Η Μικρασία μέσα απ’ τα παραμύθια της

Μια σημαντική παραμυθολογική παρακαταθήκη, συμβολή στο ορόσημο των εκατό χρόνων απ’ την Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Δημήτρης Β. Προύσαλης
«Πριν γίνουν Πρόσφυγες τα παραμύθια: Δυτική Μικρά Ασία-Καππαδοκία-Πόντος. Λόγιες και Επιστημονικές καταγραφές 1850-1921» Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 2022
«Παραμύθια λαϊκά απ’ τα χώματα της Μάνας Μικρασίας: Του Ξεριζωμού και της Μνήμης 1922-2022», Εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ, 2022


Εκατό χρόνια από την εθνική τραγωδία του 1922 και τον τραυματικό ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της μικρασιατικής πατρίδας, τα λαϊκά παραμύθια αποτέλεσαν διαχρονικά αποκούμπι κι εφαλτήριο για καινούργια ξεκινήματα, για νέες αναστάσεις προς το φως, αναγκαίων, ικανών και ζωτικών επανεκκινήσεων μέσα από τα σκοτάδια της καταστροφής και του πολύμορφου θανάτου, κυριολεκτικού και συμβολικού αλλά και γνωριμία με τον κρυμμένο-στα φανερά- κόσμο του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Δύο συλλογές-δυο διαδρομές μέσα στο χρόνο, με ιστορίες του συλλογικού φαντασιακού ανταμώνουν με τους φίλους των λαϊκών παραμυθιών. Είναι γεννημένες στη μια συλλογή (81 ιστορίες), σε χώματα μικρασιάτικα και ειπωμένες στον τόπο τους στην περίοδο 1850-1921, πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια, όταν ακόμα ακούγονταν στα ανταμώματα των μακρινών μας αδερφών. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα νεοελληνικά από σπάνιες, άγνωστες και δυσεύρετες πηγές. Αποτελούν συνάμα αποκούμπι της μνήμης, προσφάι πολιτισμού, όταν καταγράφονται στην άλλη συλλογή, μετά τη βίαιη έξοδο από τις πατρογονικές εστίες με την αγωνία να μην ξεχαστούν, να γίνουν νέος δεσμός και μπόλι συνέχειας από την αρχή, στην περίοδο 1922-2022 (67 ιστορίες).

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, ώρα 12.00
Χώρος: Πολύεδρο Γράμματα-Τέχνες
Κανακάρη 81, Πάτρα τηλ. 2610277342


Θα μιλήσουν:
Μάρω Γαλάνη, χορογράφος, Ερευνήτρια της Επιτελεστικής γραφής, Διδάσκουσα στο Παν/μιο Πατρών
Άννα Δενδρινού: Συγγραφέας
Δημήτρης Β. Προύσαλης: δάσκαλος, προφ. αφηγητής-Υπ Δρ ΕΚΠΑ
Θα ακολουθήσει προφορική αφήγηση

Pin It