Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Χλιάρα

Συνέντευξη με τον συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Χλιάρα

xliarasμιλά στο independent.gr με αφορμή το έργο « Γάμος σημαίνει..» το οποίο έγραψε, σκηνοθέτησε και μάς παρουσιάζει στη θεατρική σκηνή του Black Box Methodia (Αγίου Όρους 15, Βοτανικός) κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 28-05-19.

Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο.

Ένα ζευγάρι ηθοποιών ειδοποιείται να ταξιδέψει στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία ώστε να παραλάβει ένα σπιτάκι, κληρονομιά από έναν θείο που φαίνεται πως απεβίωσε. Φτάνοντας εκεί, διαπιστώνουν πως δεν είναι οι μόνοι κληρονόμοι μα υπάρχουν δύο ακόμη κληρονόμοι που για πολλά χρόνια είχαν εξαφανιστεί από τη ζωή τους. Οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι που οι δύο νέοι συνιδιοκτήτες δημιουργούν μία μεγάλη κρίση στη σχέση του ζευγαριού. Θα βγει η σχέση τους αλώβητη από την κρίση αυτή; Ένα συμβόλαιο της επόμενης δουλειάς τους, η κόρη τους που έρχεται στο τέλος μα και ο ίδιος ο... θείος που απεβίωσε, φαίνεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στον δίχως άλλο θερμότατο επίλογο του έργου.

Πώς προέκυψε η ιδέα να γράψετε το συγκεκριμένο έργο;

Ο ίδιος όντας διαζευγμένος από προηγούμενο γάμο, διαπίστωσα την τραγική κατάληξη των ανθρωπίνων σχέσεων στα δικαστήρια, με εντάσεις, θυμό, μηνύσεις, εκδικητικότητα και θύματα τα ίδια τα ζευγάρια αλλά και τα παιδιά τους. Όταν όμως ξεκινούσαν οι σχέσεις των ζευγαριών αυτών, τίποτα φαινομενικά δεν προμήνυε μια τέτοια κατάληξη. Είδα επίσης απροσδόκητα τραγικές συμπεριφορές των τρίτων εμπλεκομένων σε ένα διαζύγιο, έως και κερδοσκοπία. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω αυτό το έργο προσπαθώντας να επιτύχω την επανεκκίνηση της συναισθηματικής μνήμης δύο ανθρώπων που θέλησαν να συνεχίσουν μαζί το ταξίδι. Δεν μπορεί! Κάτι βρήκαν ο ένας στον άλλον. Κάπου το έχασαν στην πορεία. Για όποιους λόγους. Το έργο αυτό βοηθά το κοινό να θυμηθεί ή να επιβεβαιώσει το Big Bang της σχέσης του με το έτερον ήμισυ. Βοηθά να θωρακίσει τη σχέση αυτή. Γιατί δύσκολα χτίζουμε κι εύκολα γκρεμίζουμε. Το ότι το έργο είναι μια κωμωδία θεωρώ ότι επιταχύνει την επαναφορά της μνήμης και της αγαλλίασης της σχέσης. Γελώντας μαθαίνει κανείς πιο εύκολα, πιο γρήγορα!

Παράλληλα, πρωταγωνιστείτε και σκηνοθετείτε. Πώς νιώθετε;

Από την αρχή της καριέρας μου στο θέατρο γράφω, σκηνοθετώ και πρωταγωνιστώ. Αισθάνομαι υπέροχα γι αυτό. Γιατί είναι ένα ταξίδι. Δύσκολο μεν ταξίδι δε. Η συγγραφή θεατρικών κειμένων και η σκηνοθεσία είναι οι μεγάλες μου αγάπες. Η υποκριτική είναι ένα κομμάτι μου που θ αφήσω στη συνέχεια. Την ασκώ τώρα, αφού πρώτα την διδάχτηκα στις ΗΠΑ και στην Αθήνα, γιατί πρέπει ο σκηνοθέτης να γνωρίζει την ψυχολογία και την λειτουργία του ηθοποιού μπαίνοντας ο ίδιος στον κόσμο του ηθοποιού και μη περιμένοντας το αντίθετο. Στις λοιπές Τέχνες ο σκηνοθέτης έχει το πινέλο και το χρώμα, ο ηθοποιός είναι το μοντέλο και το έργο είναι ο πίνακας. Οι ρόλοι είναι σαφείς. Πρέπει ο σκηνοθέτης να σηκώνεται από την πολυθρόνα του και να αφουγκράζεται την ατμόσφαιρα επί σκηνής. Αυτό ακριβώς κάνω αυτόν τον καιρό και για λίγο ακόμη.

Μιλήστε μου για τους συντελεστές της παράστασης.

