Στην CITRONNE Gallery – Αθήνα εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του Στηβ Γιανάκου, ενός από τους σημαντικότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες
Το έργο του Γιανάκου, είναι έργο προκλητικό που αρνείται να ενταχθεί σε κατηγορίες – ποπ αρτ, σουρεαλισμός, μινιμαλισμός. Χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι οι δυνατές εικόνες και οι αφηγήσεις οι οποίες προκαλούν έκπληξη, δυσπιστία, αμηχανία ακόμη και απειλή στον θεατή. Ο καλλιτέχνης κτίζει τις αφηγήσεις του με φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία. Επαναπραγματεύεται, με προσωπικό υπόγειο τρόπο, τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το κοινωνικό, το αθώο και το διεστραμμένο- αντιφάσεις οι οποίες, όμως, συνομιλούν και συγχέονται. Πρόκειται για πολυσήμαντο έργο όπου συχνά οι τίτλοι που δίνει ο καλλιτέχνης στα έργα του λειτουργούν συμπληρωτικά με την εικόνα. Ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει ένα ατελείωτο παίγνιο με αναφορές slang, αναγραμματισμούς, εσκεμμένη ανορθογραφία. Ο Στηβ Γιανάκος έχει ευδιάκριτες αναφορές, αλλά δυσδιάκριτη ανάγνωση. Μεταπλάθει την πραγματικότητα με καυστικό χιούμορ. Κυριαρχεί ο σεξουαλικός υπαινιγμός, η απομυθοποίηση του κάθε κοινωνικού προτύπου. Ο καλλιτέχνης υποχρεώνει τον θεατή να αποφασίσει ο ίδιος τα όρια.
Πρωταγωνιστής στην έκθεση του Στηβ Γιανάκου Ι…Loop de Loop στην CITRONNE Gallery, είναι μια non-binary φιγούρα, ένα ανδρικό πρόσωπο με τσιγκελωτό μουστάκι που τοποθετείται σε διαφορετικά γυναικεία σώματα. Όπως σημειώνει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης, «πρώτη φορά στο πολύχρωμο σύμπαν του Γιανάκου το gender-bender εμφανίζεται τόσο έντονα. Κατά έναν τρόπο είναι μια φυσική συνέχεια της πρότερης δουλειάς του, όπου η διάλυση και η αποδόμηση των μορφών πρωταγωνιστούσαν. Εξίσου (το gender-bender) προβάλλεται σαν φυσική συνέχεια, λόγω της σεξουαλικής ελευθεριότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε το έργο του. Εξάλλου, ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του καλλιτέχνη ήταν πάντα η αμφισβήτηση και η διάλυση των στερεοτύπων. Το έργο του Στηβ Γιανάκου, το 2023, εμφανίζεται στην πιο πυκνή και πολύπλοκη μορφή του. Ο Γιανάκος έχει επεκτείνει και διαφοροποιήσει την κριτική του στο Αμερικανικό Όνειρο, ενώ παράλληλα μοιάζει να αφουγκράζεται τις σαρωτικές κοινωνικές και ανθρωπολογικές αλλαγές που συντελούνται εδώ και κάποια χρόνια. Νομίζω ότι θα είναι μια φάση στην ιστορική του πορεία στην οποία θα επανερχόμαστε τακτικά στο μέλλον…»
Η έκθεση του Στηβ Γιανάκου, εντάσσεται στην επιδίωξη της CITRONNE Gallery να παρουσιάζει στον χώρο της σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς. Αντιπροσωπεύει το πνεύμα του glocal, δηλαδή την σχέση ανάμεσα στην εντοπιότητα και τα παγκόσμια δίκτυα. Έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνών ελληνικής καταγωγής (Κωνσταντίνου Ξενάκη, Κρις Γιανάκου και Στήβεν Αντωνάκου). Οι καλλιτέχνες αυτοί κομίζουν μία οπτική η οποία δεν είναι “ελλαδική”. Στα έργα τους, όμως, ενυπάρχουν επεξεργασμένες εκφάνσεις πατρογονικές, με εμφανείς ή αφανείς αναφορές στους πολιτισμικούς κανόνες της μακρινής καταγωγής, της “πατρίδας”- μια ιδεατή πραγματικότητα που διαπερνάει τις γενεές. Η διπλή πολιτισμική ταυτότητα αναπαράγει, ανασυνθέτει, αλλά και κάποτε κατεδαφίζει τα συνήθη στερεότυπα, κοινωνικά ή ιστορικά.
Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Διευθύντρια CITRONNE Gallery
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο με κείμενο του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Θανάση Μουτσόπουλου.
Σχεδιασμός καταλόγου: Grid Office
CITRONNE Gallery-Αθήνα
Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος
Κολωνάκι
Τηλ.: 2107235226
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11.00-20.00
Τετ., Σαβ. 11.00-16.00
Ο Steve Υanakos[Νέα Υόρκη,Ε.Π.Α,1938]στο έργο "Personalized tutoring/Iδιαίτερο μάθημα"[2010]εκθέτει ένα κορίτσι που εκφεύγει από την κορνίζα του εικαστικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται και ενδεχομένως από τα ηθικά όρια.Συγχρόνως, καταδεικνύει σε ένα αγόρι που είναι σε κατάσταση ακινησίας και αμηχανίας, το εσώρουχό της ή και το αιδοίο της εν απουσία τούτου, για να προκαλέσει την ύψιστη αντίδραση και τη μέγιστη των εντυπώσεων.Ακόμη, ο καλλιτέχνης επισημαίνει το σάστισμα του ανδρικού φύλου κατά τη διερεύνηση του γυναικείου γενετικού οργάνου,αφού αυτό ένεκα της εσωτερικότητας και της πολυπλοκότητάς του απαιτεί ενδελεχή έρευνα από το ανδρικό φύλο που χαρακτηρίζεται από την απλότητα και τον μινιμαλισμό του γενετήσιου οργάνου του λόγω της εξωτερικότητας που το διέπει.Επιπροσθέτως, ο κύων στο πρώτο επίπεδο φαίνεται να σκεπάζει την κεφαλή του από αιδώ σε μια πετσέτα στον κάδο λόγω αυτής της σεξουαλικής εκτυλισσόμενης σκηνής και ο καλλιτέχνης υπογραμμίζει το γεγονός πως όσο το ανθρώπινο είδος είναι εγγύτερα στο ζωϊκό στοιχείο τόσο αυτό χαρακτηρίζεται από ηθική συστολή και ντροπή.
Ο καλλιτέχνης στο έργο "Puss purr/Γατήσιο γουργούρισμα"[2010]παρουσιάζει ένα αγόρι που κρατάει μαχαίρι και με την απειλή αυτού του φαλλικού υποκατάστατου μοιάζει να εκβιάζει τη σεξουαλική μηλική συνεύρεση με το κορίτσι του, ώστε να μην το σκοτώσει.Επιπλέον, η καρδιά με το βέλος που σχηματίζεται στην αδιόρατη αύρα, επισημαίνει τον ενδόμυχο πόθο του αγοριού και τον στόχο του που είναι η άδολή του αγάπη για το κορίτσι και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μαγείας και του πνεύματος.
Στο έργο "Wind at 4mph/Βορειοδυτικοί άνεμοι στα 4 μίλια"[2022] ο Υanakos αποτυπώνει μία ανδρική φιγούρα που το ένα της μάτι κρύβεται από άνθος,αφού ως εικαστική συνυποδήλωση αποκαλύπτει τη διόραση των καλλιτεχνών που λειτουργούν ως άγγελοι, υϊοθετώντας γυναικεία και ανδρικά χαρακτηριστικά και με όραση σε ακμή από την έμπνευση του πνεύματος και των ανέμων.Επιπλέον, η άφιξη του χελιδονιού στο άνω μέρος του έργου συνεπάγεται αυτήν της άνοιξης ή της καλλιτεχνικής αναγέννησης της κεντρικής μορφής.
Στο έργο "They met in LA 10 years ago" [2022] ο εικαστικός αποτυπώνει μία ανδρική φιγούρα με μουστάκι να δέχεται γλείψιμο του αιδοίου της και ταυτοχρόνως δάχτυλο στον οργασμικό της οπισθότυπο,ώστε να πολλαπλασιάζεται η ηδονή της από τη γλώσσα της γυναίκας.Με αυτόν τον τρόπο, ο καλλιτέχνης επισημαίνει πως οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να ικανοποιούν τις εσώτερες και θηλυκές ανάγκες των ανδρών με οποιονδήποτε τρόπο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ
Gallery Citronne
Πατριάρχου Ιωακείμ 19,Αθήνα,Κολωνάκι
4 όροφος,Τ.Κ 106 75
Τηλέφωνο επικοινωνίας: + 00 30 210 7235226
http://citronne.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διάρκεια έκθεσης: 9-2-2023 ως 24-3-2023
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη,Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00-20.00
Τετάρτη και Σάββατο: 11.00-16.00