Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Άγγελο Χατζά

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Άγγελο Χατζά

AGGELOS-XATZASΠώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μεταφορά του βιβλίου του Μένη Κουμανταρέα «Βιοτεχνία υαλικών» στο θέατρο;

Ομολογώ ότι οι Έλληνες πεζογράφοι άργησαν να μπουν στα διαβάσματα μου. Με το Γιώργο Ιωάννου στην αρχή και το Μένη Κουμανταρέα στη συνέχεια, μαγεύτηκα από την ιδιαίτερη ματιά τους, φωτίστηκε αλλιώς η ελληνική πραγματικότητα, η δική μου εμπειρία στη ζωή. Η «Βιοτεχνία Υαλικών» είναι ένα πολύ γερά δομημένο έργο. Οι άνθρωποι αυτοί στην Αθήνα του 74, είναι τόσο ανάγλυφοι και γοητευτικοί, συνδέονται μαζί μας με δεσμούς αίματος. Είναι η οικογένεια μας. Αυτόματα η θεατρική απόδοση, η ιδέα της, σχηματίστηκε εκεί.

Υπήρξαν δυσκολίες κατά τη δραματουργική επεξεργασία του έργου; και ποιες;

Δεν υπάρχουν πολλοί διάλογοι στο έργο. Είναι στο μεγάλο του μέρος αφηγηματικό. Τη δυσκολία μας την είχε επισημάνει και ο ίδιος ο Κουμανταρέας. Μας είχε μάλιστα παροτρύνει να δοκιμάσουμε να πάρουμε δικές μας πρωτοβουλίες. Ήταν κι αυτό μέρος της γενναιοδωρίας του. Ακόμη έπρεπε να συμπυκνώσουμε, να κάνουμε επιλογές, ν’αφαιρέσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι κρατήσαμε τη ζωντάνια των ηρώων, τη συνέχεια της πλοκής, την κλιμάκωσή της.

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας στην παράσταση και συστήσετε μας και τους υπόλοιπους ήρωες του έργου.

Ο Βλάσης Ταντής, έρχεται από μια αστική, δεξιά οικογένεια. Ο έρωτας και ο γάμος με τη Μπέμπα, είναι η θρυαλλίδα. Έχει μια ταλάντωση ανάμεσα στην αφηρημάδα και την οξύτητα στο πνεύμα του. Διαβάζει Ροβινσώνα Κρούσο. Έχει ιστορικό νευροπάθειας. Οι δυσκολίες και φυσικά η περσόνα και το όραμα της γυναίκας του, θα τον συντρίψουν και θα τον λυτρώσουν μαζί. Η Μπέμπα Ταντή, την αποδίδει η Αργυρώ Λογαρά, είναι μια γυναίκα φωτιά και ταυτόχρονα μια καθημερινή γυναίκα. Κομμουνίστρια. Διαβάζει (ή διάβαζε) Μάρξ και Ρομάντσο. Θα παίξει πολλές φορές σαν άντρας κρατώντας και τη λαμπερή θυληκότητά της. Οι δυό εργένηδες, οι φίλοι, είναι ο Βάσος Ραχούτης, τον αποδίδει ο Γιάννης Νικολάου, και ο Σπύρος Μαλακατές, τον αποδίδει ο Διονύσης Ποταμίτης. Είναι το κωμικοτραγικό ντουέτο των λούμπεν ανθρώπων στο τοπίο της Αθήνας των προσδοκιών και των ματαιώσεων. Κρύβουν τις τρύπες από τα φτωχικά τους πουκάμισα, θαυμάζουν τους Ταντήδες, κάνουν μαζί τους μια παράδοξη φιλία, ονειρεύονται τσαλαβουτώντας τα πόδια τους και το μυαλό τους στο χάος.

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία της παράστασης; Παρουσιάζεται για τρίτη φορά σε διαφορετικό χώρο.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε προσωπική μας υπόθεση το έργο και την πορεία των ηρώων. Όταν αυτό επιτυγχάνεται, όταν γίνεται αυτή η σύνδεση, αυτόματα αγγίζει το κοινό, το αφορά, γίνεται η επικοινωνία. Ελπίζουμε να το καταφέρουμε και σ’αυτές τις παραστάσεις του Ιουλίου, στο Βρυσάκι, στην Πλάκα, όπου για πρώτη φορά θα παίξουμε με ανοιχτό ουρανό πάνω μας. Και στο έργο εξάλλου, τα γυαλικά στο τέλος τα φαντάζεται η Μπέμπα, να κάνουνε μια μαγική πομπή στον ουρανό.

Οι ήρωες του Κουμανταρέα είναι οικείοι σαν ήρωες? Μπορούμε να τους συναντήσουμε στη σημερινή Αθήνα?

Όλο αυτό που ζήσαμε με την κρίση είναι κάτι σαν ιστορικό χάσμα. Στο έργο βέβαια το χάσμα είναι η χούντα. Μια μαύρη τρύπα ασφυξίας. Και σήμερα πασχίζουμε ν’αφήσουμε τη ζωή να κυλήσει. Λιγάκι πιο ελεύθερα. Ίσως να είναι μια μοιραία ανθρώπινη εμπειρία. Και τότε και τώρα. Άνθρωποι να παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Να ζήσουν τους έρωτές τους. Στην Πειραιώς, στην Ιερά οδό, στην Βικτώρια, στην Αθηνάς. Κι ας άλλαξαν λιγάκι τα τοπία.

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 16 Ιουλ. 2019 - 20:22:30
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Άγγελο Χατζά Top of Page