.Έχω την αγαθή τύχη και την ευτυχία να συνεργάζομαι με έναν εξαιρετικό θίασο. Ο Νίκος Ταβουλάρης στα φώτα υποστηρίζει απόλυτα το έργο μας. Η υπέροχη Δέσποινα Παπαϊωάννου γνωρίζει όσο λίγοι τα μυστικά του μακιγιάζ. Βλέπω τ αποτελέσματα στις φωτογραφίες αλλά και στις κριτικές του κοινού. Ο Νίκος Γινάργυρος μας βοήθησε πολύ στην αρχή της προσπάθειας μας που ήταν πολύ σημαντική, ως προς την προώθηση του έργου αλλά και στην με κάθε τρόπο ηθική υποστήριξη του. Ο Γιάννης Καρνεσσιώτης είναι ένας ευφυέστατος φωτογράφος και ένας δίκαιος κριτής της δουλειάς μας. Η Ιωάννα Δαρμή, η ηθοποιός που υποδύεται την κόρη μας στο έργο, είναι για μένα η ελπίδα, η προοπτική και το ταχύτατα εξελισσόμενο ταλέντο του ελληνικού θεάτρου. Είναι απόλαυση η συνεργασία μαζί της. Τέλος, η Μαρία Παπαδοπούλου είναι η βασική συμπρωταγωνίστρια μου, ο άνθρωπος που αφουγκράζεται τις σκέψεις μου για το έργο, που ταιριάζει απόλυτα με τους χαρακτήρες που αναδεικνύει και που κοσμεί και τιμά όσο λίγοι συνάδελφοι το θέατρο ως έννοια και αξία, τον συγγραφέα και την ορθή έννοια του επαγγελματισμού. Είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά γιατί εκεί ανήκει. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους συνεργάζομαι για πρώτη φορά και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια!

Ποιά είναι τα μηνύματα που θέλετε να εισπράξει ο θεατής;

Ο θεατής είναι ιερό πρόσωπο. Όλα ξεκινούν από εκείνον και όλα γίνονται για εκείνον. Γιατί ο θεατής είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας, όχι το εισιτήριο. Τουλάχιστον αυτό σημαίνει για μένα το θέατρο: πρώτα ο θεατής, μετά η ιστορία, η κάθαρση, το μέλλον. Γι αυτό υπάρχει το θέατρο. Τιμώ και προσπαθώ να προστατεύω το θέατρο όταν αισθάνομαι ότι απομακρύνεται από τον αρχικό του σκοπό. Τα μηνύματα του έργου αυτού με βάση τα ανωτέρω είναι πολλά μα θεμελιώδη: ο ευτυχισμένος γάμος, η αντιμετώπιση των δυσκολιών, οι Σειρήνες, οι αυτόκλητοι «φίλοι», οι πραγματικοί φίλοι των ανθρωπίνων σχέσεων, η συνύπαρξη Γάμου και Έρωτα. Όπου ο γάμος δεν γίνεται στα χαρτιά μα στις ψυχές του κάθε ζευγαριού. Για ν αντέξει. Ενάντια σε όλα τα νέα, προσωρινά και περαστικά πειραματικά ρεύματα. Η κόντρα της Σταθεράς και του Μεταβλητού στη ζωή. Και στο τέλος η κάθαρση, η λιακάδα και η ξαστεριά.

Τι σημαίνει γάμος για εσάς;

Δεν θα σας απαντήσω εγώ, έτσι απλά το ερώτημα αυτό. Την απάντηση δίνει το πνευματικό μου παιδί, το ίδιο το έργο. Η απάντηση αυτή είναι σαφής, πεντακάθαρη, έντιμη, αληθινή και προϊόν μιας ρητορικής του Νου και του Χρόνου και πάντως μετά το πέρασμα του Φτερωτού Θεού!

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο - Σκηνοθεσία : Θανάσης Χλιάρας

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί:
Μαρία Παπαδοπούλου
Ιωάννα Δαρμή
Θανάσης Χλιάρας

Φιλική Συμμετοχή: Δέσποινα Παπαϊωάννου
Στη φωνή του θείου Μπάμπη ο Διονύσης Ταραζής
Μουσική Επιμέλεια: ASPHS
Φωτογραφία : John D Carnessiotis
Makeup artist : Δέσποινα Παπαϊωάννου
Graphic Designer : ΚΕΖ
Σκηνικά - Κοστούμια : Melampous Team
Φωτισμός : Νίκος Ταβουλάρης

Προβολή - Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Επόμενες παραστάσεις

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019 στις 21.00

Τρίτη 28 Μαΐου 2019 στις 21.00

Black Box Methodia
Αγίου Όρους 15 (από Κωνσταντινουπόλεως 115), Βοτανικός
πλησίον σταθμού μετρό « Κεραμεικός»
Τηλ.: 210 3458605

Δημοσκόπηση

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι:

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Τετάρτη, 16 Οκτ. 2019 - 03:22:57
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Χλιάρα Top of Page