Στίγμα στο χάος

Αυτά τα ποιήματα αποτέλεσαν υποστηρικτικό και παρηγορητικό λόγο στην περίοδο που γράφτηκαν, από το 2000 έως το 2008, ενώ η επεξεργασία τους συνεχίστηκε μέχρι και την έκδοσή τους.

Ο σκακιστής

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού. Ο Ηλίας Μωραΐτης με το τελευταίο αστυνομικό του μυθιστόρημα "Ο σκακιστής" (Εκδόσεις Πηγή) νομίζω πως επάξια θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο "Ο Jo Nesbo της Ελλάδας". Η υπόθεση εξελίσσεται στην Ελλάδα του σήμερα, την Ελλάδα και, συγκεκριμένα, την Αθήνα της κρίσης.

Νίκος Καζαντζάκης – Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο

Το βιβλίο εστιάζει σε ορισμένα στιγμιότυπα της θεωρίας και της πράξης του Νίκου Καζαντζάκη, τα οποία είναι ανοιχτά σε περαιτέρω έρευνα. Ο συγγραφέας στρέφει το φακό του στην Κρητική Ματιά του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας τη συνθετική οπτική του και τη σχέση του με τον Σπινόζα.

Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι

Ο συγγραφέας Χρήστος Δασκαλάκης, μας διαβάζει από το σπίτι το παραμύθι του «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι»

Ρυτά και Άρρητα

Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της Βίκυς Αναγνώστη «Ρυτά και άρρητα».

Το Λαζαρέτο της Σύρου

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η πανούκλα, όπως και πολλές άλλες μεταδοτικές ασθένειες, εκδηλώθηκαν σποραδικά, με τη μορφή επιδημίας, κυρίως σε λιμάνια κοντά στις πόλεις, και στα νησιά της Ελλάδας που είχαν συμμετάσχει στον πόλεμο, εξ αιτίας της συρροής πολυάριθμων ελληνικών και συμμαχικών πλοίων.

Ψαλιδισμένες μέρες

Την πίεση που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος στον χώρο εργασίας και πώς επηρεάζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ιχνηλατεί στο τρίτο του βιβλίο ο συγγραφέας Γιώργος Γιαλούρης.

Μένουμε σπίτι και γράφουμε

Το BookSitting, σε μια δύσκολη για όλους μας συγκυρία, εγκαινιάζει τη νέα δράση «Μένουμε σπίτι και γράφουμε» με σκοπό να δώσει κίνητρο για δημιουργική έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε κάτω από την απειλή του κορωνοϊού.

Οι Απείθαρχοι

Το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή με τίτλο «Οι Απείθαρχοι» κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις «Κάκτος».

Τα τραίνα ταξιδεύουν ακόμα

Τραίνα εποχής, που οι τοξικές διακρίσεις των κουπέ σε καπνιζόντων και μη δεν είχαν νόημα, αφού η κινητήρια δύναμη του ατμού μετέτρεπε όλους τους επιβάτες τους σε ακούσιους καπνιστές.

Η ζωή του Καπετάν Κόρακα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν το βιβλίο-ντοκουμέντο του συγγραφέα Μιχάλη Τζανάκη, με τίτλο: «Ο Αιώνας του Καπετάνιου – Μυθιστορηματική βιογραφία του Μιχάλη Κόρακα», το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στις 7.30 το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη- Αθήνα

Για πρώτη φορά η Ελλάδα της κρίσης συναντά με έναν ξεκαρδιστικό τρόπο την Ελλάδα του Ωραίου Λόγου. Η αεροπειρατεία είναι μόνο η αφορμή...

Βλάστη (Μπλάτσι) - Νάματα (Πιπιλίστα)- Ταυτότητα, μύθοι και πραγματικότητες

Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης σας προσκαλεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 στις 18:00 στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Γ. Παράσχου, Βλάστη (Μπλάτσι) - Νάματα (Πιπιλίστα)- Ταυτότητα, μύθοι και πραγματικότητες. (εκδόσεις Ταξιδευτής, 2019)

Χρόνια περισυλλογής

Για την ποίηση του Γιάννη Αποστολίδη η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ έχει γράψει:

Μάσκες. Συλλογή Γιώργη Μελίκη

Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης παρουσιάζει το λεύκωμα Μάσκες. Συλλογή Γιώργη Μελίκη την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00

Αθώα πλάσματα

Οι εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν στις 24 Φεβρουαρίου το νέο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη που έχει τίτλο: «Αθώα πλάσματα».

Μια χελώνα επονομαζόμενη Ντοστογέφσκι

Μετά την έκδοση των έργων «Κλωντέλ και Κάφκα» και «Γράμμα Αγάπης» ο Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης συνεχίζει την έρευνά του στον Φερνάντο Αρραμπάλ μεταφράζοντας το θεατρικό έργο «Μια χελώνα επονομαζόμενη Ντοστογέφσκι» (1968) το οποίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ηριδανός.

Παράθυρο σε θολές μνήμες

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει το βιβλίο του Ξανθιώτη συγγραφέα κ. Ιωάννη Αλεξόπουλου με τίτλο, «Παράθυρο σε θολές μνήμες»

Ιμπέριος και Μαργαρώνα

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει το βιβλίο Ιμπέριος και Μαργαρώνα. Κριτική έκδοση: Κώστας Γιαβής την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στις 18:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29).

Μετέωρη γυναίκα

Οι εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορούν από τη σειρά Ελληνική λογοτεχνία το καινούργιο βιβλίο του Μιχάλη Πιτένη «Μετέωρη γυναίκα».

Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα

Το βιβλίο του Παντελή Μπουκάλα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα θα πα-ρουσιαστεί στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:30