Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα

Costas-Zapas-900Το αριστουργηματικό θεατρικό έργο «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίη, στις 9 μμ, στον Τεχνοχώρο Cartel (Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνας- τηλ. 693 989 8258). Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Κώστα Ζάπα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά διεθνώς θεατρικά έργα του Κολτές, o οποίος ανανέωσε όσο κανείς το σύγχρονο Γαλλικό και διεθνές θέατρο.
Μιλήσαμε με τον Κώστα Ζάππα

- Πάνω στη σκηνή βρίσκουμε δύο: τον Ντήλερ και τον Πελατή, σε ένα διάλογο. Είναι ένας φιλοσοφικός διάλογος, μια μονομαχία λόγου και επιχειρημάτων για το δίκαιο του καθενός, ή ένα παζάρι για το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος, ένα κωμικό παιχνίδι πάνω στην έννοια της Αγοράς, που θα φτάσει μέχρι τα πρόθυρα του πολέμου;

«Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή, με εκλάμψεις φωτός και σκότους. Είναι σαν την έννοια του καλού και του κακού που επικρατεί και που τείνουμε να απαλλαγούμε από αυτήν και δικαίως, μια και ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να είναι και καλός και κακός, ανάλογα με τις συνθήκες. Όπως η φωτιά που μπορεί να μας ζεστάνει ή να μας κάψει. Πράγματι, έχει δίκιο ο Κολτές να μιλάει για κωμικό παιχνίδι, γνωρίζοντας βέβαια πως το βαθιά κωμικό είναι ακόμα πιο βαθιά τραγικό. Τι νόημα έχει όλη αυτή η βία και η αυτοκαταστροφή στην ανθρώπινη πορεία όταν υπάρχει η θνητότητα; Ως είδος εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε και από τα πιο πετυχημένα. Η τωρινή κυριαρχία μας είναι εφήμερη. Ο Μαρξ μας είχε προειδοποιήσει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αναφερόμενος βέβαια σε τραγικά γεγονότα τα οποία επαναλαμβάνουμε αρνούμενοι να κατανοήσουμε και να εξελιχθούμε.»

- Η γλώσσα του Κολτές είναι ένα όπλο; Και ποιός είναι ο στόχος;

«Μα φυσικά, μια και το ασυνείδητο είναι δομημένο ως γλώσσα και οι περισσότερες από τις πράξεις μας δεν είναι συνειδητές. Άρα εξαρτόμαστε από όλους τους ψυχολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους παράγοντες που μας καθόρισαν από την γέννησή μας και που θα παίξουν τον κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξή μας. Αν λοιπόν κατανοείς την γλώσσα αποκτάς μια γνώση που είναι σίγουρα ένα κυρίαρχο όπλο για την ζωή μας. Η γλώσσα είναι πολιτισμός, κι ο πολιτισμός είναι που σε κάνει να στέκεσαι σε ένα μουσείο απέναντι σε έναν πίνακα αμύθητης αξίας και μην τον καταστρέφεις. Αυτό το αόρατο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον πίνακα είναι ο πολιτισμός και έχει τόση δύναμη, που δεν θα έφταναν όλες οι δυνάμεις καταστολής για να αποφύγουμε την καταστροφή του πίνακα αν δεν υπήρχε.»

- Τα δύο αυτά πρόσωπα εκφράζουν δύο απόψεις για τη ζωή εντελώς αντίθετες. Η απόσταση ανάμεσα στα δυο πρόσωπα είναι τόσο μεγάλη, που τελικά τι μένει; Η διπλωματία της γλώσσας; Κάτι που το βιώνει έντονα ο σύγχρονος άνθρωπος;

