Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη του ηθοποιού Νικόλα Βαγιονάκη

Συνέντευξη του ηθοποιού Νικόλα Βαγιονάκη

2773-900Μιλήστε μας για το νεό σας θεατρικό project που έχει τίτλο «Wilson & Wilson» βασισμένο στο έργο του ‘Εντγκαρ Άλαν Πόε.Τι διαπραγματεύεται?

Ένα θεατρικό ταξίδι μύησης μέσα απ' το φαντασιακό κόσμο των παραισθήσεων του ήρωα, όπου η αλήθεια και η πραγματικότητα μπερδεύονται και αποκωδικοποιούνται μέσα από την ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα του. Πρόκειται για ένα mind game που προβάλλει πάνω στο δημιούργημα του σωσία, τις ενοχές. τους φόβους, την παράνοια και τις ψευδαισθήσεις.
Στο αφήγημα αυτό που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1839, διακρίνουμε αυτοβιογραφικά στοιχειά, από τα σχολικά χρόνια του Εντγκαρ Άλαν Ποε, που ερωτοτροπούσε συνεχώς, με την κατάθλιψη, την τρέλα και την αυτοκτονία. Ένα θεατρικό project όπου η κίνηση και ο λόγος λειτουργούν ισοδύναμα αποτελώντας τον κορμό της ιδιαίτερης προσωπικότητας αυτού του ιδιόμορφου πλάσματος.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχολείτε μ’ ένα τέτοιο θεατρικό εγχείρημα?
Μετά τον Kafka την νέα θεατρική μου δουλειά ακολουθεί ο Poe, δυο συγγραφείς ορόσημα για την παγκόσμια λογοτεχνία με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, ιδιοφυείς, ιδιόρρυθμοι, ιδιαίτεροι, παρεξηγημένοι και εκτιμημένοι μετά τον θάνατο τους γιατί ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αμύνθηκε, αντιστάθηκε και καυτηρίασε ένα σύστημα που επιβάλει συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αυτός λοιπόν ο αλλόκοτος, φανταστικός μυστηριώδης, ονειρικός και σχεδόν παράλογος κόσμος του Ποε με ταξίδεψε, με απογείωσε, με προβλημάτισε, με προκάλεσε να ενταχθώ και να διεισδύσω μέσα από το έργο Wilson & Wilson σε αυτό το μαγικό παιχνίδι των αισθήσεων και του νου.

Αν και το αφήγημα, στο οποίο στηρίζεται η παράσταση, γράφτηκε το 1839 βλέπετε να υπάρχουν ομοιότητες που αγγίζουν το σήμερα?
Μιλάμε για έναν διαχρονικό και ιδιοφυή συγγραφέα που θέτει διαχρονικά ερωτήματα και προβληματισμούς καθότι επεξεργάζεται τόσο βαθιά την ανθρωπινή ψυχολογία και υπόσταση και κατανοώντας ότι οι τάσεις και οι επιρροές του ανθρωπίνου είδους και μιας οριοθετημένης κοινωνίας επαναλαμβάνεται.

Αυτές οι ομοιότητες στη συγχρονη κοινωνία μας έχουν αμβλυνθεί?
Οι συνθήκες αλλάζουν αλλά οι ανάγκες και η ουσία παραμένουν πανομοιότυπες.

Είναι ομοιότητες που τις συναντάμε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου?
Φυσικά, και ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε λαού δημιουργούνται οριοθετήσεις και η επεξεργασία των προβλημάτων διαφέρει.

Γιατί ο συγγραφέας Έντγκαρ Άλαν Πόε χαρακτηρίζεται συγγραφέας του αλλόκοτου? Επειδή αλλόκοτο μπορεί να θεωρηθεί ό,τι δεν αντιλαμβάνεται ένας κοινός νους?
Προφανώς, γιατί οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη για να νιώσουν ασφάλεια να δίνουν μια απάντηση λογική ίσως μερικές φορές αφελή προκειμένου να βαδίσουν σε γνώριμα, αναγνωρίσιμα και βολικά ύδατα.

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

ΝΑΙ - 51.2%
ΟΧΙ - 46.9%
Δεν ξέρω/δεν απαντώ - 1.9%

Συνολικές ψήφοι: 209
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 30 Απρ 2019 - 00:00
 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Κυριάκη, 26 Μαΐου 2019 - 01:06:26
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη του ηθοποιού Νικόλα Βαγιονάκη Top of Page