Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Ρωμανό

Συνέντευξη με τον συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Ρωμανό

romanosΟ συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του έργου «Νιζίνσκυ στον καθρέφτη... μέρες ψυχιατρείου», Γιάννης Ρωμανός, μιλά αποκλειστικά στο independent.gr

Πώς προέκυψε η ιδέα να γράψετε το συγκεκριμένο έργο;

Αρχικά ήθελα να γράψω ένα βιογραφικό θεατρικό έργο για την ζωή και το έργο του Νιζίνσκυ. Μετα σκέφτηκα ότι κάτι τέτοιο το έχουν κάνει πολλοί άλλοι σε διάφορες μορφές τέχνης, κυρίως χορογράφοι. Έτσι εμπνεύστηκα τον Αντρέι Λαζάρεβιτς. Έναν πρώην χορευτή, με διαταραγμένο μυαλό (πράγμα που συνέβαινε και στον Νιζίνσκυ), ο οποίος Αντρει, ταυτίζεται με τον μεγάλο χορευτή όταν διαβάζει το ημερολόγιό του, που είχε γραφτεί στο ψυχιατρείο.

Εκτός από τη συγγραφή, υπογράφετε και τη σκηνοθεσία αλλά ενσαρκώνετε και τον Αντρέι, τον πρωταγωνιστή του έργου. Πόσο εύκολος είναι ο συνδυασμός;

Δεν είναι εύκολο, όμως είναι συναρπαστικό.

Τι πραγματεύεται το έργο;

Ο Αντρέι Λαζάρεβιτς είναι ένας 55άρης πρώην χορευτής. Ζει στη σύγχρονη Μόσχα μαζί με την ετεροθαλή αδελφή του Ναταλία. Έχει ψύχωση με τον διάσημο χορευτή του περασμένου αιώνα, Βασλάβ Νιζίνσκυ, και διαβάζει μανιωδώς το ημερολόγιό του. Η ζωή του αλλάζει όταν, μετά τον θάνατο της μητέρας του, κληρονομεί μια τεράστια περιουσία που αδυνατεί, λόγω των ψυχικών προβλημάτων του, να διαχειριστεί. Η ετεροθαλής αδελφή του προσπαθεί να αποσπάσει την διαχείριση από αυτόν χρησιμοποιώντας, για να τον πείσει, την αγαπημένη του νοσοκόμα Άννα Στεπάνοβνα που είναι και κρυφά ερωτευμένη μαζί του. Η ψυχική υγεία του Αντρέι χειροτερεύει και κατά τη διάρκεια μιας λεπτής εγχείρισης εγκέφαλου πεθαίνει. Η περιουσία αυτόματα μεταφέρεται στην Ναταλία. Ο θάνατος δίνει τις λύσεις που οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα.

Μιλήστε μου για όλους τους ρόλους του έργου.

Η Ναταλία ( τον ρόλο ενσαρκώνει η Ελένη Μπέη) , η ετεροθαλής αδελφή, είναι μια παγερή γυναίκα, πολύ έξυπνη, όχι απαραίτητα κακιά, όμως πληγωμένη από τη διαθήκη της θετής μητέρας της. Τον Αντρέι τον αγαπά και τον θρηνεί στο τέλος στο νεκροταφείο με ειλικρίνεια, όμως αγαπά και την περιουσία που της μένει εξ’ ολοκλήρου στα χέρια, μετά τον θάνατό του. Η Άννα ( τον ρόλο ενσαρκώνει η Μαρία Δρακοπούλου) , είναι η καλοσύνη, η αγάπη στο έργο. Προσπαθεί να πείσει τον Αντρέι να υπογράψει τα έγγραφα, έχοντας τον αλτρουισμό να τον χάσει για πάντα, αρκεί να αποφύγει να κάνει την επικίνδυνη εγχείριση. Τέλος, ο άγγελος ( τον ρόλο ενσαρκώνει η σοπράνο Σοφία Μπεράτη) είναι ο άγγελος-προστάτης που οδηγεί την ψυχή του Αντρέι στον άλλο κόσμο.

Τι σας γοήτευε στον διάσημο χορευτή Βασλάβ Νιζίνσκυ;

Αυτό που με γοήτευσε στον Νιζίνσκυ, εκτός από τον χορό του, που ήταν ιδιαίτερα αισθησιακός, ενώ ο χορός του σύγχρονου μας Νουρέγιεφ είναι περισσότερο noble, πριγκιπικός, τρόπος με τον οποίο χόρευα και εγώ όσο ήμουν χορευτής, είναι το μυαλό του. Αυτό το πειραγμένο μυαλό είναι τόσο φιλοσοφημένο, τόσο ποιητικό. Διάβασα και εγώ το ημερολόγιο του Νιζίνσκυ και έμεινα γοητευμένος από έκσταση.

Τι εισπράττει ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση;

Ο θεατής φεύγει βαθειά συγκινημένος από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Αντρέι και της Άννας, προβληματισμένος αν συμπαθεί ή αν αντιπαθεί την Ναταλία.. Αυτό όμως που μαγεύει, σε κάθε παράσταση, είναι η σύζευξη του αγγέλου με την ψυχή του Αντρέι στο τέλος. Πολλοί το ονόμασαν σύζευξη δυο τεχνών: του λυρικού τραγουδιού και του μπαλέτου.

Πότε ολοκληρώνονται οι παραστάσεις; Τι ετοιμάζετε αμέσως μετά;

Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου 2019, κάθε Τετάρτη. Τώρα καταπιάνομαι με μια σπουδή πάνω στο έργο της Αγκάθα Κρίστι και του αστυνομικού μυθιστορήματος «Δέκα μικροί Νέγροι». Κάνω τη μετάφραση, τη θεατρικοποίηση και τη σκηνοθεσία ενός επίλογου σε αυτό το έργο. Θα ανέβει τον Φεβρουάριο.

«Νιζίνσκυ στον καθρέφτη ... μέρες ψυχιατρείου»
ένα ψυχόδραμα του Γιάννη Ρωμανού

Studio Κυψέλης
Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη

Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Γιάννης Ρωμανός
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρωμανός & Ζωρζέτ Μιρόν
Μουσική επιμέλεια: 40 + The Band
Εικαστική επιμέλεια: Γιώργος Λιβανός
Κοστούμια: Χαρά Βυθούλκα
Χορογραφίες: Γιάννης Ρωμανός
Σχεδιασμός φωτισμών & προγράμματος: Γιώργος Λιβανός
Λυρικό τραγούδι: Σοφία Μπεράτη
Συνοδεία στο πιάνο ( ηχογράφηση): Νίκη Γκουντούμη
Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης
Κινηματογράφηση - Μοντάζ: Αντώνης Μανδρανής
Οργάνωση παραγωγής: Ζωρζέτ Μιρόν
Προβολή - Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Γραφιστικά: Ειρήνη Γκολέμη

Παίζουν: Γιάννης Ρωμανός, Μαρία Δρακοπούλου, Ελένη Μπέη, Σοφία Μπεράτη

Κάθε Τετάρτη στις 21.00 έως τις 07-02-19

Για κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες
Τηλ.: 210 8819571 & 6944 535261

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 15:38:59
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Ρωμανό Top of Page