Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξεις«Η μοναξιά είναι δύναμη όταν ξέρεις να την χρησιμοποιήσεις»

«Η μοναξιά είναι δύναμη όταν ξέρεις να την χρησιμοποιήσεις»

daskalakis-900Ο συγγραφέας Χρήστος Δασκαλάκης μας μιλάει για τη σπουδαιότητα του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας, να αξιοποιούμε τη μοναξιά και να επιλέγουμε αληθινούς ανθρώπους γύρω μας.

Τι μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε μία μορφή τέχνης; Η ανάγκη, το ταλέντο, οι συνθήκες;
Αρχικά θεωρώ είναι η ανάγκη. Κάτι θαμμένο μέσα σου ζητάει να αναστηθεί, να βγει, να σε ξεκουράσει από το βάρος του. Το ταλέντο έρχεται στη συνέχεια. Ακόμα και τα παιδιά που ζωγραφίζουν, κάτι έχουν ανάγκη να μας πουν. Αν τελικά υπάρχει και κρυμμένο ταλέντο θα φανεί στη συνέχεια...

Εσείς γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης;
Γιατί αυτή μοιάζει να κυριάρχησε. Αυτή μοιάζει να με εκφράζει καλύτερα και να νιώθω άνετα μαζί της. Αν ξέρατε πόσες φορές αγόρασα μπογιές και χαρτόνια, νιώθοντας ότι έχω και άλλα να βγάλω από μέσα μου, θα γελούσατε. Ακόμα έχω στο ντουλάπι απείραχτα τα κραγιόνια που αγόρασα τον περασμένο χειμώνα. Τίποτα όμως δεν μου φέρνει τη γαλήνη και τη λύτρωση όσο οι λέξεις.

Στην εποχή της κρίσης, μια εποχή ρευστή και αβέβαιη, τι δύναμη αντλείτε μέσα από τη δημιουργία;
Τεράστια! Φοβάμαι πως χωρίς να δημιουργώ, θα ζούσα μια ζωή χωρίς όνειρα. Η δημιουργία μας δίνει το «δικαίωμα» για μία δεύτερη παράλληλη ζωή. Είναι στιγμές που είμαι ο Χρήστος της καθημερινότητας, με τα άγχη, τις αγωνίες, το τρέξιμο, τους φόβους, και από την άλλη, ντύνομαι το «ένδυμα» του συγγραφέα, δημιουργώ και ονειρεύομαι.

daskalakis1 900

Πόσο σημαντικό και πόσο εύκολο είναι τελικά να ονειρευόμαστε;
Ρωτάτε έναν άνθρωπο που το όνειρο τον κράτησε κυριολεκτικά στη ζωή! Και δε μιλάμε για τρελά όνειρα. Μιλάμε για τα απλά πράγματα που μας κάνουν να χαμογελάμε και να νιώθουμε ότι υπάρχει ελπίδα και για εμάς εκεί έξω. Ονειρευόμουν ως παιδί, συνεχίζω να ονειρεύομαι και τώρα. Με την ίδια ευκολία και την ίδια συχνότητα. Επομένως, για εμένα, το όνειρο είναι συνώνυμο της ζωής.

Είστε ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείστε πολύ έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει σωστή και άσχημη χρήση τους;
Δυστυχώς, ναι, υπάρχει σωστή και λάθος χρήση, όπως και σε κάθε τι άλλο άλλωστε. Όταν το Μέσο όμως καταφέρνει να σε φέρει σε ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους, όταν μέσα από αυτό εκφράζεσαι, όταν μέσα από αυτό παίρνεις δύναμη και «ταξιδεύεις», τότε ναι, έχεις μόνο να κερδίσεις. Και εκεί φαίνεται η σωστή χρήση της τεχνολογίας και των Μέσων. Έχουμε ανάγκη για επικοινωνία, έχουμε ανάγκη από αληθινούς ανθρώπους.

