Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΦαντασία, αλήθεια, καλαντίσματα και Χείλια λένε παραμύθια!

Φαντασία, αλήθεια, καλαντίσματα και Χείλια λένε παραμύθια!

xilia1-900Aυτές τις μέρες η ομάδα «Χείλια λένε παραμύθια» (Πέγκυ Καραγιάννη και Καλλιόπη Λιαδή) αφηγείται γιορτινά παραμύθια και ιστορίες σε θεατρικές σκηνές και σε βαγόνια στην Αθήνα και καλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν «Τα πιο αληθινά Χριστούγεννα!».

Στην παρέα τους είναι οι μουσικοί Άλκηστις Ραυτοπούλου, στο πιάνο και Φώτης Μυλωνάς, στο φλάουτο, την κιθάρα και το μαντολίνο, που διανθίζουν την αφήγηση με γιορτινά τραγούδια, μελωδίες και καλαντίσματα. Ο τίτλος της αφήγησης είναι "Τα πιο αληθινά Χριστούγεννα!" και οι δύο αφηγήτριες με τα παραμύθια και τις ιστορίες τους, με τραγούδια και μελωδίες, υπόσχονται να μελώσουν τις γιορτές και να φέρουν το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων στις καρδιές μας.

Τι προσφέρουν τα παραμύθια στη σημερινή εποχή; Απευθύνονται εξίσου και σε ενήλικες;

Πέγκυ
Παραμυθία σημαίνει παρηγοριά. Τα παραμύθια είναι ιστορίες που μας παρηγορούν, μας ηρεμούν, μας μαγεύουν, μας ταξιδεύουν. Ίσως να τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από όσο φανταζόμαστε και πιστεύουμε.
Τα παραμύθια ήταν πρωτίστως για τους μεγάλους. Ήταν ο τρόπος διασκέδασης τους. Σιγά σιγά πέρασαν στα παιδιά. Τα λαϊκά μας παραμύθια άγγιζαν θέματα που αφορούσαν τους ενήλικες. Κανιβαλισμός, ανθρωποφαγίες, ανθρωποθυσίες. Κατά κανόνα θέματα σκοτεινά. Στο τέλος όμως όλοι ζούσαν καλά και εμείς καλύτερα.

Τα παραμύθια έχουν ανοιχτή ψυχή. Αν τα προσεγγίσουμε με αλήθεια ενεργοποιείται ο εσωτερικός μας θεραπευτής με την δύναμη της φαντασίας. Μετατρέπουν τις αρνητικές πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να είμαστε ευτυχισμένοι. Στα παραμύθια, ιδιαίτερα στα μαγικά παραμύθια, όλα γίνονται εφικτά και δυνατά. Δεν χρειάζονται λογική εξήγηση. Όπως και με το ασυνείδητο μας. Μικροί και μεγάλοι τα απολαμβάνουν. Τα παραμύθια αγγίζουν μία ξεχωριστή, μοναδική χορδή για τον καθένα.

Σαν λογότυπο σας έχετε ένα καραβάκι σε σχήμα χειλιών. Τι συμβολίζει;

Πέγκυ
xilia2-900-900Κάθε παραμύθι είναι και ένα ταξίδι. Το πιο μαγικό απ όλα είναι να παρατηρείς τον εαυτό σου να αλλάζει, να βρίσκεις τον πυρήνα σου μέσα από τα παραμύθια. Δεν είναι εύκολο πάντα... αλλά καμιά εξέλιξη δεν είναι ανώδυνη. Eμείς, τα Χείλια λένε παραμύθια, ταξιδεύουμε με αυτό το καραβάκι.

Καλλιόπη
Όνειρο μας είναι να παίρνουμε τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους από το χέρι και να τους ταξιδεύουμε σε κόσμους μαγικούς, ψυχικής ανάτασης και ελπίδας. Με το καραβάκι μας, ταξιδεύουμε με παραμύθια σε όλο τον κόσμο και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και καλεσμένοι να σαλπάρουν μαζί μας.

