τις δεκαετίες του 60, 70 όταν αλλού είχαν ήδη γραφτεί αριστουργήματα από συγγραφείς όπως οι Ντικ, Εφραίμοφ, Στρουγκάτσκι, Λεμ (και από πολλούς άλλους), στην Ελλάδα έγραφαν κάτι “περίεργοι” τύποι, συγγραφείς - ερευνητές του φανταστικού όπως ο Γιώργος Μπαλάνος. Φυσικά δεν ήταν περίεργοι, ήταν άνθρωποι πρωτοπόροι που ξέφευγαν από τις νόρμες του κοινωνικά αποδεκτού και έγραφαν υπέροχες ιστορίες. Στα βήματά τους βαδίζουμε εμείς οι νέοι συγγραφείς και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα βλέπουμε όλο και καλύτερες δουλειές που θα αξιοποιούν περισσότερο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Επί της ουσίας τώρα. Ποια είναι η υπόθεση του Little Girl Blue, που είναι το δεύτερο προσωπικό σας βιβλίο;

Το Little Girl Blue είναι ένα road trip στον Γαλαξία μας. Επικεντρώνεται στην προσπάθεια της ηρωίδας μας για να βρει τον πατέρα της, τον οποίο έχασε όταν ήταν μικρή εν μέσω μία απρόσμενης και βίαιης εισβολής. Ζει για πολλά χρόνια σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας μέχρι που αποφασίζει να αντισταθεί, να πάρει την τύχη στα χέρια της και να δραπετεύσει. Μέσα από το ταξίδι της ο αναγνώστης θα γνωρίσει φανταστικούς κόσμους, θα παρασυρθεί από την καταιγιστική δράση, θα γνωρίσει ένα πλήθος χαρακτήρων και θα είναι μάρτυρας συγκρούσεων όπου η λογική κονταροχτυπιέται με τα βαθύτερα ένστικτα ανθρώπων και εξωγήινων!

Να συμπεραίνουμε ότι πίσω από την κλασικού τύπου επιστημονική φαντασία, με το ταξίδι στο Διάστημα, τις περίεργες μορφές ζωής, την
εξελιγμένη τεχνολογία και τα σχετικά, υπάρχουν στο βιβλίο σας κοινωνικές διαστάσεις και προβληματισμοί ή μηνύματα προς τον αναγνώστη;

Νομίζω ότι από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης θα ανιχνεύσει τους προβληματισμούς και τα μηνύματα με τα οποία είναι εμποτισμένη η ιστορία. Οι συγκρούσεις δεν περιορίζονται στο διάστημα με τα διαστημόπλοια και τα όπλα ενέργειας. Επεκτείνονται σε ένα διαφορετικό πεδίο και σχετίζονται με τον τρόπο που διαχειρίζεται η εκάστοτε κυρίαρχη ιδεολογία την έννοια της προόδου. Τι σημαίνει πρόοδος; Ποιο είναι το τίμημα της προόδου; Είναι δυνατόν μεμονωμένες δράσεις να επηρεάσουν την εξέλιξη της ιστορίας ή αυτή είναι προδιαγεγραμμένη, κινούμενη προς μία προκαθορισμένη κατεύθυνση; Οι ήρωες ζυμώνονται με αυτά ερωτήματα, διαμορφώνονται από την εξέλιξη της ιστορίας και χωρίς να το γνωρίζουν διαμορφώνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τον κόσμο μέσα στον οποίο κινούνται.

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που σας έχουν επηρεάσει ή που διαβάσατε έργα τους και είπατε «πολύ καλό, θα ήθελα να το είχα γράψει».

Νομίζω ότι η έκφραση «θα ήθελα να το είχα γράψε»” κρύβει μέσα της ψήγματα ματαιοδοξίας. Δεν έχω νιώσει ποτέ έτσι. Σίγουρα ό,τι γράφω είναι επηρεασμένο από τα αναγνώσματά μου όπως και από τις εμπειρίες μου. Μου είναι δύσκολο όμως να αναγνωρίσω μία άμεση επιρροή. Δεν προσπαθώ να προσεγγίσω το συγγραφικό ύφος κάποιου συγγραφέα, τουλάχιστον δεν το κάνω συνειδητά. Ένα από τα στοιχήματα άλλωστε της συγγραφής είναι η διαμόρφωση ενός προσωπικού ύφους. Πρόσφατα ένας φίλος μου ανέφερε ότι το ύφος μου του θυμίζει Douglas Adams. Κι όμως, ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει ποτέ Douglas Adams! Θα αναφέρω ωστόσο κάποιους αγαπημένους συγγραφείς που τους απολαμβάνω ως αναγνώστης: Philip K. Dicκ, Ursulla Le Guin, Robert Musil, Thomas Mann, Νίκος Καζαντζάκης (ναι, οι τρεις τελευταίοι δεν είχαν ποτέ σχέση με την επιστημονική φαντασία!).