Νιώθετε πως υπάρξει μοναξιά γύρω μας;
Φυσικά. Νιώθω συχνά μοναξιά. Έχω εξοικειωθεί μαζί της. Μπορεί να είμαστε συνέχεια με κόσμο, να γελάμε, να ταξιδεύουμε, να είμαστε επιτυχημένοι ή λαμπεροί, αλλά πρωτίστως είμαστε άνθρωποι. Και οι άνθρωποι νιώθουμε συχνά μόνοι. Αν δεν ένιωθα μόνος ίσως να μην είχα καταφέρει να είμαι αυτό που είμαι σήμερα. Κυρίως σαν άνθρωπος. Ας μη φοβόμαστε τη μοναξιά. Η μοναξιά είναι δύναμη όταν ξέρεις να την χρησιμοποιήσεις. Είναι η στιγμή που μένεις πραγματικά με τον εαυτό σου, τον ακούς να σου μιλά, να σου παραπονιέται, να σου λέει ότι πονάει, ότι θέλει φώς, ότι θέλει κάποιον να τον αγαπήσει. Δεν υπάρχει πιο λυτρωτικός διάλογος.

daskalakis2 900

Τι σας απογοητεύει στην καθημερινότητα σας;
Με απογοητεύει που δεν μπορώ να κυκλοφορήσω άφοβα το βράδυ στην Αθήνα. Που κλειδώνομαι στο σπίτι σαν να βρίσκομαι σε εμπόλεμη περιοχή. Με απογοητεύει η απάθεια των αρχών. Η ευκολία που όλοι γλυτώνουν χωρίς ποτέ να τιμωρείται ο πραγματικά ένοχος. Με απογοητεύει που ο πολίτης έχει φωνή και δύναμη μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Μετά σιωπή, φόβος και ατονία. Με απογοητεύει να βλέπω παιδιά να σχολάνε από το σχολείο και εγώ αδύναμος να προσπαθώ να μαντέψω το μέλλον τους. Να μην ξέρω αν θα γίνουν καλοί άνθρωποι ή θα αναγκαστούν να παρανομήσουν για να επιβιώσουν. Με απογοητεύει που είμαι μικρός και δεν μπορώ να σηκώσω ένα κύμα. Να μπει στη χώρα και να ξεπλύνει κάθε φόβο, κάθε ανασφάλεια, κάθε αδικία, κάθε κίνδυνο.

Τι θα αλλάζατε στην πόλη και τι θα αλλάζατε στον δικό σας μικρόκοσμο;
Ιδανικά θα ήθελα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους. Να καθαρίσω τις πλατείες από το φόβο και να τις γεμίζω με παγκάκια, παρέες, γέλια, φως. Να εξαφάνιζα κάθε επικίνδυνο στοιχείο και να στήριζα τις γειτονιές. Να γυρνούσαμε λίγο στις παλιές ημέρες της ασφάλειας, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς. Στο δικό μου κόσμο πάλι, θα ήθελα να αλλάξω την τάση μου για τελειομανία. Νιώθω μια υπευθυνότητα για τα πάντα σε σημείο που με επηρεάζει αρνητικά όταν δω ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ. Θα ήθελα να βάλω λοιπόν και στη δική μου ζωή ένα παγκάκι και απλά να παρακολουθώ τον κόσμο να με προσπερνάει. Με λιγότερο άγχος, λιγότερο φόβο, λιγότερη βιασύνη.

Το τελευταίο σας παραμύθι , «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι» σε μια αντικειμενικά δύσκολη περίοδο, έφτασε ήδη στην 4η έκδοσή του; Επιτυχία ή δικαίωση;
Έκπληξη πρωτίστως και μετά ανταμοιβή! Ξεκινάς κάτι πολύ δειλά, απλά με την ελπίδα ότι μπορεί κάποιοι άνθρωποι να το αγαπήσουν. Πώς να σκεφτείς κάτι περισσότερο όταν είσαι ένας αντικειμενικά άγνωστος συγγραφέας στο ευρύ κοινό; Και ξαφνικά όλο αυτό βλέπεις να ταξιδεύει παραπέρα, εγώ επίσης να ταξιδεύω και να επισκέπτομαι σχολεία σε όλη την Ελλάδα και όλοι να έχουν μια τεράστια αγκαλιά για το βιβλίο μας. Αυτό θα το ονόμαζα ευλογία!

