Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της σκηνοθέτριας-ηθοποιού Έλλη Μερκούρη

Συνέντευξη της σκηνοθέτριας-ηθοποιού Έλλη Μερκούρη

elli-merkouriΜιλήστε μας για τη θεατρική ομάδα κωφών, “Τρελά Χρώματα”, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δραστήρια. Με ποιον τρόπο δουλεύετε και πως αποφασίζετε το ρεπερτόριό της?

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Η Ομάδα επιχειρεί – μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση – να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Το κάθε μέλος της Ομάδας, φέρνει τις δικές του καλλιτεχνικές δεξιότητες, αφουγκράζοντας τον χώρο του θεάτρου με τις αισθήσεις του, και παραμερίζοντας τα εμπόδια της γλωσσικής επικοινωνίας, αφου προσεγγίζει την τέχνη του θέατρου μέσα από κόσμο και την γλώσσα των κωφών. Μια από τις ενασχολήσεις της Ομάδας, αφορά και στο Αρχαίο Δράμα, γιατί σχετίζεται με τον σύγχρονο άνθρωπο που βιώνει στις μέρες μας πολύ πιο έντονα μια ηθική και πνευματική κόπωση, η οποία ίσως τελικά και να προϋποθέτει την ψυχική και κοινωνική του ωρίμανση.

Σε λίγες ημέρες θα δούμε τις Τρωάδες στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, που ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης. Αλήθεια, η αρχαία τραγωδία παίρνει άλλη διάσταση στη νοηματική?
Στην παράσταση συμμετέχουν πέντε κωφοί καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος και την Νοηματική Γλώσσα, και 5 ακούοντες ερμηνευτές (οι οποίοι «δανείζουν» την φωνή τους) για να μας μεταφέρουν στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων και συγκρούσεων. Οι δυο διαφορετικοί γλωσσικοί κώδικες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται προδίδουν στη σκηνική δράση την αίσθηση μίας πρωτόγνωρης θεατρικής εμπειρίας. και ένα ξεχωριστό θέαμα που απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές.
Συγκεκριμένα, στις Τρωάδες, η σημασία του "ξένου" προσεγγίζεται ως προς την διαφορετικότητα της ίδιας της γλώσσας που μιλούσαν οι Τρώες σε σχέση με τους Έλληνες. Αυτη η διαφορετικότητα στη γλώσσα, παραλληλίζεται στο έργο μας με την χρήση της νοηματικής τόσο από τους κωφούς, όσο και από τους ακούοντες ηθοποιούς, ως εργαλείο επικοινωνίας σε σχέση με τον προφορικό λόγο που χρησιμοποιούν κατά βάση οι ακούοντες.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται? Οι Τρωάδες υπάρχουν ανάμεσα μας?
Θεωρώ ότι το ζήτημα του πολέμου, το οποίο διαπραγματεύεται τόσο περίτεχνα ο Ευριπίδης, υφίσταται πάντοτε στις ανθρώπινες ζωές και δεν υπάρχει πιο διαχρονικό θέμα. Ο Γιάννης Ρίτσος σ’ ένα πρόλογο για τις Τρωάδες αναφέρει ότι: «ο Τρωϊκός πόλεμος αποτελεί ένα πολυχρησιμοποιημένο, αλλά και προστατευτικό άλλοθι κι ένας τρόπος να δωθεί διαχρονική έκταση και σημασία σ’ ένα "ευπαθές" συγκεκριμένο γεγονός που η άμεση αναφορά στην επικαιρότητά του, θα το καθιστούσε επικίνδυνο στην αισθητική του πραγμάτωση».

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στις παραστάσεις σας?
Κάθε παράσταση αποτελεί ένα συλλογικό καλλιτεχνικό έργο και ένα ξεχωριστό θέαμα που απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές και δημιουργεί την αίσθηση μίας πρωτόγνωρης θεατρικής εμπειρίας.

Η ελληνική πολιτεία είναι αρωγός της προσπάθεια σας και πως μία τέτοια ομάδα μπορεί να ξεπερνάει τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση?
Αποτελεί τιμή και ιδιαίτερη χαρά για εμάς, το γεγονός ότι επέλεξαν από το Υπουργείο Πολιτισμού να μας δώσουν την θεατρική επιχορήγηση. Μια σημαντική βοήθεια για εμάς, παρ’ όλο που τα έξοδα της παραγωγής είναι πολύ περισσότερα. Εδώ, οφείλω να αναφέρω την πολύτιμη βοήθεια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, χωρίς την οποία η παράσταση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί...Μας στήριξε, μας πίστεψε...και είναι σημαντικό να αποδίδουμε στους ανθρώπους τη γενναιοδωρία και την βοήθεια που μας έδωσαν...

Επόμενα σχέδια?
Η Ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε ξεκούραση μετά από αυτή την εξαντλητική περίοδο των προβών...θα γεμίσει μπαταρίες και θα εποστρέψει δριμύτερη! Μείνετε συντονισμένοι....!

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 16 Ιουλ. 2019 - 20:46:38
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της σκηνοθέτριας-ηθοποιού Έλλη Μερκούρη Top of Page