Πώς επιλέξατε τον τίτλο της αφήγησης σας;

Καλλιόπη
Σχετικά με τον τίτλο της αφήγησης μας, Τα πιο αληθινά Χριστούγεννα!... Κουβεντιάζαμε για την ανάγκη να αναστοχαστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το μήνυμα των ημερών. Τα Χριστούγεννα, η γέννηση του Χριστού, δηλαδή, επρόκειτο για μια θεία προσφορά, ένα θείο δώρο προς τον άνθρωπο, κατά τη χριστιανική θρησκεία, που εμείς το έχουμε μετατρέψει και περιορίσει, ειδικά στις μέρες μας, σε ανταλλαγή δώρων, σε μια υπερκατανάλωση... Τα πιο αληθινά Χριστούγεννα περιέχουν αγάπη, αδερφοσύνη, προσφορά, ζεστασιά στις μεταξύ μας σχέσεις. δώρα που είναι άυλα αλλά και ουσιαστικά. Δώρα που περιέχουν και προσφέρουν σθένος, συναίσθημα, έχουν αμεσότητα, δίνουν χαρά, επουλώνουν πληγές και δίνουν ελπίδα. Τέτοια δώρα, προπάντων, αναπροσδιορίζουν την ιεραρχία στις αξίες μας, δίνοντας προτεραιότητα στο σεβασμό απέναντι στη ζωή, στο σεβασμό και το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο και την κοινότητα. Έτσι και η συγκεκριμένη αφήγηση, με γλύκα, ζεστασιά και χαμόγελο, αγγίζει και αναδεικνύει τις αξίες αυτές. Ελπίζουμε να κάνει τα Χριστούγεννα σας πιο αληθινά.

Έχετε γράψει μουσική για το θέατρο κι έχετε συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ως μουσικός ή/και συνθέτης. Ποιες διαφορές παρατηρείτε μεταξύ της θεατρικής παράστασης και της αφήγησης;

Φώτης

xilia3-900Στο θέατρο υπάρχουν ηθοποιοί σκηνικά,κοστούμια,φωτισμοί, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα κάθε σκηνής του έργου ενώ στην αφήγηση οι εικόνες βγαίνουν από τον λόγο κι επειδή υπάρχει πιο άμεση απεύθυνση στο κοινό, το στοιχείο του μουσικού αυτοσχεδιασμού είναι πιο έντονο.

Η συγκεκριμένη αφήγηση αποτελείται από διαφορετικά παραμύθια. Είναι κάποιο που προτιμάτε ιδιαίτερα;

 

Άλκηστις

Δύσκολη ερώτηση... Όλα τα παραμύθια της παράστασης έχουν μια ξεχωριστή θέση σε αυτήν. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω θα έλεγα την Ιστορία του Μπάρμπα Πανώφ που περιγράφει έναν άνθρωπο που χαρίζει απλόχερα την αγάπη του χωρίς να περιμένει ανταπόδοση.

Η παράσταση αφήγησης "Τα πιο αληθινά Χριστούγεννα1" παρουσιάστηκε με επιτυχία αυτές τις ημέρες σε διαφορετικούς χώρους της Αθήνας. Οι επόμενες παραστάσεις θα γίνουν:

Kυριακή 23/12, 12 μ.μ. Παιδική κι Εφηβική Βιβλιοθήκη Αμπελοκήπων
Τετάρτη 26/12, 6 μ.μ. στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο στο Μαρούσι
Πέμπτη 27 & Παρασκευή 28/12, 5 μ.μ. στο Θεατρικό Βαγόνι στο Τραίνο στο Ρουφ

