Έκθεση Φοιτητών από την Σχολή των Ιωαννίνων

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , υπό τη διεύθυνση του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, εγκαινίασαν την «Έκθεση Φοιτητών από την Σχολή των Ιωαννίνων» την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 στον χώρο τέχνης «16 Φωκίωνος Νέγρη» που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023.

 Η έκθεση αυτή αφορά μια προσπάθεια εξωστρέφειας ενός τμήματος της περιφέρειας και γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Ζωγραφική VII» του προπτυχιακού κύκλου και του μαθήματος «Ιδέα και Πρακτική Σχεδίου» του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία επιβλέπει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος.

Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ένα σχετικώς νέο τμήμα. Ως εκ τούτου οφείλει να ανιχνεύσει τις δυνατότητες της ως τμήμα ενός εξαιρετικού πανεπιστημίου, να διαμορφώσει την ιδιότυπη ταυτότητά της και κυρίως να επικοινωνήσει το έργο της, που είναι το έργο των φοιτητών και των διδασκόντων της. Εν προκειμένω επιτελείται ένας διάλογος μεταξύ φοιτητών του τετάρτου έτους καθώς και τελειοφοίτων του προπτυχιακού κύκλου σπουδών κατ’αντιδιαστολή με έργα πρόσφατων αποφοίτων και πλέον φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος εικαστικών τεχνών της Σχολής των Ιωαννίνων. Τα μεν αφορούν σπέρματα μιας εκκολαπτόμενης φουρνιάς, τα δε κατακτήσεις νεότατων αποφοίτων που έχουν εμπράκτως επιλέξει να εμβαθύνουν στην σπουδή τους, αμφότεροι με σοβαρές αξιώσεις σε κάθε περίπτωση.

Η έκθεση αυτή είναι μια παρουσίαση στο αθηναϊκό κοινό των έργων μιας γενιάς φοιτητών που, παρά το νέο της ηλικίας τους, έχουν δοκιμαστεί από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση και από μια πανδημία που έκλεισε και αυτούς, όπως όλους μας άλλωστε, στα σπίτια τους και μακριά από τα εργαστήρια, τα αμφιθέατρα και τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου.

 

Διοργάνωση:
Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία»
Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Καθηγητής:
Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος

Χώρος:
16 Φωκίωνος Νέγρη, 11257 Αθήνα
Εγκαίνια:
Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, 18:00-21:00

Διάρκεια:
11 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη - Παρασκευή, 16:00-20:00
Σάββατο, 12:00-17:00

 

Η Μαρία Αναγνώστου[Αθήνα,Ελλάδα,12-3-1999] στο έργο <<Όσα δεν μπορείς να δεις ΙΙ>> [2021-2022][Ακρυλικό σε χαρτί][Διαστάσεις: 150 χ 160 εκατοστά]παρουσιάζει μια συγκεχυμένη ανθρώπινη φιγούρα στο ενδότερο σημείο μιας νεκροκεφαλής προϊστορικού ζώου και έτσι η καλλιτέχνης ενδεχομένως να επισημαίνει πως οι άνθρωποι φέρουν εντός τους τις μνήμες της ιστορίας και της προϊστορίας της ανθρωπότητας και παραλλήλως προσφεύγουν σε αυτές είτε ως ιστοριοδίφες είτε ως προϊστοριοδίφες ως ένα μέσο προστασίας και θαλπωρής.