daskalakis3 900

Και τώρα το κοινό το απολαμβάνει ως παράσταση στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη.
Ναι, μια φρέσκια παράσταση, που στόχος της σκηνοθέτιδας, Αθηνάς Αρσένη, ήταν να δημιουργήσει μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Να μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Να έρθουν στο θέατρο και για λίγο να ξεχαστούν, να γελάσουν, να νοσταλγήσουν, να συγκινηθούν, να ανοίξει η καρδιά τους. Έτσι λοιπόν γράφτηκαν πολλές καινούριες σκηνές, αστεία περιστατικά, γράφτηκαν καινούρια τραγούδια και γενικά δόθηκε πολλή τρυφερότητα σε κάτι που οι ίδιοι αγαπήσαμε πολύ! Θελήσαμε να γεμίσουμε τη ζωή όλων μας με χαμόγελο και αισιοδοξία!

Είστε πάντα τόσο αισιόδοξος;
Μάλλον! Μπορεί να είμαι στεναχωρημένος, μπορεί να έχω απογοητευτεί από κάτι, μπορεί να έχω μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, αλλά όταν κοιτάξω έξω από το παράθυρο ή όταν πάρω στα χέρια μου μία από τις ζωγραφιές που μου έχει ζωγραφίσει κάποιο παιδί, τότε όλα αλλάζουν. Σκέφτομαι, είμαστε σε αυτή τη ζωή για πολύ λίγο και θα ήθελα να προλάβω να ζήσω λίγο παραπάνω, να προσπαθήσω για τα όνειρα μου λίγο παραπάνω και να μπορέσω ίσως να γεράσω χαμογελαστός και ευτυχισμένος. Κρίμα δεν είναι να γεμίζω τον χρόνο μου με σκιές; Οπότε, όσο περνάει από το χέρι μου, προσπαθώ να μείνω προφυλαγμένος από τα σκοτάδια και επιλέγω να κοιτάζω μπροστά. Και ομίχλη να έχει, που θα πάει, θα περάσει...

Το βιβλίο «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Άγκυρα, ενώ η θεατρική της εκδοχή ανεβαίνει κάθε Κυριακή στη σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Φιλίνη Παναγιωτοπούλου
Μαρία Στάβαρη
Νάντια Συρίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Χρήστος Δασκαλάκης
Θεατρική διασκευή: Χρήστος Δασκαλάκης – Αθηνά Αρσένη
Σκηνοθεσία: Αθηνά Αρσένη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάυ Χάννα
Σκηνικά: Μάκης Χάνος
Κοστούμια: Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα
Χορογραφίες: Ντανιέλα Πισιμίση
Πρωτότυπη Μουσική: Λία Σταυρoπούλου
Στίχοι: Χρήστος Δασκαλάκης
Εικονογράφηση: Nτανιέλα Σταματιάδη
Γραφιστική επιμέλεια: Ιωάννα Παπαϊωάννου
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης
Παραγωγή: Λωτοφάγοι & FKMB productions

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

• Κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ στις 12:00 στην κεντρική σκηνή του θεάτρου ΑΛΚΜΗΝΗ
• Εισιτήρια: 8 ευρώ (γενική είσοδος)
• Τις καθημερινές πραγματοποιούνται οργανωμένες παραστάσεις για νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και συλλόγους.
• Μεταφερόμενη παράσταση σε Παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, παιδότοπους, εκδηλώσεις

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Θέατρο Αλκμήνη ΤΗΛ. 210 3428650
Διεύθυνση: Αλκμήνης 8, Γκάζι (πλησίον μετρό Κεραμεικός )
Τηλέφωνα κρατήσεων: 2106393335 / 6932941624 / 6932249115

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 15:38:28
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξεις«Η μοναξιά είναι δύναμη όταν ξέρεις να την χρησιμοποιήσεις» Top of Page