Η ομάδα αφήγησης «Χείλια... λένε παραμύθια» δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη για τις ιστορίες, τη ζωή και τους ανθρώπους. Τα μέλη της, οι αφηγήτριες Πέγκυ Καραγιάννη και Καλλιόπη Λιαδή, πιστεύουν στη δύναμη των παραμυθιών και στη δύναμη που μπορούν να δώσουν σε όσους τα ακούν. Ως αφηγήτριες ελπίζουμε κι ευχόμαστε να γινόμαστε το όχημα για να ταξιδέψει ο κάθε ακροατής μας σε έναν κόσμο αναζήτησης και ανακάλυψης γεμάτο ομορφιά, σοφία και αναπτέρωση.
Στις αφηγήσεις μας κυρίαρχο είναι το στοιχείο της μουσικής, που δένει αρμονικά τον λόγο με την ατμόσφαιρα των παραμυθιών. Αλλοτε συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες μουσικούς, άλλοτε χρησιμοποιούμε μικρά κρουστά οργανάκια και τραγουδάμε μελωδικά τραγούδια a capella, πάντοτε παροτρύνοντας το κοινό να συμμετέχει.
Συνεργασίες
Η ομάδα αφήγησης «Χείλια...λένε παραμύθια» μέχρι τώρα έχει αφηγηθεί παραμύθια σε ιδιωτικούς χώρους, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και φεστιβάλ.
Ενδεικτικά:
Φεστιβάλ Ηράκλεια 2016 (Σεπτέμβριος 2016), φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών (Οκτώβριος 2016), στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των Δήμων Ωρωπού και Αυλώνας και στον Πολυχώρο Άλικο στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2016), Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Ναύπλιο (Φεβρουάριος 2017, 2018), 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιών του Δήμου Χαλανδρίου, με αφήγηση στο θέατρο Ρεματιάς (Μάιος 2017), στο χώρο πολιτισμού «Ίδιόμελο» (2017, 2018) και αλλού.
Τα καλοκαίρια του 2017 παρουσίασε τη δουλειά της στα χωριά της Χίου, καλεσμένη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων. Επίσης έκανε αφηγήσεις στην Κεφαλονιά, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2017, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από ανάθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσίασε στο Μουσείο Μαστίχας, στη Χίο, την ενότητα «Ίντα θέτε να σας πω, παραμυθια από τη Χιο».
Το Δεκέμβριο του 2017 παρουσίασε την ενότητα «Νιφάδες από όνειρα, κλωστές παραμυθένιες» στο Half Note Jazz Club και στο Μουσείο Λαικής Τέχνης Αγγελική Χατζημιχάλη, στην Αθήνα. Στο ίδιο μουσείο παρουσίασε την ενότητα «Φασαρία, Ζαβολιές, Κρόταλα και Μουτζουλιές» στα πλαίσια των Αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων (Φεβρουάριος 2018).
Στις 19 Μαίου 2018, στα πλαίσια των εορτασμών «Νύχτες Μουσείων», παρουσίασε στο Μουσείο Μαστίχας, στη Χίο, την ενότητα «Του ουρανού τα μυστικά».
Το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχε στο 1ο Απανωμερέα Festival στη Βόρεια Χίο.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2018, αφηγήθηκε παραμύθια μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο, στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου.

Παρουσιάσεις στο ραδιόφωνο

Το 2017 η ομάδα μας ήταν προσκεκλημένη για να μιλήσει για τα παραμύθια και να κάνει αφήγηση, στις ακόλουθες ραδιοφωνικές εκπομπές:
• «Mνήμες των ήχων» του Κώστα Γιαννακόπουλου (2/3/17) στο Πορτοκαλί ραδιόφωνο
• «Πλανόδιες μουσικές» του Κώστα Θωμαίδη (20/3/17) στο Κόκκινο, 105,5 fm
• Εκπομπή για την ελληνική παράδοση της Φεβρωνίας Ρεβύνθη (28/3/17) στην ERT Open
• «Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο» της Όλγας Παπά (2/5/17) στο Τρίτο Πρόγραμμα
• «Tης ψυχής μου το χώμα» του Άγγελου Σταθόπουλου (27-29/6/17 και Ιούνιος 2018) στη Φωνή της Ελλάδας
• «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» του Μάνου Τσιλιμίδη (24/7/17) στον Real FM 97,8
• «Στο αυτί του δράκου» της Νένας Γεωργιάδου (17/12/17) στο Πόντος Radio
• «Τα ξωτικά της παράδοσης» της Μαρίας Κουτσιμπίρη (26, 28/12/17) στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Σελίδα στο FB: Χείλια λένε Παραμύθια https://www.facebook.com/xeilialeneparamithia/

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 18:03:50
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΦαντασία, αλήθεια, καλαντίσματα και Χείλια λένε παραμύθια! Top of Page