Εάν βάλετε σε μία ζυγαριά από τη μία πλευρά την απόλαυση της συγγραφής, δηλαδή να αφηγείστε μία ιστορία, και από την άλλη την
απόλαυση της ανάγνωσης, δηλαδή κάποιος να σας αφηγείται μία ιστορία, προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα;

Θα ήταν μία περίεργη ζυγαριά γιατί δεν θα μπορούσε να ισορροπήσει κάπου! Το διάβασμα και η συγγραφή είναι εκ πρώτης όψεως συγγενικές διεργασίες όμως δεν μπορώ να τις θέσω σε ευθεία σύγκριση γιατί τις αντιλαμβάνομαι ως δύο τελείως διαφορετικές δραστηριότητες. Το διάβασμα είναι όντως μία απόλαυση και αφιερώνω τόσο χρόνο σε αυτό σε βαθμό που προσπαθώ να το περιορίζω γιατί καμιά φορά οι μεγάλες αγάπες μετατρέπονται σε εμμονές! Ναι είμαι από εκείνους τους τύπους που διαβάζουν ακόμη και στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό! Από την άλλη το γράψιμο είναι μία φυσική διεργασία, όμως δεν προκύπτει έτσι εύκολα, αβίαστα. Είναι ένας εσώτατος κραδασμός που δεν αρκεί απλά να τον βγάλεις από μέσα σου και να τον εναποθέσεις στο χαρτί. Δεν παράγεις λογοτεχνία έτσι, ούτε αναπαύεσαι, τα λόγια επιστρέφουν πίσω και σε καταπίνουν. Χρειάζεται αυτό που έχεις μέσα σου να το δαμάσεις, να το σμιλεύσεις πριν το εξωτερικεύσεις διότι διαφορετικά βγαίνει κάτι άτεχνο, κάτι ξένο προς εσένα άρα και ξένο προς τον κόσμο στον οποίο απευθύνεσαι.

Τι να περιμένει ο αναγνώστης στο μέλλον από τον Γιώργο Γιαλούρη; Θα επιμείνετε στην επιστημονική φαντασία;

Θα συνεχίσω με την επιστημονική φαντασία ναι. Για την ώρα δεν την αντιλαμβάνομαι ως προθάλαμο για κάτι άλλο. Ωστόσο θα την αξιοποιήσω με διαφορετικό τρόπο. Η επόμενή μου δουλειά δεν θα έχει να κάνει με διαστημικές μάχες, εξωγήινους και τα συναφή. Μέσα από ένα σύνολο διηγημάτων ψηλαφίζω τις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον εργασίας του στις σύγχρονες πόλεις. Άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με πιο σκοτεινή διάθεση, ταλαιπωρώ τους χαρακτήρες μου με στόχο να αναδείξω τις αιτίες που τους οδηγούν στην αλλοτρίωση. Ερευνώ τους μηχανισμούς που τους μετατρέπει σε άβουλα όντα, καθοδηγούμενα μόνο από τις καταναλωτικές τους συνήθειες και από πλασματικές ανάγκες.

Και μια τελευταία ερώτηση, γενικού περιεχομένου. Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται στην πορεία; Αν και πιστεύω ότι θα μου πείτε ότι η
διαδικασία είναι περισσότερο σύνθετη...

Άλλοι θυμούνται τον εαυτό τους από μικρά παιδιά να γράφουν, ενώ άλλοι το ανακαλύπτουν στην πορεία. Όπως και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, είναι και αυτό θέμα γεωγραφίας. Ο τόπος που γεννήθηκες καθορίζει την μετέπειτα πορεία σου. Πόσοι και πόσοι άνθρωποι στον κόσμο θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει αριστουργήματα, αλλά δεν τους γνωρίσαμε ποτέ γιατί δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν γραφή και ανάγνωση. Όπως επίσης έχει θεμελιώδη σημασία το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλώνει ο συγγραφέας ή ο εν δυνάμει συγγραφέας. Μπορεί να υπάρχει το προ-υλικό μέσα του, αλλά να μην ενεργοποιηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί που θα το αξιοποιήσουν, ή να ενεργοποιηθούν πολύ αργά. Άλλοι γράφουν ένα έργο και δεν τους ενδιαφέρει να ξαναγράψουν, ή γράφουν μετά από πάρα πολύ καιρό όπως ο Walter M. Miller. Όπως και τόσα πράγματα στη ζωή, τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Δημοσκόπηση

Ποιες δράσεις ακτιβισμού θα κάνατε;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Πέμπτη, 20 Ιουν. 2019 - 01:17:07
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΟ Γ. Γιαλούρης μιλά για τη σχέση επιστημονικής φαντασίας και κοινωνικών θεμάτων Top of Page