Μια πρωτοβουλία με βάση την ανάδειξη και παραγωγή Τέχνης και Πολιτισμού σε συνεργασία με Επιστημονικούς και Κοινωνικούς φορείς / ομάδες για συμβολή στις ανάγκες της κοινωνίας

 

Εισαγωγή

Πάντα ο πολιτισμός πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνικές δράσεις που περνούν νοήματα πάντα επίκαιρα και χρήζουν προσοχής ειδικά σε ταραγμένους πολιτικά καιρούς όπως είναι ο σημερινός. Πολιτισμός άλλωστε δεν είναι μόνο η Τέχνη ή ένα μνημείο, αλλά και η ανθρωπιστική συνείδηση και ο σεβασμός που επιδεικνύουμε στον άλλο ως ανθρώπινο ον.


  Το τετARTημόριο, βασισμένο σε νέους αλλά και έμπειρους καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων, με ταλέντο και κοινωνική συνείδηση, προσπαθεί να διευρύνει την ευαισθητοποίηση και την συζήτηση των κατά το δυνατόν περισσότερων από εμάς σε ζητήματα υγείας, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, ισότητας και φυσικά παράλληλα την υποστήριξη της βάσης πολιτιστικής παραγωγής.
  Στον κόσμο και την Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλοί κρατικοί ή μη φορείς που καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να φανεί το έργο τους και να παρακινήσουν όσους πιο πολλούς από εμάς μπορούν προκειμένου να ασχοληθούμε με θέματα που μας αφορούν λιγότερο ή περισσότερο.
   Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία τετΑRTημόριο αποτελεί έναν τέτοιο φορέα που μέσα από το καλλιτεχνικό έργο φιλοδοξεί να αναδείξει και να φέρει στο προσκήνιο της κοινωνίας επίμαχα κοινωνικά, πολιτισμικά και ανθρωπιστικά ζητήματα σε παράλληλη συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς και κοινωνικούς θεσμούς και φορείς.
  Έναν πολύ σημαντικό ζωτικό άξονα του τετARTημόριο αποτελεί η πεποίθηση ότι μέσα από το πλέγμα της Τέχνης σε όλες της τις εκφάνσεις, του Πολιτισμού με ό,τι αυτός πρεσβεύει, του Αθλητισμού και της Επιστήμης και μέσα από την κατάλληλη συνεργασία είναι δυνατό να δοθούν πολλά πλεονεκτήματα στους πολίτες μιας κοινωνίας.
  Η βάση της επίτευξης των σκοπών αυτών είναι η πίστη στην πραγματική δημιουργία στην οποία μπορεί να συμβάλλει η υγιής πολιτισμική δραστηριότητα, με την Επιστήμη και την Τέχνη να συνεπικουρούν στο όλο εγχείρημα.
  Επίσης, μια άλλη στοχοθεσία του φορέα αποτελεί σαφώς η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε όσο γίνεται μεγαλύτερη βάση, καθώς και η μέσω της συνεργασίας κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οργανισμών, ατόμων και ομάδων ώστε να αντιμετωπισθούν και να έρθουν δυναμικά στο προσκήνιο και να επιλυθούν καίρια ανθρωπιστικά ζητήματα. 
  Η ατομική συνείδηση, η οργανωμένη δράση, οι προσωπικές ικανότητες και η πρωτοβουλία με κύριο συστατικό την προσπάθεια αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν σε μια ευέλπιδη αρχή για την καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δομών, την βελτίωση της κοινωνίας και την συμπαράσταση με όποιο τρόπο των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού.

Μερικές από τις συνεχιζόμενες δράσεις το 2020

Η εταιρεία τετARTημόριο έχει να παρουσιάσει μια αξιόλογη δράση τα τελευταία χρόνια με κοινωνικές, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις. Μερικές από τις πολλές δράσεις για τις οποίες μιλάμε είναι επιγραμματικά για το 2020:

Water Democracy

Στα πλαίσια αυτής της δράσης πραγματοποιήθηκε οργάνωση και παρουσίαση κοινωνικοπολιτιστικής δραστηριότητας στον κήπου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με την πρόσβαση στο πανανθρώπινο αγαθό του πόσιμου νερού στην Ελλάδα τη σημερινή εποχή. Στην όλη δράση συνέβαλλε έκθεση σύγχρονης γλυπτικής με έργα που προέκυψαν από εικαστική μελέτη σε άρθρα της Ε.Υ.Δ.Α.Π. ενώ η δράση υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμου Αθηναίων και τον Δήμου Π. Φαλήρου και ήταν σε ειδική επιμέλεια του κ. Νέστορα Κατσιμίχα (11.2019 – 3.2020).

F.O.B. art container

Επρόκειτο για μια δράση που αποσκοπεί στην υποστήριξη της παραγωγής πολιτιστικών αγαθών μέσα από την παρουσίαση τους, σε χώρους με στρατηγική σπουδαιότητα εντός του αστικού ιστού με στόχο την ευρύτερη επικοινωνία του καλλιτεχνικού έργου και την ενίσχυση της κοινωνικής βιωσιμότητας (12/2018-­‐σήμερα).

Αποθήκη Project

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018, δημιουργήθηκε το «Αποθήκη Project», μία πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν και να αποθηκευτούν ρούχα και λευκά είδη προκειμένου να βοηθηθούν στοχευμένα πληγέντες σε επόμενες καταστροφές. Στην όλη δραστηριοποίηση συνέβαλλαν ιδιώτες αλλά και άλλοι φορείς όπως ο Σύλλογος Άλμα Π. Φαλήρου και η Λεόντειος Σχολή της Νέας Σμύρνης.
Τέλος, μέσα από τη δράση γεννήθηκε μία συνεργασία με το Fabric
Republic αφού υπογράφθηκε το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας (10/2018
‐ σήμερα).

EPISTĒMĒS METRON LOGOS

Ο φορέας μας προέβη σε οργανωτική υποστήριξη του επιστημονικού περιοδικού EPISTĒMĒS METRON LOGOS το οποίο εκδίδεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Κατά τη συνεργασία το περιοδικό παρουσιάστηκε στο «Σπίτι της Κύπρου» την άνοιξη του 2018, στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία το χειμώνα του 2018 και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το 2019 (2/2018-­‐σήμερα).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του τετARTημόριο ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες του φορέα:

the show must go on

Το τετARTημόριο όμως συνεχίζει σε μία ιδιαίτερη περίπτωση το έργο του, αντιλαμβανόμενο τις συνέπειες του Lock down που δημιούργησε ο Κορονοϊος σε συνεργασία με τη The Blender Gallery ετοιμάζει και παρουσιάζει την Πλατφόρμα The Show Must Go On, στοχεύοντας μέσα από αυτή στην διατήρηση παρουσίασης
των δράσεων τους και φυσικά στην ενίσχυση της σημασίας της εικαστικής παραγωγής και των ζωτικών κοινωνικών θεμάτων.

www.showmustgoon.online/
www.tetARTimorio.eu

Ρόκας Εμμανουήλ – Απόστολος
Μουσειολόγος – Μουσειογράφος

Pin It