Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την σκηνοθέτρια Έλλη Μερκούρη

Συνέντευξη με την σκηνοθέτρια Έλλη Μερκούρη

elli-merkouriΗ θεατρική ομάδα κωφών ιδρύθηκε το 2009. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η πορεία της μέχρι σήμερα ;

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα που αφουγκράζονται τις αισθήσεις της θεατρικής τέχνης, ξεγλιστράνε από τα εμπόδια επικοινωνίας και εξερευνούν, ανακαλύπτοντας τα όρια μέσα από τη τέχνη. Η ομάδα επιχειρεί μέσα από μια συστηματική ενασχόληση και έρευνα να μπορέσει να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση, χρησιμοποιώντας την νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια τέτοιου είδους μελέτη και εξάσκηση δεν είναι καθόλου εύκολη στην προσαρμογή της. Επιπλέον, μέχρι τώρα υπήρχε μάλλον μια δυσπιστία όσον αφορά το κατά πόσο είναι προσβάσιμη και πλήρως κατανοητή μια τέτοιου είδους παράσταση...αισθανόμαστε χαρούμενοι που έχει αλλάξει αυτή η οπτική και ο τρόπος σκέψης πάνω σε αυτά τα θέματα.

Η πολιτεία είναι αρωγός στο έργο της ομάδας ;

Έχουμε την χαρά και την τιμή να μας έχουν επιλέξει από το Υπουργείο Πολιτισμού για να λάβουμε μια από τις θεατρικές επιχορηγήσεις για το νέο έτος και το καινούργιο project που ετοιμάζουμε. Δεν αποτελεί το σύνολο των χρημάτων της παραγωγής, μα είναι μια καλή αρχή. Αν και διανύουμε δύσκολους καιρούς υπάρχουν φάροι ελπίδας...

Η ίδρυση της ομάδας συνέπεσε με την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η θέληση έχει μεγαλύτερη δύναμη από το χρήμα ;

Χωρίς κάποιον χορηγό ή χρηματοδότη...δεν έχω ιδέα πώς τα καταφέραμε και φτάσαμε μέχρι εδώ! Και μάλιστα δημιουργώντας εκείνα τα οποία επιθυμούσαμε...λύσεις υπάρχουν πάντα, αρκεί να θέλεις κάποιος να τις ανακαλύψει! Φυσικά με το ανάλογο κόστος, το οποίο όμως ισοσταθμίζεται με την χαρά της δημιουργίας!

Για ποιο λόγο επιλέξατε το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου» που θα ανέβει στο θέατρο Σταθμός;

Ο Μπουλγκάκοφ στο μυθιστόρημά του, αναδεικνύει την εποχή της γαλλικής κουλτούρας. Τοποθετεί στο κέντρο της δράσης την ζωή του μεγάλου συγγραφέα Μολιέρου. Σε αυτό το έργο, παρελαύνουν διάφοροι χαρακτήρες από καλλιτέχνες μέχρι βασιλιάδες! Εκτός από την συγκεκριμένη εποχή, με γοήτευε η εναλλαγή αυτών των χαρακτήρων και η λειτουργία του ηθοποιού, ο οποίος ερμηνεύει μέσα από έναν διαφορετικό υποκριτικό κώδικα, έχοντας μια διαφορετική γλωσσική λειτουργία, αλλά παράλληλα χρησιμοποιόντας στοιχεία παντομίμας, χορού, σωματικού θεάτρου, commedia dell’ arte και νοηματικής γλώσσας μαζί με φωνητική ερμηνεία!

Τη νοηματική γλώσσα θα μπορούσε κάποιος να την αποκαλέσει και θεατρική γλώσσα ;

Όπως ανέφερα ήδη, μέλημά μας να κατορθώσουμε να ανακαλύψουμε νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Η νοηματική γλώσσα είναι κατά βάση μια οπτική γλώσσα, η οποία εμπεριέχει ισχυρά το στοιχείο της έκφρασης, από αυτή την άποψη είναι ίσως η πιο εκφραστική γλώσσα και είναι δυνατόν να μπορέσει κανείς να ανακαλύψει την ομορφία αυτής της γλώσσας επάνω στην θεατρική σκηνή.

Σαν σκηνοθέτης της παράστασης ποια είναι τα στοιχεία της ομάδας που επιδιώκετε να βγάλετε προς τα έξω ;

Η επιθυμία μου είναι, η ομάδα να μπορεί να ταξιδεύει στον κόσμο των καταστάσεων που ορίζουν τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του ή με τη φύση του ή με τις σχέσεις του ή με τους συνανθρώπους του. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, να μπορεί να μεταδώσει στους θεατές την αίσθηση μίας ξεχωριστής εμπειρίας, την οποία μπορούν να μοιραστούν από κοινού κωφοί και ακούοντες θεατές. Σκοπός της ομάδας είναι να "ενώσει" τους δυο αυτούς φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους, μα και τόσο οικείους μέσο της τέχνης του θεάτρου.

Δημοσκόπηση

Διπλοπαρκάρετε το αυτοκίνητο σας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Φεβρουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Κυριάκη, 17 Φεβ. 2019 - 14:07:31
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την σκηνοθέτρια Έλλη Μερκούρη Top of Page