Ο Σταύρος Βουλγαρίδης στο έργο <<A glimpse of hell to come>> [2022][Χαρακτικό linoleum][Διαστάσεις: 27 χ 42 εκατοστά]αποτυπώνει μια φουτουριστική στιγμή κατάλυσης του κόσμου που ένας δαφνηφόρος άνδρας την ατενίζει αδιατάρακτος και με την πλάτη στραμμένη στον θεατή και στην οποία άλλες μορφές χάνονται από τη φωτιά,άλλες παραμένουν αδρανείς και άλλες τρέχουν να διασωθούν από ένα παλμικό η πυρηνικό φώς περιβαλλόμενο πνευμάτων και περίεργων θεοτήτων πιθανώς με τη μορφή καπνού ή νεφελών που έχουν κατακλύσει τη γη.Εμφανώς,ο καλλιτέχνης με αυτόν τον τρόπο επισημαίνει τη διαφορετική αντίδραση των ανθρώπων σε ένα κοινό οπτικό ερέθισμα ολετήρος και την σκέψη πως ο κύριος πρωταγωνιστής και μάρτυρας του γεγονότος δεν επιθυμεί να αποκαλύπτει την ταυτότητά του στον θεατή ως μια μορφή δυσαρέσκειας ή προστασίας από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η Γωγώ Βώσου στο έργο <<Η πτώση>>
[2021][Μελάνι,γραφίτης,κάρβουνο σε χαρτί και ρυζόχαρτο][Διαστάσεις: 70 χ 50 εκατοστά] εκθέτει μία φιγούρα σε κατάσταση πτώσης στο εμπρόσθιο μέρος του έργου που στηρίζεται όμως στο οπίσθιο.Η καλλιτέχνης επισημαίνει πως το γεγονός της πτώσης μπορεί να επισυμβεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από το αναμενόμενο, αφού η αιτία του γεγονότος της πτώσης έχει τη ρίζα του σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο και δε διαφαίνεται στην ολότητά του παρά μόνον αν ο επισκέπτης τραβήξει το ρυζόχαρτο με την εικόνα της πτώσης, για να δει τι κρύβεται στο προσκήνιο.

Ο Δημήτρης Γερούκαλης στο έργο <<Το κρεβάτι>> [2022][Μεικτή τεχνική σε καμβά][Διαστάσεις: 40 χ 30 εκατοστά]έχει αποτυπώσει μια καθευδόμενη μορφή με την κεφαλή της διαποτισμένη από λευκό χρώμα,για να τονίσει την αθωότητα και την αγνότητα όσων ευρίσκονται σε κατάσταση ύπνου και ονείρων ως έναν ύμνο στον Ύπνο.Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά της κοιμώμενης μορφής είναι αδιόρατα και ο καλλιτέχνης υπογραμμίζει το γεγονός πως όσοι κοιμούνται δεν έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, αλλά διακατέχονται από αυτήν του ομαδικού ασυνειδήτου, αφού τα όνειρα είναι κοινά για όλους.

Ο Κωνσταντίνος Γούσης στο έργο <<Αντανάκλαση>> [2022][Λάδι σε πανί][Διαστάσεις: 70 χ 80 εκατοστά]απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο μία γυναικεία μορφή ενδυόμενη στα κόκκινα ενώ η αντανάκλασή της εμφανίζεται στα μπλε και σε διαφορετική στάση στο κάτοπτρο του επίπλου.Επιπλέον, ο καλλιτέχνης επισημαίνει πως η ψυχική διάθεση της ελεγείας που διαφαίνεται στην μπλε ενδυμασία, δεν ταυτίζεται πάντοτε με τη στάση ή τη θέση που υϊοθετεί το σώμα.Επίσης,ο ζωγράφος μπορεί να υπογραμμίζει και τον ενδεχόμενο κίνδυνο η αντανάκλαση του σώματος του ανθρώπου στον καθρέφτη να αυτονομείται και να ανεξαρτητοποιείται μέσω μαγικών μεθόδων ως μια αυθύπαρκτη οντότητα στη μεταφυσική του διάσταση.

 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει ο καλλιτέχνης, ζωγράφος και ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος [Αθήνα,Ελλάδα,1975].

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ

http://www.arelis.gr

http://www.theaterinfo.gr

 

Συλλογή Φέλιου
http://www.felioscollection.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+00 30 210-8824681
Φωκίωνος Νέγρη 16,Τ.Κ 112 57,Κυψέλη,Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης:11.1.2023 ως 18.2.2023
Ωράριο λειτουργίας:
Tετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 16.00--20.00
Σάββατο: 12.00-17.00

 

Pin It