Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ηθοποιό-στιχουργό Σόνια Πουλή

Συνέντευξη με την ηθοποιό-στιχουργό Σόνια Πουλή

sonia-pouli-900Η “κακιά πεθερά” στην επιτυχημένη παράσταση “Ένας ράφτης για τις κυρίες” μιλά στο Independent για την πολυμορφικότητα του καλλιτέχνη και τη στροφή στο θέατρο, την εποχή της κρίσης.

Ηθοποιός ή στιχουργός ;

Θα συμπλήρωνα και το ή ''ζωγράφος''. Πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης είναι πολυμορφικός ή πολυεργαλείο, ακόμα κι αν δεν το έχει ανακαλύψει στο απόλυτο. Επομένως δεν μπορώ να ξεχωρίσω τι αγαπώ περισσότερο, διότι μέσα από τις τρεις αυτές τέχνες εκφράζομαι στο απόλυτο μου.Ειδικά αυτήν την εποχή που μπορώ να τα κάνω όλα μαζί, συνδυαστικά.

Τι σας ωθεί να γράψετε στίχους;

Τις περισσότερες φορές τίποτα συγκεκριμένο ή βιωματικό. Θα το πω όπως εγώ το βιώνω αυτό που μου συμβαίνει όταν γράφω στίχους. Ξαφνικά ανοίγει ένα συρτάρι του μυαλού μου και από μέσα του ξεπηδά ένας χείμαρρος μιας ιστορίας κάποιου ανθρώπου ή γεγονότος και εγώ τρέχω (στην κυριολεξία ) να βρω χαρτί και μολύβι . Θυμάμαι κάποια Τετάρτη απόγευμα, βρισκόμουν στο τρένο - δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την ημέρα, γιατί δεν είχα μαζί μου ως τότε χαρτί και στυλό - με αποτέλεσμα να χάσω εντελώς τα λόγια από τον μοναδικό μου μέχρι και σήμερα στίχο, που με συγκίνησε σε βαθμό να ανατριχιάσω με όσα σκέφτηκα . Το έχω πάθει αυτό με πολλά τραγούδια ή με ποίηση που έχω ακούσει ή διαβάσει, αλλά με κανένα άλλο δικό μου! Από τότε έχω σε ετοιμότητα ένα μικρό σημειωματάριο και ένα επίσης μικρό στυλουδάκι. Επίσης κάποιες άλλες φορές, μια λέξη που σκέφτηκα ή άκουσα, με κάνει να ξεκινήσω μια φανταστική ιστορία και όλο αυτό το ολοκληρώνω σε τραγούδι ή ποίηση.

Ποιος στίχος σας εκφράζει περισσότερο;

Ολόκληρο το τραγούδι και κάθε στίχος του ''We are the World''. Και από δικούς μας στιχουργούς, μου βάζετε δύσκολα γιατί λατρεύω πολλούς και πολλά τραγούδια. Νομίζω ότι ο ''ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΣ'' , σε στίχους του τεράστιου Λευτέρη Παπαδόπουλου με εκφράζει μέχρι και σήμερα, δίχως τον ανταγωνισμό κάποιου άλλου.

Στο θέατρο ή στη ζωή θέλετε να παίξετε το ''ρόλο της ζωής σας'';

Νομίζω ότι το πλέον πιο πιθανό , είναι να το επιτύχω αυτό στο θέατρο. Διότι στη ζωή, άσχετα με το τι θέλω εγώ, έχει ''εκείνη '' έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, για κάθε άνθρωπο. Οπότε συμβιβάζομαι, με το να είμαι κομπάρσος ''της'' , γνωρίζοντας ότι το σενάριο είναι πρωτότυπο και γραμμένο για τον κάθε έναν μας, ξεχωριστά!

