Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Εικαστικό Βιργινία Χορμοβίτη

Συνέντευξη με την Εικαστικό Βιργινία Χορμοβίτη

VIRGINIAΗ Βιργινία Χορμοβίτη είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο στον πανελλήνιο διαγωνισμό έγχρωμης φωτογραφίας το 2011 με το έργο “Mater Natura” κι έκτοτε ως το 2015 έχει κερδίσει δύο Επαίνους, 6 Αναρτήσεις και δύο Award of Excellence σε Κύπρο και Γαλλία.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία κι έχει συμμετάσχει αντίστοιχα σε ομαδικές, καθώς και σε Φεστιβάλ και Μπιενάλε στην Ελλάδα και στην Αγγλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ισπανία.

Γιατί επιλέξατε την πόλη των Ιωαννίνων ως κεντρικό θέμα κι όχι κάποια άλλη στην ατομική σας έκθεση “Φωτο-Γυάλινα Γιάννινα” που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς τον Οκτώβρη του 2018 και μετά στην Αθήνα, και πώς εμπνευστήκατε αυτό τον τίτλο;

Επέλεξα την πόλη των Ιωαννίνων γιατί η μισή μου καταγωγή είναι από εκεί αλλά και γιατί είναι μια πολύ όμορφη πόλη η οποία με ενέπνευσε να τη φωτογραφίσω τη χειμερινή περίοδο. Ο στόχος μου ήταν να αυτοπεριοριστώ έτσι ώστε να την παρουσιάσω μέσα από τη δική μου ματιά κι έχοντας ως επιρροές το ρεύμα του ρομαντισμού και του σουρεαλισμού. Στις φωτογραφίες κυριαρχούν στοιχεία όπως η ομίχλη, η βροχή, τα νυχτερινά τοπία, τα απρόσωπα πρόσωπα, η σεληνιακή ατμόσφαιρα που μπορεί να είναι και ηλιακή. Επίσης, μέσα από δύο συγκεκριμένες φωτογραφίες παρουσιάζω τη ζωή και το θάνατο στην πόλη αλλά και γενικά. Σε όλο το πρότζεκτ, ο χρόνος κι ο τόπος δεν διακρίνονται αλλά παρουσιάζονται με έμμεσο τρόπο κι έτσι θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε πόλη, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, κάτι που θεωρώ πως είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνολικού μου έργου.
Σε σχέση με τον τίτλο προτιμώ τους ποιητικούς και λακωνικούς τίτλους ίσως γιατί η βάση της παιδείας μου και των σπουδών μου είναι η ποίηση. Κι η φωτογραφία, για μένα, είναι οπτική ποίηση. Με αυτό τον τρόπο ήθελα να συνδυάσω αυτές τις δύο τέχνες. Γνώριζα το ποίημα του Μιχάλη Γκανά, πήρα την άδεια κι είμαι ευγνώμων. Θεωρώ πως ο τίτλος είναι πολύ αντιπροσωπευτικός σε σχέση με αυτό που θέλω να δείξω.

Ποια διαφορά έχει αυτό το πρότζεκτ σε σχέση με το προηγούμενο, το “Fata Maorgana II”, που παρουσιάστηκε στη ΣΤΟart της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Η διαφορά είναι πως αυτό είναι πολύ πιο αφαιρετικό, μινιμαλιστικό, “καθαρό” και ατμοσφαιρικό. Κι αυτό συμβαίνει γιατί εξελίσσομαι σαν άνθρωπος οπότε εξελίσσεται κι η τέχνη μου, ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, την ίδια τη ζωή.

Στα έργα σας κυριαρχεί το ονειρικό στοιχείο, έτσι δεν είναι;

Ναι. Με ενδιαφέρει η αλλοίωση της πραγματικότητας μέσα από την ονειρική της μεταμόρφωση. Αποτυπώνω τη δική μου πραγματικότητα, μέσα στις άπειρες που υπάρχουν, και με ελκύει αυτό που κρύβεται, αυτό που δεν είναι εύκολα αντιληπτό στο κοινό μάτι.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τη δουλειά σας;

Ναι. Για μένα, η φαντασία είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου και θεωρώ πως είναι ωραίο να ερμηνεύουμε οτιδήποτε βλέπουμε βασιζόμενοι στη δική μας ματιά και σε ό,τι έχουμε μέσα μας. Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί χαρακτήρες και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Κι αυτός είναι κι ο λόγος που στις εκθέσεις δε βάζω τίτλους στα έργα.

Πιστεύετε πως η τέχνη σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, βοηθά το κοινό; Συμβάλλει στην καλλιέργειά του;

Η τέχνη συμβάλλει στην καλλιέργεια του κοινού σε όλες τις περιόδους. Για μένα είναι ψυχοθεραπεία κι απελευθέρωση και πιστεύω πως και για το δέκτη λειτουργεί το ίδιο. Ή τέχνη είναι ένα από τα μέσα για να ασχοληθούμε με το πνεύμα μας, να κοιτάξουμε μέσα μας. Κι όπως είχε πει κι ο αγαπημένος μου Ταρκόφσκι: “Η τέχνη είναι η πνευματική πλευρά του υλικού κόσμου!”.

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 18:22:58
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Εικαστικό Βιργινία Χορμοβίτη Top of Page