Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΔιάφοραΣεμινάρια''Διήμερο Εργαστήριο Σωματικού θεάτρου''

''Διήμερο Εργαστήριο Σωματικού θεάτρου''

kouvaras-900Το θέατρο act και η ομάδα Synthesis 748 που υποστηρίζεται απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris – Ecole Magenia), συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά την συνεργασία τους, διοργανώνουν στις 28 και 29 Απριλίου, διήμερο Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου, με εισηγητή τον χορογράφο και χορευτή Σπύρο Κουβαρά.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους, σκηνοθέτες, streetartists καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να βελτιώσει και εξελίξει την σωματική του έκφραση. Προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι απαραίτητη. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 14 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές.

Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα
τ. 2610 272037
κ. 6936122263
www.act-theater.gr

Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου 2018 (ώρες 14:00-17:00)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Στο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα σκηνικά εργαλεία του ηθοποιού. Με αφετηρία τις τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις του Jerzy Grotowski, η συγκεκριμένη μέθοδος, εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την σκηνική performance. Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο και η θεατρική αφήγηση θα πάρει την μορφή μιας βουβής συμφωνίας εικόνων.

Μέσω ασκήσεων τεχνικής και δομημένων αυτοσχσεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός-performer πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα εικονοκλαστικό θέατρο στην λογική σύγχρονων σκηνοθετών όπως R. Castellucci, B. Wilson, P. Bonté και P. Genty μεταξύ άλλων. Η δραματουργική προσέγγιση στο σεμινάριο του Σπύρου Κουβαρά αποκαλύπτεται καταρχήν με άξονα την κίνηση, με όχημα ένα συχνά αφαιρετικό και μη νατουραλιστικό σωματικό παίξιμο. Η χρήση του κειμένου στο σεμινάριο εμφανίζεται προαιρετικά και δουλεύεται κυρίως σαν συμπληρωματική «μουσική υπόκρουση» της κίνησης. Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν μέσα απο την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα απο την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα απο τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους.

1ο στάδιο / Προσέγγιση Μεθόδου Grotowski

Ανάλυση και πρακτική των βασικών σωματικών ασκήσεων, Corporals και Plastiques, του Jerzy Grotowski, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της νοητικής και σωματικής αντοχής του ηθοποιού-performer. Προσέγγιση σε βασικές κινησιολογικές, θεμελιώδεις, αρχές ανατομίας, και φυσιολογίας που θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή, θα προετοιμάσουν το σώμα του ηθοποιού και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο, το χρόνο και τις δυναμικές.

2ο στάδιο/ Σωματικότητα και Ποιητική της εικόνας

Το δεύτερο στάδιο του εργαστηρίου θα επικεντρωθεί πάνω στις διαφορετικές ποιότητες κίνησης, στις διαφορετικές ρυθμικές δυναμικές και θα αναπτυχθεί προοδευτικά μια θεατρική γραφή βασιζόμενη όχι στο κείμενο αλλά στην δύναμη της εικόνας, όπως αυτή προκύπτει απο την τοποθέτηση των σωμάτων στον χώρο. Θα ερευνηθεί ο τρόπος που ο ηθοποιός-performer οδηγείται στην μη λεκτική δραματουργία βασιζόμενος μόνο στην κίνηση και το σώμα του.

3ο στάδιο / Σύνθεση – Physical Performance – Παράσταση

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, μέσω συγκεκριμένων θεματικών και μέσω δομημένων αυτοσχεδιασμών (σε σόλο, ντουέτο και ανσάμπλ), θα δώθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να εμβαθύνουν στις τεχνικές και στα στοιχεία που θα έχουν αναλυθεί στα προηγούμενα στάδια, δημιουργώντας έτσι οι ίδιοι κινησιολογικές συνθέσεις, performances και εργαστηριακή παράσταση.

Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου| στο θέατρο act| Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)
Εισηγητής: Σπύρος Κουβαράς
Ημερομηνίες: Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Απριλίου
Διδακτέες Ώρες: 6 ώρες ανά κύκλο (14:00-17:00 Σάββατο και Κυριακή)
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 30 €

Επόμενες ημερομηνίες των σεμιναριακών κύκλων για το 2018
Μάιος: 12-13/5
Ιούνιος: 9-10/6

Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 2610272037, 6936122261 ή ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Links
https://goo.gl/TleJXv (tribute on Spyros Kouvaras’ works by LandEscape Art Review)
https://www.facebook.com/synthesis748/
https://www.facebook.com/utopies.danse
http://vimeo.com/channels/synthesis748
www.act-theater.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ / ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος, χορευτής και performer με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε GraphicDesign και Ιστορία της Τέχνης στο Κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα, σύγχρονο χορό και χορογραφία-performance στο Centre National de la Danse στο Παρίσι και στο στούντιο Ménagerie de Verre και αποφοίτησε με άριστα απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου του Παρισιού - Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris - École Magenia, με εξιδίκευση στην Μέθοδο Grotowski. Εγκατεστημένος απο το 2004 έως το 2015 στο Παρίσι, ιδρύει τον Μάιο του 2008 την Compagnie Synthesis 748 και αναπτύσσει ένα προσωπικό χορογραφικό και κινητικό λεξιλόγιο που αποκλίνει απο τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού. Η χορογραφική πρακτική του Σπύρου Κουβαρά εξετάζει την σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου και οι παραστάσεις του συχνά παίρνουν μια υβριδική μορφή σαν χορογραφημένα installations.

Η Synthesis 748, με την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού στο Παρίσι, διαγράφει απο το 2008 διεθνή πορεία με δημοσιεύσεις έργων της σε σημαντικές βιβλιογραφικές εκδόσεις και καταλόγους σύγχρονης τέχνης. Πλέον βάση της ομάδας είναι η Αθήνα και η Synthesis 748 επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα έργα του Σπύρου Κουβαρά, «L’isolement dans un espace infini», «Youcannotentertwicethesameriver», «Nova Aetas», «OPUSI # temporality», «Ανάσκαμμα # 1: Άτιτλο (Μνήμη)», «10^ -22 sec», «3 mountainsnottoclimb», «Aequam»και « Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ »,έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία,Ελβετία, Αργεντινή και Κολομβία.

Η ομάδα Synthesis 748 χαίρει επίσης υποστήριξης για τα ερευνητικά projects και τις παραγωγές της απο το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, το Centre National de la Danse στο Παρίσι, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και την γκαλερί OwlArtSpace στην Αθήνα, έχοντας μεταξύ άλλων και συνεργασία με το art@CMS - πρόγραμμα του πειράματος CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Στα πλαίσια της γενικότερης έρευνας του γύρω απο την σχέση σύγχρονου χορού και εικαστικών τεχνών, ο Σπύρος Κουβαράς διοργανώνει και παραδίδει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το masterclassΣεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης: Choreographic Installations, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές επαγγελματικών σχολών χορού, χορογράφους και σύγχρονους χορευτές. Διδάσκει επίσης και διοργανώνει σεμινάρια σύγχρονης χορογραφίας-performance, κίνησης για ηθοποιούς και σωματικού θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά στην Αθήνα, στο Cumana Dance και στο NewYorkActingStudio.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Σάββατο, 20 Απρ. 2019 - 10:54:05
 

Newsletter

ΑρχικήΔιάφοραΣεμινάρια''Διήμερο Εργαστήριο Σωματικού θεάτρου'' Top of Page