Τα τραγούδια ή το θέατρο έχουν ''πέραση'' σήμερα; Και γιατί;

Νομίζω ότι το ''σήμερα'' δεν επηρεάζει τις ανάγκες του τρόπου διασκέδασης του κόσμου. Απλά οι συνθήκες, αποτρέπουν τις ανάγκες εκάστου.
Το ''ψαλίδι'' στον χώρο της τέχνης -στην παρούσα εποχή που ζούμε- το κρατούν και οι καλλιτέχνες και το κοινό. Πιστεύω ότι , είναι και αυτό μέσα στα επακόλουθα μιας εποχής, όπου νοσούσε ''ηθικά'' σε διάφορους τομείς.
Όπως όλοι , έτσι και εγώ ελπίζω και εύχομαι , στην ταχεία ''ανάρρωση'' της. Αλλά παρατηρώ με μεγάλη μου χαρά ότι, στα χρόνια της οικονομικής μας συντριβής - κρίσης, ο κόσμος αναζητά περισσότερο το θέατρο. Και πως το εξηγώ εγώ αυτό; θα σου πω. Με κυρίως, δύο τρόπους. Ο ένας γιατί, η προ- κρίσεως εποχή, μας κρατούσε όλους πολύ απασχολημένους με τον ''αγώνα '' της ''οικοδομής'' περιουσιακής απόλαυσης και λιγότερο πνευματικής ικανοποίησης. Με λίγα λόγια δεν έμενε χρόνος να σκεφτεί κανείς, αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας του νου και της διασκέδασης του , ίσως....
Ο δεύτερος εξίσου για εμένα λόγος , είναι ότι πλέον συναντάμε πολλούς -μικρότερους μεν σκηνικούς χώρους - από τα μεγαλύτερα θέατρα που είχαμε γνωστά ως τώρα και με πολύ προσιτές τιμές, αλλά και προσφορές ακόμα και εν μέσω διαγωνισμών, όπου αυτό σαφώς είναι ένα μεγάλο για την εποχή μας, κίνητρο , ώστε να επιλέξει ο θεατής να διασκεδάσει με κάποιον αγαπημένο τρόπο διασκέδασης.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ένα από τα μελλοντικά μου σχέδια, είναι να ολοκληρώσω ένα βιβλίο που ξεκίνησα να γράφω εδώ και τρία χρόνια περίπου. Είναι ένα δύσκολο βιβλίο για εμένα, διότι είναι κατά ενενήντα τις εκατό βιωματικό και μοιραία σκαλίζω κάθε μου κύτταρο ''κακοποιώντας'' το κάποιες φορές, αλλά συνεχίζω να το γράφω, γιατί το αγαπώ και πιστεύω ότι θα αγαπηθεί !!!
Όσο για τα καλλιτεχνικά, αυτή την εβδομάδα “κλείνει” για φέτος ο δεύτερος κύκλος παρουσιάσεων του ''Ράφτη'' μας (έτσι τον αποκαλώ εγώ) στον Τεχνοχώρο ''ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΝ'' στη Δάφνη, σε μετάφραση Βασίλη Ντόντου και σε σκηνοθεσία της Έφης Μεράβογλου, από το ομώνυμο έργο 'Ράφτης Κυριών '' του Ζόρζ Φεντώ. Παράλληλα είμαι σε πρόβες για ένα επόμενο μας θεατρικό έργο που θα ανεβάσει ο θίασος μας, επίσης στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον, γύρω στον Δεκέμβριο.
Μια εξίσου μεγάλη παράσταση, σε δράμα αυτή τη φορά ''Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα'' του Λόρκα, όπου και εδώ έχω έναν ρόλο αγαπημένο να παρουσιάσω και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.
Ταυτόχρονα στην Master class των φετινών μου σπουδών, στη σχολή όπου συνεχίζω να διδάσκομαι την υποκριτική, με την λατρεμένη όλων μας δασκάλα υποκριτικής, την Έφη Μεράβογλου, θα παρουσιάσουμε σύντομα κάποιες προσωπικότητες που πέρασαν από τον κόσμο αυτό και άφησαν την αξία τους ανεξίτηλη στον χρόνο.΄Ετσι μου “κληρώθηκε” να παίξω παρουσιάζοντας τη Σοφία Βέμπο. Θέλει πολύ δουλειά και πολλές ώρες μελέτης καθημερινά για να πλησιάσω κοντά στην προσωπικότητά της.
Είναι μια πρόκληση για εμένα, διότι είναι πολύ δύσκολο να μιμηθεί κανείς υπαρκτά πρόσωπα απ' ότι θεατρικούς ήρωες που συνήθως έχουν ξεπηδήσει από την φαντασία του σεναριογράφου. Οπότε εκεί η θεατρική απόδοση δεν είναι επιβεβλημένη.

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 18:36:43
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ηθοποιό-στιχουργό Σόνια Πουλή Top of Page