«Δεν υπάρχει διπλωματία στις μέρες μας, διότι απαιτεί διάλογο, δηλαδή πολιτισμό. Η έννοια του πολιτισμού όμως είναι μια επινόηση πολύ πρόσφατη, μόλις μερικών χιλιάδων ετών, σε αντίθεση με τα ένστικτα των ανθρώπων που αν υποθέσουμε ότι προερχόμαστε από το πρώτο κύτταρο είναι δισεκατομμυρίων ετών. Ο πολιτισμός δεν έγινε κατανοητός ακόμα από το σύνολο της ανθρωπότητας, κι αν αυτό δεν συμβεί είμαστε καταδικασμένοι. Φυσικά κάποια πράγματα συνέβησαν μέσα στους αιώνες. Για παράδειγμα δεν ζούμε πια στους τέσσερις τοίχους μιας σπηλιάς, αλλά στους ανάλογους ενός διαμερίσματος. Ή δεν κυνηγάμε για να τραφούμε, αλλά αγοράζουμε την τροφή μας από τα ράφια, ή δεν ανάβουμε φωτιά, αλλά ζεσταινόμαστε με πιο σύγχρονο τρόπο. Όμως αυτό είναι αρκετό; Ο μάγος της φυλής συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα, με τη μορφή ενός πολιτικού ηγέτη, ή ενός θρησκευτικού ηγέτη, που τον ακολουθούμε με τον ίδιο τρόπο, πιστεύοντας στα ίδια ταμπού και τοτέμ.»

- Μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα δύο πρόσωπα δεν έχουν πλέον ούτε αυταπάτες, ούτε πίστη, αλλά ασύλληπτες φιλοδοξίες και τρελές ελπίδες, αφού εκφράζουν τη βάση του δυτικού πολιτισμού που δεν είναι άλλο από τη συναλλαγή, η οποία προϋποθέτει εξουσία και εξουσιαζόμενο, εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενο;

«Κάθε πολιτισμός ανατέλλει με μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον και την ανθρωπότητα, αλλά δύει γιατί προσκρούει στα ένστικτα. Δεν αρκεί ένας βασιλιάς ή εκατό εξουσιαστές και πρέπει κάποτε να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε και την δική μας συμμετοχή. Ο Μπρέχτ δεν φοβόταν την τίγρη, διότι ξέρεις ότι ένα άγριο ζώο θα σου επιτεθεί κι έτσι έχεις την πιθανότητα να προφυλαχτείς. Φοβόταν όμως τους κοριούς, που παρότι είναι πολλοί δεν φαίνονται και δεν τους υπολογίζεις και μπορούν έτσι να σου μολύνουν το αίμα και να πεθάνεις.»

- Ο Κολτές έλεγε: «Γράφω και νιώθω καλά όταν γράφω, έστω κι αν αυτό είναι σκληρό, έστω κι αν είναι καταναγκαστικό. Απορρέουν απ' αυτό μεγάλες στιγμές απόλαυσης». Στην σκηνοθετική ανάγνωση του έργου νιώσατε το ίδιο συναίσθημα;

«Ο δημιουργός μετατρέπει την καθημερινότητα σε κάτι το επικό, ή αν θέλετε πιο απλά, παίρνει το αόρατο και το κάνει ορατό για τον υπόλοιπο κόσμο. Με αυτήν την έννοια ο Κολτές ως μεγάλος δημιουργός αναζητούσε το υπερβατικό, το ένθεο. Δεν έχει καμία σημασία ο καταναγκασμός ή η απόλαυση, μια και τα μεγάλα έργα μένουν, δηλαδή, καταργούν την θνητότητα, την υπερβαίνουν. Κανείς δεν θα νοιαστεί πως θα περάσει την ζωή του ένας δημιουργός, ευτυχής ή δυστυχής, διότι αυτό που περιμένουμε από εκείνον είναι αυτό που μένει.»

Συντελεστές:
Συγγραφέας Μπερνάρ-Μαρί Κολτές
Σκηνοθεσία Κώστας Ζάπας
Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνικά – κοστούμια Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί Μιχάλης Μπούρης
Βοηθός παραγωγής Ελλη Τσιτσιπά
Sound design Ηλίας Φλάμμος
Φωτογραφίες Στέφανος Κοσμίδης
Σχεδιασμός αφίσας: Βασίλης Τίκος

Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Γεωργαλάς, πρωταγωνιστής του Πατρίς Λεκόντ στην ταινία «Το κορίτσι στην γέφυρα» με τους Βανέσα Παραντί και Ντάνιελ Οτέιγ και ο νεαρός ηθοποιός Θάνος Κώτσης.

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μμ
Διάρκεια: 75΄

Τιμές εισιτηρίων:
12 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ για ανέργους.
Προπώληση: www.viva.gr

Δημοσκόπηση

Ποιες δράσεις ακτιβισμού θα κάνατε;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Πέμπτη, 20 Ιουν. 2019 - 01:36:12
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα Top of Page