«Η μεγάλη κραυγή»

Μετά τα Ιωάννινα, την Αθήνα και την Πάτρα, το βιβλίο-κατάθεση ψυχής, η συλλογή μαρτυριών ανθρώπων που φροντίζουν χρόνια ασθενείς που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον σε βιβλιοκριτικούς και κοινό, παρουσιάζε-ται στη Θεσσαλονίκη. Στις 20 Μαΐου λοιπόν, στις 8.00 μμ, στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία (Λ. Νίκης 3, Θεσσαλονίκη , 231 022 6190) «Η μεγάλη κραυγή» θα γίνει αφορμή για μία ακόμη συζήτηση. Μια μεγάλη συζήτηση που αφορά ουσιαστικά, σχεδόν κάθε οικογένεια, κάθε σπίτι.

«Θα 'θελα να βγάλω µια μεγάλη κραυγή που να φτάσει μέχρι τον ουρανό ψηλά, μέχρι τον ουρανό ψηλά να φτάσει. Τέτοια μεγάλη κραυγή», «Θεέ µου, τι σου 'φταιξα και µ' έκανες να βλέπω τον κόσμο µέσ' από δυο παράθυρα;», «Δεν έχω εξομολογηθεί, παρά µία φορά στη ζωή µου. Και τώρα η δεύτερη!» είναι μερικές από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του βιβλίου «Η μεγάλη κραυγή».

«Η μεγάλη κραυγή" είναι αποτέλεσμα έρευνας του αναπληρωτή καθηγητή Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γιάνη Δημολιάτη ο οποίος στρέφει το ενδιαφέρον του όχι στον ασθενή, αλλά σε αυτόν που τον φροντίζει: στην κόρη ή στον γιο που φροντίζει τον γονιό του, την/τον εγγονή/εγγονό, αδελ-φή/αδελφό ακόμη και τον γονιό που ουκ ολίγες φορές γίνεται και νοσοκόμος του παιδιού του.

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Κοντύλι είναι επομένως μια συλλογή από αυθεντικές μαρτυρίες προσώπων που ήρθαν αντιμέτωπα με τη χρόνια νόσο, αναλαμβάνοντας ρόλο αποκλειστικού νοσοκόμου, τη στιγμή που δεν έ-χουν ιδέα γι' αυτό, τη στιγμή που η ιατρική μπερδεύει το ζην με το ευ ζην, και τη στιγμή που ψυχοκοινωνική υποστήριξη για τα πρόσωπα αυτά και για τις οικογένειες δεν υπάρχει. Το κυριότερο, «Η μεγάλη κραυγή», πέρα από το γεγονός ότι αγγίζει πολλά σπίτια και πολλές ψυχές, προσφέρει έδαφος για μία περαιτέρω συζήτηση θίγοντας ειδικότερα, θέματα όπως της ευζωίας και του συστήματος υγείας.

Και όχι μόνο. Όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Χαράλαμπος Μουτσόπουλος «το πόνημα θεωρώ ότι πρέπει να γίνει διδακτικό εργαλείο για φοιτητές της ιατρικής. Θα τους κάνει κοινωνούς, θα τους μάθει ποια είναι η πραγματική μάχη με την ασθένεια, με τις καθημερινές δυσκολίες, πρακτικές και ηθικές, θα τους μεταδώσει την ικανότητα ενσυναίσθησης των προβλημάτων του αρρώστου και θα τους εισάγει στους κανόνες συμπεριφοράς και δεοντολογίας».

Κάθε παρουσίαση του "προκλητικού" αυτού βιβλίου "για την ιατρική κοινότητα" αλλά "ανακουφιστικού για τους ανθρώπους" όπως έχει χαρακτηριστεί αποτελεί πολιτιστικό γεγονός, καλλιτεχνική και επιστημονική συζήτηση με τη συμβολή του κοινού. Συζήτηση για σημαντικά θέματα που ανοίγονται στην ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία που θα οδηγήσει σε ένα νέο βιβλίο, τη «Μεγάλη συζήτηση».

Τη «Μεγάλη Κραυγή» στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν:

Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Παθολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.
Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, νομικός, κοινωνιολόγος, καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
Επιστήμη Νατσούδη, νοσηλεύτρια, τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ψυχικής Υγείας και διδά-σκουσα «Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας» στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» και διευθυντής ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σταύρος Τζίμας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο συγγραφέας Γιάνης Δημολιάτης και ο εκδότης Δημήτρης Παντελής θα συμμετάσχουν επίσης στη συζήτηση που θα ακολουθήσει με το κοινό.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά αναμένει επομένως και το κοινό της Θεσσαλονίκης, μια βραδιά με αφορμή ένα βιβλίο που αν και έχει αφετηρία την ασθένεια, αφορά στη ζωή.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάνης Δηµολιάτης γεννήθηκε το 1951 στην Κάτω Σκαφιδωτή Πρεβέζης, όπου και τελείωσε το Δηµοτικό. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Από το 1989 ζει στην Πεδινή Ιωαννίνων. Εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγη-τής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων.

Έχει γράψει τα βιβλία: «(αντι)Παιδαγωγικό πανόραµα ή πώς η κοινωνία (ανα)παράγει ανθρωπάκους» (Σύγ-χρονη Εκπαίδευση, 1985, 1992), «Ξέρουµε τι γίνεται στα σχολεία; Από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήµιο» (Δίπτυχο, 1987), «Πολιτική δηµογραφία: η ακτινογραφία της Βουλής» (Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, 1992), «Το επόµενο Βήµα» (εκδόσεις "2000 ΜΕΤΑ Χ", 1994).

Επίσης τα άρθρα: «Ευθανασία ή Ευζωία; Ιδού το πραγµατικό δίληµµα! (η διαθήκη µου)» (Μateria Μedica Greca, 1990), «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα – πραγµατεία περί αρνητικής ζωής: ένα πείραµα σκέψης και ένα υπόδειγµα συνδυασµού ποσότητας και ποιότητας ζωής» (Η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας, Θεµέλιο, Αθήνα 2003), «Ο Ευγένιος Βούλγαρης και η Διατριβή του περί Ευθανασίας» (Προτελεύτια Διλήµµατα, Αθήνα 2008).

Παράλληλα έχει ασχοληθεί µε τη µετάφραση βιβλίων, µεταξύ των οποίων «Υγεία 21: υγεία για όλους τον 21ο αιώνα» (Τυπωθήτω-Δαρδανός, Αθήνα 2002) και το «Ευγένιος Βούλγαρης, Διατριβή περί Ευθανασίας» (µαζί µε τον Μ. Γαλανάκη, Εξάντας 2005).

Tίτλος: Η Μεγάλη Κραυγή / Ιστόρηµα πέρα και από µυθιστόρηµα
Συγγραφέας: Γιάνης Δηµολιάτης
Είδος: Ψυχολογία
Εκδόσεις: Κοντύλι
Γλωσσική επιµέλεια – Διόρθωση: Ελένη Γεωργοστάθη
Σελίδες: 265
ISBN: 978-960-9661-20-1
Έτος έκδοσης: 2014
Τιµή: 14,90 €

Εκδόσεις – Εργαστήρια εκπαίδευσης – Ε-shop – Συνέδρια - Διαφημιστικές υπηρεσίες
Γραφεία: Πινακάτες Πηλίου, 370 10 Μηλιές,
Τ: +30 24230 86757, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.kondyli.gr

Pin It