Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της σκηνοθέτριας - ηθοποιού Στέλλα Κρούσκα

Συνέντευξη της σκηνοθέτριας - ηθοποιού Στέλλα Κρούσκα

krouska-900Για τη φετινή θεατρική περίοδο σας βλέπουμε να σκηνοθετείτε 2 έργα στο studio Μαυρομιχάλη. Πώς αποφασίσατε να έχετε μια τόσο έντονη σκηνοθετική παρουσία;

Καταρχήν, οι δύο σκηνοθεσίες το ίδιο χρονικό διάστημα, προέκυψαν λόγω αλλαγών στον προγραμματισμό του θεάτρου. Ευτυχώς οι πρόβες έγιναν το καλοκαίρι και ήμουν απαλλαγμένη από πολλές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Φαίνεται πως αυτή η εποχή, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τις διακοπές τους, για μένα είναι πολύ δημιουργική.
Πάντως πολύ σημαντικό ρόλο γι΄αυτήν την απόφαση, έπαιξαν τα κείμενα και η συνεργασία με τους συγκεκριμένους ανθρώπους.
Δεν ξέρει φυσικά ποτέ κανείς τι υποδοχή θα έχει από το κοινό μια παράσταση, αλλά τουλάχιστον η διαδικασία της πρόβας ήταν ουσιαστική.

Πείτε μας λίγα λόγια το έργο του Τόρστεν Μπουχσταινερ «Nordost».
Το «Nordost» αναφέρεται σ΄ ένα πραγματικό γεγονός: Το 2002, 42 Τσετσένοι εισέβαλαν σ΄ ένα θέατρο στην Μόσχα και κράτησαν ομήρους 850 άτομα. Η ομηρία κράτησε 57 ώρες και στοίχησε τη ζωή σε 170 ανθρώπους.
«Η επιχείρηση διάσωσης ήταν επιτυχής, λένε οι μυστικές υπηρεσίες. Ήταν μια αιματοχυσία λένε οι σχολιαστές.»
Μέσα από τα μάτια 9 γυναικών παρακολουθούμε το γεγονός και ταυτόχρονα τις προσωπικές τους ιστορίες: πώς ήταν οι ζωές τους πριν, πώς βίωσαν αυτήν την τραγωδία και πώς συνέχισαν τη ζωή τους μετά.

Πείτε μας λίγα λόγια και για το έργο της Άννας-Διονυσίας Γιαννοπούλου «Τέσσερις τετάρτου».
Μια καταξιωμένη ηθοποιός δίνει συνέντευξη σε μια νέα δημοσιογράφο. Κατά την διάρκεια αυτής της συνέντευξης βλέπουμε να παρουσιάζονται ρωγμές στη ζωή αυτής της τόσο δυναμικής και σίγουρης γυναίκας. Ρωγμές, που οφείλονται στην παρουσία της συγκεκριμένης δημοσιογράφου. Ακολουθούν ανατροπές, που δεν θέλω ν΄ αποκαλύψω, για να φτάσουμε στο τέλος να δούμε την εύθραυστη ισορροπία της ηθοποιού να ανατρέπεται και το ρόλο της δημοσιογράφου ν΄ αποκαλύπτεται.

Και στις δύο παραστάσεις πρωταγωνιστούν μόνο γυναίκες και η σκηνοθέτης είναι επίσης γυναίκα... είναι γυναικεία υπόθεση αυτές οι παραστάσεις; Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στα δύο έργα;
Το κοινό στα δύο έργα είναι ότι πρωταγωνιστούν γυναίκες. Όμως εστιάζουν διαφορετικά σ΄ αυτές.
Στο «Nordost», 3 διαφορετικές γυναίκες, μια Τσετσένα μουσουλμάνα, μια Ρωσίδα θεατής και μια Λετονή γιατρός αναπτύσσουν μια εντυπωσιακή δυναμική, μεγαλύτερη από αυτή των αντρών που τις περιβάλουν, και καταφέρνουν να επιβιώσουν.
Στο «Τέσσερις Τετάρτου», βλέπουμε πως οικογενειακές, κοινωνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις μπορούν να συντρίψουν μια εύθραυστη προσωπικότητα.

Βλέπουμε πολύ συχνά να ανεβαίνουν σε κάθε θεατρικό χώρο αρκετές παραστάσεις. Αυτό πιστεύετε βοηθάει το θέατρο; Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτή που θα πει πόσες παραστάσεις πρέπει ν΄ ανεβαίνουν και ποιοι πρέπει να κάνουν θέατρο.
Αυτό που βλάπτει το θέατρο είναι οι αρπαχτές και οι προχειρότητες. Αν μια παράσταση έχει φτιαχτεί με κόπο, με ώρες δουλειάς, με ώρες έρευνας και πραγματικό ενδιαφέρον για το έργο, σε όποιο είδος κι αν ανήκει, ας την δει το κοινό κι ας αποφασίσει αν αξίζει.
Στο studio Μαυρομιχάλη φέτος, δώσαμε πολύ χώρο στα νέα ελληνικά κείμενα. Πιστεύω πως μόνο έτσι θ΄ αναπτυχθεί η Ελληνική δραματουργία και τέλος πάντων δεν καταλαβαίνω γιατί ανεβαίνουν τόσα ξένα έργα ήσσονος σημασίας.

Εκτός από τις δύο παραπάνω σκηνοθεσίες, θα σας δούμε και σαν ηθοποιό στον «Εχθρό του Λαού» του Ίψεν. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας.
Στον «Εχθρό του λαού έχω τον ρόλο του Δημάρχου. Έναν αντρικό ρόλο, που ο σκηνοθέτης μας Φώτης Μακρής θέλησε να παιχτεί από γυναίκα. Συμβαδίζει καλύτερα με μια πιο σύγχρονη ματιά στο έργο και ταυτόχρονα έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις σε ρόλο κατεστημένης εξουσίας μια γυναίκα. Όσο δουλεύω πάνω στον ρόλο, είμαστε σε πρόβες ακόμα, τόσο πιο πολύ σιγουρεύομαι ότι η εξουσία διαβρώνει ανεξαιρέτως φύλου.

Δημοσκόπηση

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι:

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Τετάρτη, 16 Οκτ. 2019 - 03:38:26
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της σκηνοθέτριας - ηθοποιού Στέλλα Κρούσκα Top of Page