Το μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο: Η επιτομή της αρχαίας Κινεζικής τέχνης

Στο σύντομο αυτό άρθρο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την αυτοκρατορική Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

 

Σκοπός μου είναι να δώσω στον αναγνώστη το ερέθισμα να διαβάσει κάτι παραπάνω για το μνημείο αυτό και να κατανοήσει πως σημαντικά αρχιτεκτονικά συγκροτήματα του παρελθόντος μπορούν ακόμα και κάτω από άλλο πολιτικό και ιδεολογικό πρίσμα να αποτελέσουν κλέος για έναν λαό λόγω του καλλιτεχνικής τους αξίας.

  Η ανακτορική συνοικία που βρίσκεται στο Πεκίνο καλύπτει 1.000 στρέμματα και αποτελούσε ιερό έδαφος, όπου μόνο επίλεκτα άτομα και η αυτοκρατορική οικογένεια μπορούσαν να μεταβούν και μόνο με την μετατροπή του συγκροτήματος σε επισκέψιμο χώρο κατέστη δυνατή η πρόσβαση στον «κοινό θνητό».
  Η αυτοκρατορική κατοικία αποτελείται από αυλές και κτίρια πλούσιας διακόσμησης, όπου φιλοξενούνται έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας και ενδεικτικά του Κινεζικού πολιτισμού. Η ανέγερσή της χρονολογείται κατά τον 15ο αιώνα, οπότε η δυναστεία των Μινγκ μετέφερε την αυτοκρατορική πρωτεύουσα από την Νακίνγκ στο Πεκίνο, ενώ έκτοτε έχουν γίνει πολλές αναστηλώσεις και επισκευές. Εκατοντάδες χιλιάδες σκλάβοι και τεχνίτες εργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα απαράμιλλο έργο τέχνης το οποίο αποτελείται από 800 κτίρια, 9.000 σχεδόν αίθουσες, κήπους και ανάκτορα τα οποία προορίζονταν για τον αυτοκράτορα και τους χιλιάδες αυλικούς και τις παλλακίδες του.

 Το κόκκινο, το πράσινο και το κίτρινο χρώμα προσφέρουν στον επισκέπτη μια χαρούμενη αίσθηση μέσα στην σύγχρονη χαώδης μεγαλούπολη, ενώ η πιο όμορφη από τις τέσσερις εισόδους στο ανακτορικό μουσείο (η Μεσημβρινή Πύλη κάτω από την οποία επιτρεπόταν να περάσει μόνο ο αυτοκράτορας) στεφανώνεται από κομψούς οικίσκους. Αξίζει να σημειωθεί πως η αίθουσα του θρόνου φτιάχτηκε χωρίς κανένα καρφί σε μια εξέδρα από ξύλο τζακαράντα και περιβάλλεται από λιβανιστήρια και προπετάσματα με πολύτιμα ενθέματα και πίνακες.

  Στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος υπάρχουν – εκτός από τα διαμερίσματα του αυτοκράτορα και της οικογένειάς του – και πολλά άλλα ανάκτορα με ποικίλα έργα τέχνης και αρχαιότητες που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, όπως για παράδειγμα το κατακόκκινο ανάκτορο της Επίγειας Γαλήνης, όπου περνούσαν την πρώτη νύχτα του γάμου τους οι βασιλείς της δυναστείας των Τσιγκ. Το πιο μεγάλο ανάκτορο στο εσωτερικό των ιδιαίτερων διαμερισμάτων του αυτοκράτορα ονομαζόταν Αίθουσα της Ουράνιας Αγνότητας και σ’ αυτό πραγματοποιούταν η υποδοχή των επισκεπτών και η διοργάνωση τελετών.

aftokratoriko endyma

Αυτοκρατορικό ένδυμα που φυλάσσεται στο μουσείο και προοριζόταν για τελετές

 

 

 

 


Αν και με την πάροδο των χρόνων και την κατάρρευση της Κινεζικής αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα πολλά αντικείμενα έχουν αρπαχθεί από την Απαγορευμένη Πόλη, σ’ αυτήν φιλοξενούνται μέχρι σήμερα ρολόγια αντίκες με παράξενους ωρολογιακούς μηχανισμούς, ποιοτικές πορσελάνες, πολύτιμα σερβίτσια και οικιακά σκεύη, χρυσά λιβανιστήρια, έργα γλυπτικής και πολλά άλλα τεχνουργήματα.

Πηγές

100 ομορφότερα Μουσεία του Κόσμου, εκδόσεις ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ, Αθήνα 2007

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B7

Πηγή φωτό

https://torontolife.com/culture/slideshow-preview-forbidden-city-roms-new-exhibit-chinas-closed-imperial-palace/

 

Pin It