Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΒιβλίο“Χάρης και Φάρις” της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

“Χάρης και Φάρις” της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

xaris-ke-faris-1-900Στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» στην Πάτρα οι εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΩΝΟ και η συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο Χάρης και Φάρις, με εικόνες της βραβευμένης εικονογράφου Κατερίνας Χαδουλού.

Σάββατο 6/12 στις 12.οο η ώρα
Γεροκωστοπούλου 31, Πάτρα

Μια τρυφερή ιστορία, γραμμένη με ευαισθησία, για τη φιλία, πέρα από σύνορα, γλωσσικούς περιορισμούς και προκαταλήψεις.
Μέσα από τη γνωριμία του μικρού αφηγητή Χάρη με τον συνομήλικό του Φάρις ξετυλίγεται σταδιακά μπροστά στα μάτια του παιδιού-αναγνώστη το κουβάρι της ιστορίας του Φάρις, ενός παιδιού-πρόσφυγα από εμπόλεμη χώρα. Κατά αυτόν τον τρόπο, θίγονται έμμεσα σημαντικά θέματα, όπως
• οι συνέπειες του πολέμου
• τα δικαιώματα των παιδιών και ιδιαίτερα των παιδιών-προσφύγων
• η σημασία της κοινωνικής επανένταξης και της ψυχολογικής ανάρρωσης αυτών των παιδιών
• η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας
• η προαγωγή της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης
• η σημασία της αρμονικής συνύπαρξης όλων των παιδιών μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον που σέβεται και αξιοποιεί δημιουργικά το πολιτισμικό υπόβαθρο κάθε παιδιού, με στόχο τη διαμόρφωση ενεργών, ευαισθητοποιημένων, δημοκρατικών πολιτών.
• Με άμεσο ύφος που ενισχύεται από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, γρήγορη, σπιρτόζικη γραφή και προσιτή γλώσσα για τα παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους, η συγγραφέας έχει δημιουργήσει γι' αυτά ένα σύμπαν ρεαλιστικό και ταυτόχρονα μια ιστορία που προκαλεί ερωτήματα και θέτει θέματα προς συζήτηση στην τάξη.
Παράλληλα, στο παράρτημα του βιβλίου παρατίθενται διαπολιτισμικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν τις καλημέρες των ηρώων της ιστορίας γραμμένες στις γλώσσες τους καθώς και ομαδικά παιχνίδια από τις χώρες τους. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί θα βρουν προτάσεις για την επεξεργασία της ιστορίας, με κύριο στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την κριτική θεώρηση στάσεων και αντιλήψεων.

Στο βιβλίο υπάρχει επίμετρο από το Ελληνικό Τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2013 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης.

Η Γιώτα Αλεξάνδρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί της άρεσαν οι ιστορίες. Γι' αυτό σκαρφιζόταν ιστορίες που ζωντάνευαν με αυτοσχέδιες κούκλες για τους φίλους της στη γειτονιά. Αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ως μεταπτυχιακός υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, σπούδασε δράμα και θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα υπηρετεί ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι:

 
Κυριάκη, 22 Σεπ. 2019 - 11:43:25
 

Newsletter

ΑρχικήΒιβλίο“Χάρης και Φάρις” της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου Top of Page